Jump to content

Iridiumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Iridiumin (/ ɪrɪdiəm / i-RID-ee əm) është një element kimik me numrin atomik 77, dhe është e përfaqësuar nga Ir simbol. Një shumë e vështirë, i brishtë, metal i argjendtë-bardhë e tranzicionit e familjes platinum, Iridiumi është elementi i dytë densest (pas osmium) dhe është më metal korrozioni-rezistente, edhe në temperatura të larta deri në 2000 °C. Edhe pse disa prej metali të shkrirë kripëra vetëm dhe halogens janë gërryes për Iridiumi të ngurta, pluhuri i ndarë imët Iridiumi është shumë më tepër reaktive dhe mund të ndezshme.

Iridiumin u zbulua në vitin 1803 në mes të papastërtive të pazgjidhshëm në platin natyrore. Smithson Tennant, zbulues primar, me emrin e Iridiumi për Iris perëndeshë, personifikim të ylberit, për shkak të ngjyrave të ndryshme të habitshëm dhe kripërat e tij. Iridiumi është një nga elementet grupet e vetme në kores së Tokës, me prodhim vjetor dhe konsumin e vetëm tre ton. 191Ir dhe 193Ir janë vetëm dy izotope natyrale of Iridiumi si dhe izotopet vetëm të qëndrueshme, kjo e fundit është më e bollshme e të dy.

Komponimet më të rëndësishme Iridiumi në përdorim janë kripërat dhe acidet formon me klorin, edhe pse Iridiumi edhe forma të një numri të komponimeve organometallic të përdorura në catalysis industriale, dhe në kërkimin shkencor. Metal iridiumin është i punësuar kur rezistencë të lartë korrozioni në temperatura të larta është e nevojshme, si në fund të lartë, priza elektrike, Crucibles për recrystallization të Gjysem perçuesit në temperatura të larta, dhe elektroda për prodhimin e klorit në procesin e chloralkali. Radioisotopes iridiumin janë përdorur në disa gjeneratorë radioisotope thermoelectric.

Bollëk jashtëzakonisht të madh Iridiumi në shtresën argjilore në kufirin K-T gjeologjike dha të rritet në hipotezën Alvarez se ndikimi i një objekti masiv extraterrestrial shkaktuar zhdukjen e dinosaurëve dhe shumë lloje të tjera të 65 milionë vjet më parë. Iridiumi është gjetur në meteorites me një bollëk shumë më e lartë se mesatarja e saj bollëk në koren e Tokës. Ajo është e mendimit se shuma e përgjithshme e Iridiumi në planetin Tokë është shumë më e lartë se ajo e vërejtur në shkëmbinj kores, por si me metale të tjera grup platin, dendësia e lartë dhe tendenca e Iridiumi për lidhje me hekur shkaktuar Iridiumi më të zbres nën kore kur e planetit ishte i ri dhe i shkrirë ende.