Radiumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Radiumi

Radiumi është një element kimik me simbolin Ra dhe numrin atomik 88.


Izotopet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Radium ka 33 izotopë të njohur, me numra masiv nga 202 në 234: të gjitha janë radioaktive. Katër nga këto - 223Ra (jeta gjysmë 11,4 ditë), 224Ra (3,64 ditë), 226Ra (1600 vjet) dhe 228Ra (5,75 vjet) - ndodhin natyrshëm në zinxhirët torium primordial-232, uranium-235 dhe uranium -238 (223Ra nga uranium-235, 226Ra nga uraniumi-238, dhe dy të tjerë nga toriumi-232). Megjithatë, këto izotopë kanë akoma gjysmë jetë të shkurtër për të qenë radionukleide primordiale dhe ekzistojnë vetëm në natyrë nga këto zinxhirë të prishjes. [9] Së bashku me artificiale 225Ra (15 d), këto janë pesë izotopet më të qëndrueshme të radiumit. [9] Të gjitha izotopet e tjera të radium-njohur kanë jetë gjysmë nën dy orë dhe shumica kanë gjysmë jetë nën një minutë. [8] Raportuar të paktën 12 isomere bërthamore; më e qëndrueshme prej tyre është rrezet-205m, me një jetëgjatësi mes 130 dhe 230 milisekonda, që është akoma më e shkurtër se njëzet e katër izotopë radium shtetërorë. [8]

Në historinë e hershme të studimit të radioaktivitetit, izotopeve të radiumeve të ndryshme u janë dhënë emra të ndryshëm. Në këtë skemë, 223Ra u emërua actinium X (AcX), 224Ra torium X (ThX), 226Ra radium (Ra) dhe 228Ra mesothorium 1 (MsTh1). [9] Kur u kuptua se të gjitha këto janë izotopë të të njëjtit element, shumë prej këtyre emrave u përjashtuan dhe "radiumi" i referohej të gjitha izotopeve, jo vetëm 226Ra. [9] Disa nga produktet e zbulimit radium-226 morën emra historikë duke përfshirë "radiumin", duke filluar me radiumin A në radiumin G, me shkronjën që tregonte afërsinë e zinxhirit nën prindin e tyre 226Ra.

226Ra është izotopi më i qëndrueshëm i radiumit dhe është izotopi i fundit në zinxhirin e prishjes (4n + 2) të uraniumit-238 me gjysmën e jetës së një mijëvjeçari: përbën gati të gjithë radiumin natyror. Produkti i saj i menjëhershëm i prishjes është radoni i dendur radioaktiv i gazit të gazit fisnik, i cili është përgjegjës për shumicën e radioaktivitetit të rrezikut mjedisor. [10] Është 2.7 milion herë më shumë radioaktive sesa urani i njëjtë i uraniumit natyror (kryesisht uranium-238), për shkak të gjysmës së jetës proporcionale më të shkurtër.

Një mostër e radiumit metalik ruan veten në një temperaturë më të lartë se mjedisi i tij për shkak të rrezatimit që lëshon - grimcat alfa, grimcat beta dhe rrezet gama. Në mënyrë të veçantë, radiumi natyror (kryesisht 226Ra) lëshon kryesisht grimca alfa, por hapa të tjerë në zinxhirin e degradimit (uranium ose seri radiumi) lëshojnë grimca alfa ose beta dhe pothuajse të gjitha emetimet e grimcave shoqërohen nga rrezet gama.

Në vitin 2013 u zbulua se bërthama Radium-224 është e dendur. [14] Ky ishte zbulimi i parë i një baze asimetrike Commons: Radiumii – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale