Silici

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Silici

Silici ose Siliciumi është element më i përhapur ne natyrë në formë komponimesh. Nuk gjendet i lirë në natyrë por në formë të komponimeve, kryesisht si kuarc.U zbulua me 1824 nga kimisti suedez Berceliusi. Përdoret per përfitimin e aliazheve të ndryshme, të cilat kanë zbatim në metalurgji. Produkti me i rëndësishëm i tij eshte qelqi qe sherben per prodhimin e materialeve te ndryshme sic jane fibrat optike qe perdoren shume ne industri si dhe qelqet dhe thjerrat optike qe perdoren ne aparatet e ndryshme sic jane teleskopet dhe mikroskopet. Fakti qe qelqi eshte material gjysemperçues ka te beje me disa parregullsi ne rrjetin e tij kristalor.Silici perfitohet me nxehjen e dioksidit te silicit ne furra te larta elektrike ne temperatura te larta, ku si mjet oksidues perdoret kok.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Wiki WikiFjalori: Silici – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë