Itriumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Yttriumi)
Jump to navigation Jump to search
Itriumi
Itriumi

Itriumi në natyrë gjendet në gadolinite dhe në ksenotim, kryesisht YPO4 prej nga mund të përfitohet së bashku me lantidet e rënda. Metali rrallë përfitohet në bazë të vlerës së ptencialit standard-redoks do të mund të përfitohej me elektrolizë të shkrirjes së klorurit.

Prej komponimeve të itriumit mund të përmenden hidroksidi dhe oksidi, të cilat i kanë më të theksuara vetitë bazike se sa komponimet përkatëse të skandiumit dhe dallohen për nga tretëshmëria e sulfateve dhe sulfati i dyfishtë. Sulfati I itriumit është tre here më pak i tretshëm se sulfati i skandiumit, ndërsa sulfati i dyfishtë shumë lehtë tretet në ujë.

Kohëve të fundit është dëshmuar se komponimet e itriumit të cilat kur mbështillen me europium, mund të përdoren te televizorë me ngjyra.

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]