Jump to content

Bromi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bromi është një element jometalik i cili ndodhet në grupin VII A dhe bën pjesë në jometalet halogjenë. Ka molekule dyatomike Br. Bromi thelbësor ekziston si një molekulë dyatomike , Br2 . Kjo është një , celular , pak transparente e kuqe e pak -kafe të lëngshme dendur , që avullohet lehtë në temperaturë standarde dhe presionet për të dhënë një avujt portokalli ( ngjyra e saj i ngjan dioksidi i azotit) që ka një erë të fuqishëm vrenjtur ngjan asaj të klorit . Kjo është një nga vetëm dy elementeve në tabelën periodike që janë të njohur të jetë e lëngshme në temperaturë dhome ( merkuri ështëtjetër , edhe pse cezium , galium , dhe rubidium shkrihet vetëm mbi temperaturë dhome ) . Në një presion prej 55 GPa ( afërsisht 540,000 herë me presion atmosferik ) bromi konverton një metal. Në 75 GPa ajo konverton në një fytyrë strukturë qendër orthorhombic . Në 100 GPa ajo konverton në një organ në qendër formularin orthorhombic monatomic . [ 5 ] Kimike [ edit ] Duke qenë më pak se reaktive klor por më reaktiv se jod , brom reagon fuqishëm me metale , sidomos në prani të ujit , për të dhënë kripëra bromide . Ajo është gjithashtu reaktive në drejtim të komponimeve organike më të madhe , sidomos me ndriçim , kushte që favorizojnë zbërthimin e molekulës dyatomik në radikalet e bromine : Br2 është në ekuilibër me 2 Br · Ai e lidh me lehtësi me shumë elemente dhe ka një veprim të fortë zbardhues . Bromi është lehtësisht i tretshëm në ujë , por është shumë i tretshëm në tretës organik si disulfide karbonit , tetrachloride karbonit , alkoolet alifatike , dhe acid acetik Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.