Jump to content

Zirkoniumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zirkoniumi
Zirkoniumi

Zirkoniumi është një element kimik me numër atomik 40, masë atomike 91.224 dhe konfiguracion elektronesh 2, 8, 18, 10, 2, i cili përftohet nga minerali i përhapur gjerësisht, por në sasi të vogla, Zirkoni. Zirkoniumi u zbulua në vitin 1789 nga Martin Heinrich Klaproth. Zirkoniumi ka strukturë gjashtëkëndore, pikë vlimi 4377 °C dhe pikë shkrirjeje prej 1857 °C.

Zirkoni ndodhet në përqendrime të ulëta në koren e tokës. [Mineral]et kryesore ku gjendet zirkoniumi janë, minerali i zirkonit, ZrSiO4, dhe minerali i badaleitit, ZrO2. Zirkoniumi mund të izolohet nëpërmjet elektroforezës së kripërave fluoride të zirkonit.

Zirkoni është një metal me shkëlqim të butë, i cili është i vështirë të fitohet në prani të oksigjenit, azotit, karbonit dhe silikonit. Zirkoni ngjason në bazë të vetive kimike me silikonin. Ai digjet në ajër duke formuar dioksidin e zirkonit, ZrO2.Zirkoni është shumë i ngjashëm për nga konfiguracioni i elektroneve me hafniumin, ja pse zakonisht gjenden bashkë në natyrë.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Zirkoniumi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë