Jump to content

Korja (gjeologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

gjeologji, korja është mburoja e jashtme e ngurtë e një planeti shkëmbor ose e një sateliti natyror, e cila është e kimikisht dallueshme nga përbërja e bërthamës. Korja e Tokës, Hënës, Mërkurit, Venerës, Marsit, Io, dhe trupave të tjerë planetare më së shumti janë krijuar nga proceset vullkanike, dhe korja e tyrë është më e pasur me elemente se sa përbërja e brendshme.

Struktura e brendshme e Tokës

Korja e Tokës përbëhet nga një larmi e madhe e shkëmbinjëve vullkanik, metamorfik, dhe sedimentarë.

Korja e tokës ze 2% te vëllimit të tokës dhe është e përberë nga silici dhe alumini. Ka dy lloje tv korës së tokvs: korja kontinentale dhe korja oqeanike. Korja kontinentale është me e thellë se korja oqeanike. Gjithashtu korja kontinentale është më e vjetër se ajo oqeanike. Korja kontinentale është formuar 2-3 miliardë vjet më parë ndërsa ajo oqeanike 200 milionë vjet më parë.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]