Numri atomik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

kimi dhe fizikë, numër atomik (gjithashtu i njohur si numri i protoneve) është numri i protoneve që gjendet në bërthamën e atomike , dhe për arsye të njëjta identifikohet edhe si Numri i ngarkesër së bërthamës.

Është e përfaqësuar nga simboli Z. Numri atomik e identifikon një numër unik të elementeve kimike. Në një atom me ngarkesë neutrale, numri atomik është i barabartë me numrin e elektroneve.

Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur si izotope.

Numri atomike , Z , nuk duhet të ngatërrohet me numrin e masësA , i cili është numri i përgjithshëm i protoneve dhe neutroneve në qendër të një atomi.

Numri i neutroneve, N , është i njohur si Numri i neuronitatomit ; kështu , A =Z + N . Protonet dhe neutrons kanë afërsisht të njëjtën masë ( dhe masa e electroneve është e papërfillshme për shumë qëllime), ndërsa Masa atomike e një atomi është përafërsisht e barabartë me numrin e masësA.

Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur si izotope.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Vetit kimike[redakto | redakto tekstin burimor]

Elementet e rinj[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]