Masa atomike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Litiumi i stilizuar - 7 atome: 3 protone, 4 neutrone & 3 electrone (~ 1800 herë më të vogla se protonet / neutronet). Ka një masë prej 7,016u Litium i rrallë - 6 (masë prej 6,015u) ka vetëm 3 neutrone, reduktimin e peshës atomike të litiumit për 6,941u.

Masa atomike (ma) është masa e një atomi, më shpesh shprehen në njësi të masës atomike[1]. Masa atomike konsiderohen të jetë masa e përgjithshme e protoneve, neutroneve dhe elektroneve në një atom të vetëm (kur është atomi i palidhur). Masa atomike përdoret ndonjëherë gabimisht si masa atomike relative, masa mesatare atomike dhe peshë atomike; megjithatë, këto ndryshojnë nga mprehtësia e masës atomike. Masa atomike është e definuar si një masë e atomit, i cili mund të jetë vetëm një izotop në një kohë dhe nuk është një mesatare e sasisë dhe peshës.

Konvertimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konvertimi faktor ndërmjet njësive të masës atomike dhe gram.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]