Izotopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Izotopet janë atome të ndikuara nga jashtë të cilëve ju ndryshoent masa e që i ruajnë vetit kimike të atomit amënorë.

Atomi përbëhet nga bërthama kompakte me një numër Z të protoneve me ngarkesë elektrike pozitive (numri atomik) dhe një numër N neutronesh elektroneutrale, e rrethuar nga një numër Z elektronesh në mbështjellsin elektronik, të renditura në disa nivele diskrete enegjetike (orbita). Numri i masës së atomit A (shuma Z+N) është numri i përgjithshëm i grimcave të bërthamës, ose i nukleoneve në bërthamën e atomit. Pra, simboli për një atom të një elementi X është AZXN (p.sh. 131 53J78 ) ose më thjeshtë AXN pasi Z është i determinuar nga X dhe nuk ka nevojë të shënohet. Pasi identiteti kimik i atomit është i determinuar nga numri i protoneve (Z), elementet me numër atomik të njëjtë Z dhe veti kimike të njëjta, por me numër të ndryshëm të masës (A), respektivisht me numër të ndryshëm të neutroneve në bërthamë, i quajmë izotope.[1]

Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Praktikumi i Fiziologjisë Patologjike - Universiteti i Prishtinës, 2002 Fakulteti i Mjekësisë

Izotope jane atome qe kane te njejte numrin atomik Z por numrin e mases A te ndryshem

Shiko edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Atomet te cilat kane numer te njejte atomik Z por qe ndryshojne sipas numrit te mases A quhen IZOTOPE