Jump to content

Gjeografia e Irlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Br. e M.)
Irlanda Ver.
Nju Ros
redaktoni hartën


<code-alpha <bigdick Irlanda ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, zë pestë të gjashtat e ishullit irlandez në oqeanin Atlantik, në perëndim të Britanisë së Madhe. Sipërfaqja e përgjithshme e Irlandës është 70.280 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 53 00 V, 8 00 L dhe 68.890 km 2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1.390 km 2 ujë.

Vija bregdetare e Irlandës është 1.448 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë është 360 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Irlanda Veriore njësi shtetërore e Britanisë së Madhe.

Klima e Irlandës është e detare e lagësht dhe ndikohet nga rrymimet në oqeanin Atlantik. Dimri është i butë dhe vera e ftohët janë karakteristika të klimës së ishullit.

Pjesa më e madhe e relievit është terren me rrafshnalta të rrethuara nga bjeshkët dhe malet e ulëta ndërsa pjesa perëndimore përshkrohet me një teren me shumë gjire. Pika më e ultë e relievit gjendet në nivelin e oqeanit Atlantik (0 m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1.041 metrave në vendin e quajtur Karauntuhil (ang. : Carrauntoohil).

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: gazi natyrorë, bakri, plumbi, zinku, argjendi, guri gëlqerorë etj.