Gjeografia e Çekisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fushëgropa e Çekisë është e valëzuar dhe e rrethuar me malete ulta te shumaves, malit xeheror dhe kerkonosheve te mbuluara me pyje dhe te pasura me kullosa. Ne fusha tokat jane te mira dhe jane mire te punuara . Malet jane te pasura me xehe, qymyrguri, hekur, uran,e ujra minerale.Ajo Ka 5 Baza te zhvillimit ne pasuriteÇ minerale dhe ne fuqine e kualifikuar punetore me tradite industriale. ka te , elektroindustrine e e , te instrumenteve ,te birres, etj.. Cekia ka bujqesi te perparuar, Per banor Cekia ze vendin e pare ne Evrope me prodhimin e sheqerit , ka rreth 70 fabrika sheqeri. Mbillet edhe , misri,panxharsheqeri patatja etj., blegtoria esht e zhvilluar mire. Qendrat me te njohura te qekise jane praga, berno,pellzeni, ostrava, etj.

G J E R M A N I A
P O L O N I A
SLLOVAKIA
HUNGARIA
A U S T R I A
Ostrava
redaktoni hartën

Republika ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, është vend kontinental në juglindje të Gjermanisë..

Vija kufitare është 1,881 km që e ndajnë atë nga Polonia Sllovakia Austria dhe Gjermania

Klima e Çekisë është kontinentale e ndryshueshme me verë të freskët dhe dimër të ftohtë.

Relievi i çekisë është shkëmborë i rrethuar nga malet e ulëta dhe rrafshnaltat. Pika më e ultë gjendet në brigjet e lumit Elbe (115m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,602 metrave në vendin e quajtur Snezka në pjesën veriore të vendit afër kufirit me Poloninë.

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten:qymyr guri, grafiti dhe pylltaria.