Gjeografia e Sllovenisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A U S T R I A
HUN.
K R O A C I A
ITA.
B. dhe H.
Maribori
redaktoni hartën


Sllovenia ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, me dalje në detin Adriatik, në mes të Austrisë dhe Kroacisë . Sipërfaqja e përgjithshme e Sllovenisë është 20,273 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 07 V, 14 49 L dhe 20,151 km2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 122 km2 ujë.

Vija bregdetare e Sllovenisë është 46.6 km e gjatë ndërsa vija kufitare tokësore është 1,334 km që e ndajnë atë nga Austria (330 km), Kroacia (670 km), Italia (232 km) dhe Hungaria (102 km)

relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Relievi i Sllovenisë përbëhet nga terreni bregdetar në pjesët përgjatë Adriatikut pas së cilës vijnë katundet, malet dhe bjeshkët e përziera me shumë lumenj në kufirin veriorë dhe verilindor.Sllovenia kufizohet me Austrin,Italin,Kroacin dhe hungarin Pika më e ultë e relievit (0 m) gjendet përgjatë bregdetit Adriatik dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 2,864 metrave në majën e malit Triglav.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima e Sllovenisë është klimë e Mesdheut në bregdet dhe kontinentale e alpine në brendi të vendit. Përndryshe e ngjashme me klimën e Shqipërisë por pak më e ftohtë dhe më e lagësht.

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sllovenia si vend alpin është mjaft e pasur me ujra. Nëpër territorn e Sllovenisë rrjedhin lumenjtë: Sava, Drava, Mura, Soça etj. Lumi Sava dhe Drava kanë rëndësi të madhe për prodhimin e energjisë elektrike. Në këta dy lumenjë janë ndërtuar 15 hidrocentrale. Sllovenia është e pasur edhe me liqene të cilët kan prejardhje akullnajore.I ka 120 liqene glaciale

= Vegjetacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasuritë natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si pasuri natyrore të këtij vendi llogariten: qymyri-ligniti, plumbi, zinku, zhiva, urani, argjendi, prurja e ujit dhe pylltaria.


popullsia e sllovenise është e perbere prej slloveneve. ata zene 83perqind te popullsise vendase.