Gjeografia e Luksemburgut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
G J E R M A N I A
F R A N C A
B E L G J I K A
Eshi
redaktoni hartën


Luksemburgu ndodhet në pjesën perëndimore të Evropës, në mes të Francës dhe Gjermanisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Luksemburgut është 65,200 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 49 45 V, 6 10 L.

Vija kufitare e Luksemburgut është 359 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Gjermania (138 km), Belgjika (148 km) dhe Franca (73 km).

Klima e Luksemburgut është klimë kontinentale me dimër të butë dhe verë të ftohtë.

Pjesa më e madhe e relievit të Luksemburgut është terren me rrafshnalta të gjëra e të buta, me male të cekëta që në veri shendohen në bjeshkë . Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregut të lumit Mosele (133m;ang.:Moselle River) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 559 metrave në vendin e quajtur "Vendi i kalas" (ang.:Buurgplaatz).

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: hekuri që nuk nxirret më dhe toka e punueshme.