Gjeografia e Sllovakisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
000 Sllovakia harta.PNG
P O L O N I A
UKR.
H U N G A R I A
RU.
AU.
R E P.
Ç E K E
Tërnava
redaktoni hartën

Sllovakia ndodhet në pjesën qendrore të Evropës, në jug të Polonisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Sllovaki së është 48,845 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 48 40 V, 19 30 L dhe 48,800 km2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 45 km2 ujë.

Vija kufitare e Sllovakisë është 1,524 km që e ndajnë atë nga Austria (91 km), Republika Çeke (215 km), Polonia (444 km) dhe Ukraina (97 km).

Klima e Sllovakisë në përgjithësi e ndryshueshme e ftohtë.[1] Në verë majën temperatura të ulëta për këtë stinë, ndërsa dimri është diçka më i lagësht se në Kosovë.

Pjesa më e madhe e relievit në qendër të Sllovakisë dhe veri është terren i vrazhdë malorë (katunde), ndërsa pjesa jugore përbëhet nga rrafshnaltat. Pika më e ultë e relievit (94m) gjendet përgjatë lumit Bodrok dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 2,655 metrave në vendin e quajtur Gërlahovski (ang.:Gerlachovsky Stit ).

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: qymyri i kaftë dhe ligniti, ca rezerva hekuri, bakri dhe mangalli, kripa si the toka e punueshme.


Burim i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Martin Votruba: Slovakia's Weather. Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. Vizituar në 11 qershor 2010.