Bjelashnica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bjelashnica (shqiptohet [bjělaːʃnit͡sa] ) është një mal në Bosnjë dhe Hercegovinën qendrore. Gjendet drejtpërdrejt në jug-perëndim të Sarajevës, në kufi me malin Igman. Maja më e lartë e Bjelashnicës, me të cilën i gjithë grupi malor mori emrin e saj, ngrihet në një lartësi prej 2067 metra. Majat e tjera të dukshme janë Krvavac (2061 m), Mali Vlahinja (2055 m), dhe Hranisava (1964 m). Vargmalet e Bjelashnicës kufizohet nga lumejtë Rakitnica në jug, Neretvën në perëndim, malin Igman në veri-lindje dhe malin Ivan në veri-perëndim. Vetëm në 20 minuta largësi nga Sarajeva, është një tërheqje popullore turistike për ecje malore dhe skijim .

Bjelashnica ka qenë, në zona të caktuara, vendi i luftimeve të gjera gjatë Rrethimit të Sarajevës 1992- '95 dhe zonave të veçanta paraqesin një rrezik të lartë të minave. Ka shtigje të shumta të vendosura dhe mirëmbajtura nga klubet lokale malore që çojnë në majat e larta. Mali është gjithashtu i njohur me ciklistët malorë dhe është bërë kohët e fundit një bazë e shpeshtë për paragliderët .

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i malit buron nga rrënja bijel, që do të thotë "i bardhë".

Gjeologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeologjikisht, Bjelashnica është pjesë e Alpeve Dinare dhe formohet kryesisht nga shkëmbi sedimentar sekondar dhe terciar, kryesisht gëlqeror dhe Dolomite.

Klima dhe bimësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kupola e bardhë e borës e Bjelashnicës është një pamje e njohur nga pikat më të larta në Sarajevë në periudhën nga mesi i tetorit deri në fillim të qershorit. Baza e Bjelashnicës është kryesisht e pyllëzuar - pyje e përzier, kryesisht ahu - megjithatë nuk ka pemë mbi latësin 1500 metër të vijës së pemëve.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hiking[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vargmali Bjelashnica përbëhet në thelb nga tre kreshta, kreshta e Vlahinjës, kreshta e Strug dhe një kreshtë më jugore paralel me Rakitnicën dhe të ndara nga kreshtat e tjera nga një luginë e gjerë e quajtur Dugo Polje. Një numër ngjitjesh të njohura ekzistojnë në këto male. Një shteg i afrohet samitit kryesor të Bjelashnicës (2067 m.) nga veriu dhe quhet Josipova Staza, emërtuar pas bjeshkatarit më të famshëm të saj: Josip Broz Tito. Nga samiti kryesor një shëtitje me kreshtë çon në veri-lindje drejt majës së Mala Vlahinja (2055 m. ). Samiti i fundit i kësaj kurrizi në perëndim quhet Hranisava (1964 m.) Dhe mund të ngjitet më mirë nga një shteg që fillon në fshatin Lokve, midis Hadžići dhe Pazarić. Kjo ofron një rritje të bukur drejt një pamje fantastike nga ky samit më perëndimor vargmalit Bjelashnica. Një tjetër ngjitje e bukur niset nga Dugo Polje dhe çon përmes një shtegu të tërhequr me vështirësi nëpër shkurre të trasha të Pinus Mugo, maja e Krvavac (2061 m. ). Një nga ngjitjet më të njohura çon paralelisht me Kanionin Rakitnica, duke u nisur nga Umoljani dhe mbaron në Lukomir, i njohur të jetë vendbanimi i fundit përgjatë gjithë vitit, i banuar gjysmë nomad në këtë lartësi në Ballkan. Ka mjaft një kasolle malore të pajisura mirë që mund të gjenden brenda këtij grupi malor. Stanari P.D. (1540 m.) është një bazë e shkëlqyeshme për ecje në pjesën qendrore-perëndimore të vargmalit. Ka kasolle të tjera malore në Sitnik, Umoljani dhe Lukomir që mund të kërkojnë rezervim paraprak. [1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Listing of mountain huts at [www.behremplaninar.com

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Bjelašnica