Josip Broz Tito

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Josip Broz Tito (1971)

Josip Broz Tito (Kumrovec, Austro-Hungaria, lindi më 7 maj, 1892. - Lubjanë, Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë, më 4 maj, 1980.) Ishte Presidenti i Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë në periudhën 1953-1980, kreu i Partisë Komuniste të Jugosllavisë (më pas Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë) 1,937-1.98 mijë, komandant suprem i forcave të armatosura të Jugosllavisë dhe udhëheqës i luftës Nacional Çlirimtare të popullit të Jugosllavisë 1941-1945. vit. Një nga themeluesit e Lëvizjes Jo-Angazhimit.

Jeta e hershme[redakto | redakto tekstin burimor]

Ai lindi më 7 maj 1892. në fshatin Zagorje Kumrovec Sutli lumit, fëmija e shtatë (e pesëmbëdhjetë) në familjen e Franjo Broz, një bujk të varfër, dhe Maria, lindur Javoršek, vendet fqinje Sllovenia është e Habsburgëve Perandorisë. Shkolla fillore në Kumrovec 1907, një tregtar çelësabërës në 1910. Punëtoria Šašek dhe Karas në Sisak, ku ai mori pjesë gjithashtu në udhëtimin e shkollës. Sapo ai u bë një punëtor të kualifikuar në shtator 1910 shkoi në Zagreb, ku një punë në seminarin Haramina bravarskoj Isidora në tetor 1910. ai u bë anëtar i punëtorëve në metalike dhe Social Demokrate të Kroacisë dhe Sllavonisë. Ai mori pjesë në greva dhe në ngjarjet kombëtare kundër hegjemonisë Hungari. Ai shpejt humbi punën e tij. Që nga viti 1911. në 1913. punuar në fabrika në Hungari, Austri dhe Gjermani.

Jeta deri në luftën e dytë botërore[redakto | redakto tekstin burimor]

Shtëpia ku u lind Tito

Në dokumentat e ndryshëm kemi edhe të dhëna të ndryshme mbi ditëlindjen e tijë, mirpo në një dokument të ushtrisë Austrohungareze ditëlindja e tijë figuron me datën 25,05,1892 , datë e cila edhe gjatë luftës së dytë botërore festohet si ditëlindja e tijë , të cilën edhe gjermanët e marrein si shkasë ku Hitleri edhe urdhëron desantin e Dëervarit me 25,05,1942.

Pas Luftës së Dytë Botërore 25 maji festohet si ditëlindja e Titos dhe e ashtëquajtura dita e rinisë.

Si fëmijë i një kroati dhe një slloveneje ai nuk pati vështërsi pasiqë ndërmjet këtyre dy kombeve nuk kishte pasur ndonjë problem të kohës.

Fëmijërin e tijë Josip Brozi e kaloi tek gjyshi i tijë Martini në Sutle ku mësoi shkëlqyeshëm gjuhën Sllovene e cila më vonë i shkaktoi vështirësi gjatë shkollimit të tijë fillestarë në Kroaci.

Puna në Partinë Komuniste[redakto | redakto tekstin burimor]

Presidenti Truman: "Unë jam i thënë se Tito vrarë më shumë se 400 000 të opozitës në Jugosllavi para se ai mori vetë themeluar atje si një diktator" Anne Pierce ([1])


Në vjeshtë të vitit 1920. Ai u largua nga Bashkimi Sovjetik dhe filloi punën në Zagreb, ku ai u bashkua me Partinë Komuniste të Jugosllavisë. Ai ka punuar në Trininë e Madhe të Bjelovar të 1921. të 1925, kantier detar në Kraljevici e 1925. në 1926. dhe fabrika kamionçinë në Smederevska Palanka e 1926. në 1927. vjet, ku ai ishte shkarkuar si një agjitator komunist. Në Zagreb maj 1927. zgjodh sekretar rrethin e Bashkimit bordit Metal, dhe në korrik të atij viti për sekretar organizativ i Komitetit Komunal të Partisë Komuniste të Zagrebit. Nuk është imponuar si një politikë antifrakcijske udhëheqës (pushtetit politik në mesin e komunistëve, e cila kërkohet ndërprerja e mosmarrëveshjeve ideologjike), dhe se politika e tij në prill 1928. mbështetur nga Comintern. Në fund të 1928 qershor. protivrežimske drejtoi demonstratën me rastin e vrasjes kreu i HSS në Parlamentin e Mbretërisë së Jugosllavisë. Ai u arrestua në gusht të atij viti si terroristë të mundshëm komunist dhe të Gjykatës për mbrojtjen e shtetit u dënua me 5 vjet burg, i cili shërbente në Lepoglava dhe Mariborit. Në korrik të 1934. shkoi në Vjenë, ku ai është i përfshirë në CK KPJ, pastaj mori pseudonimin Titos. Si e shkurt 1935. ai ishte në Moskë, punoi në Comintern (duke përdorur pseudonimin Walter). Në fund të 1936. u kthye në Jugosllavi dhe operohet nga partitë që veprojnë në vend; 1937. formuar CP të Sllovenisë dhe Kroacisë që në fakt KP uozbiljio politikës Comintern në kombinim të klasës dhe kombëtare. Pas arrestimit të Milan Gorkič, Sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste, në të njëjtin vit mori drejtimin e Partisë Komuniste Jugosllave. Në fillim të vitit 1938. Comintern u konfirmua zyrtarisht zgjedhja e tij e sekretar i përgjithshëm i Partisë Komuniste Jugosllave. Broz është kthyer në vendin e kaluar boljševizaciju më të fortë Periudha monolitnosti insistuar në ideologjike, ushtarake dhe partiake ashpër, me zgjerimin e rrjetit të qelizave të partisë. Bëhet nga ana e konfrontimit ideologjik me revisionists mbledhur rreth Miroslav Krleže dhe revista vulë. Gjithashtu, hiqet çojë ZKM Kroacia që nga zgjedhjet në 1938. mbështetur nga një listë e HSS dhe Vlladko Mačeka, e cila është vlerësuar si një devijim borgjez. Në Konferencën e Pestë të Partisë Komuniste e dheut në Zagrebin tetor 1940. vit, hartuar udhëheqja e re e Partisë Komuniste dhe të përcaktuar një strategji të veprimit, të bazuar në një kryengritje të armatosur si një mjet të pushtetit dhe të pushtimit të tipit sovjetik të federatës si një model i organizimit të shtetit. Pas sulmit në Jugosllavi, Gjermani në Zagreb, 10 prill 1941. Komiteti Ushtarak është krijuar për të siguruar rezistencë për aks. Pas muajsh të përgatitjeve, Komitetit Qendror të Byrose Politike të Partisë Komuniste është i katërti korrik 1941. në Beograd, vendosi të ngrejë një kryengritje të armatosur kundër pushtuesve.

Tito - burrë shteti[redakto | redakto tekstin burimor]

Josip Broz Tito ishte lufta erdhi si një burrë shteti i njohur, udhëheqës i luftës anti-fashiste, përgjegjës për kthimin e kroate Istrias, Rijeka dhe ishujt, dhe zgjerimin e Sllovenisë. Pas luftës zënë një vend kyç dhe pozicionet politike: Kryetari i Qeverisë së Përkohshme të Jugosllavisë Demokratike Federative, Komandanti Suprem i Ushtrisë Jugosllave dhe Ministri i Mbrojtjes, Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste. Vendosi Jugosllavi për 35 vjet në mesin e balancimit politik të botës gjinitë që është i shtypur shpesh, ndonjëherë duke i lejuar ata të marrin në konsideratë një pjesë të madhe të larta, sidomos në periudhat e liberalizimit më të madh të regjimit: centralizëm komunist dhe shpalli një barazi kombëtare, pavarësia e Jugosllavisë dhe uklopljenost mënyrë Luftës së Ftohtë, totalitarizmit një-partiake dhe të japin për rritjen e kufizimeve të varësisë ekonomike të Jugosllavisë nga perëndimi, dhe liberalizimin gradual për shkak të popullsisë në rritje të përkohshëm ose për punë të përkohshme në Evropën Perëndimore. Në vitet e para të sundimit të tij është karakterizuar ngurtësi doktrinar, radikalizmin dhe eliminimin e mbetjeve të shoqërisë civile që konsiderohet një pengesë për arritjen e totalit [nevojshme nga citim samovlašća 09 2009]. Në këtë kontekst duhet të shikohet në konflikt me Kishën Katolike, procesi i arqipeshkvi Alois Stepinac, margjinalizimin e politikanëve civile si John Subashiç ose Milan Grol, dhe gjykimi dhe likuidimi i kundërshtarëve ushtarake dhe politike, Dragoljub Mihailović. Rezoluta e Informacionit Me angazhimin e vet i ndruajtur dhe projektet personale politike, të tilla si partizanët mbështetjen greke komuniste, iniciativën për të krijuar një federatë ballkanike të Jugosllavisë dhe Bullgarisë (me qasje të rëndësishme në Shqipëri dhe Greqi), dhe duke këmbëngulur në pavarësinë shtetërore të Jugosllavisë, Tito i ka shkaktuar mosbesimin e Joseph Stalin. Qershor 1948. Njoftimi vjen Rezoluta Cominform (pasuese e luftës shpërbëhet Comintern), e cila është e lidhur të njohur nga koha e proceseve në Moskë dhe në masë purges në 30 vitet e tyre, Tito dhe udhëheqjen e tij të menjëhershëm ka deklaruar një grup të urotnika djallëzor , spiunë dhe heretik ideologjike. Në këto kohë të Titos është demonstruar nivel të lartë të guximit (jo në kohën e përfundimit të mund të llogarisë në mbështetjen e perëndimit dhe SHBA) dhe vendosmëri, nuk dozvoljavajujući për t'u përfshirë në kontestet ideologjike dhe duke këmbëngulur në parimin e pavarësisë kombëtare si marrëdhëniet edhe midis vendeve sovrane. Por kjo u shoqërua gjitha nga informbiroovaca persekutimi në masë, si dhe llogaritjet politike që janë smerali për të shtypur pavarësinë e republikave. Besohet se mbi 40.000 staliniste (ose ata që janë akuzuar për stalinizmit) nënshtruar repressions në periudhën që nga viti 1948. deri në fillim të viteve 50. Punonjësve të vetë- Sa për politikën e brendshme e Titos në 1950. u iniciua nga futja e punonjësit të vetë-menaxhimit si një përpjekje për të parandaluar bureaucratization e mëtejshëm të sistemit një-partiake, dhe më vonë, 60-im, një seri reformash ekonomike dhe politike që shkoi në reduktimin e dhunës së aparatit shtetëror e fshatarëve dhe inteligjencës, në forcimin e shtetit centralizëm kundrejt republikës dhe futjen e ekonomisë së tregut themelore.

Vdekja e Josip Broz Titos[redakto | redakto tekstin burimor]

Josip Broz Tito, president i RSF të Jugosllavisë dhe të Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë, vdiq më 4 maj 1980. në Lubjanë. Të nesërmen me 5 maj, hekurudhor Blue nga Lubjana në Beograd në arkivol erdhi me mbetet e tij. E vendosur në aulu Kuvendit të Jugosllavisë, ku zyrtarë të shtetit dhe të qytetarëve në mars të kaluarën haraç odavali të kreu i shtetit jugosllav. Më 7 maj, mbi 200 delegacione të huaja të dhuruar arkivoli Josip Broz në parlamentin federal. Ai u varros 8 maj, nga rruga që ju pëlqen në Shtëpinë e Luleve në Dedinje në praninë e 209 delegacione nga 127 shtete dhe 700,000 njerëz.

Lufta e Parë Botërore[redakto | redakto tekstin burimor]

Që nga rënia e 1913. shërbyer në shërbimin ushtarak në Vjenë dhe pastaj në Zagreb, në 25 korrik roje regjiment në shtëpi, ku në 1914. podoficirsku mbaruar shkollën me gradën rreshter. Në gusht të 1914. , Pas shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore, ai u dërgua në frontin serb, ku ai kishte një rol të rëndësishëm. Sipas ditarit të kohës së luftës të njësisë së tij, 42 ndarjes djallit roje, që nga gushti 1914. prokrstario të gjitha teatrot kryesore të përplasjeve të luftës në Serbi perëndimore - nga Ljubovija, Mali Zvornik dhe te Loznica Krupanj, Kisha e Bardhë, Kryetar, Tekeriš, Valjevo, Mionica, Ljig dhe Lajkovaç. Ai mori pjesë në betejat më Drina, Gucevo dhe guri MAČKOV dhe në betejat e Cer dhe Kolubarë. Sipas raporteve të luftës dhe serbe dhe ushtrisë austriake, ndarja e tij ka luajtur një rol të rëndësishëm në rrethimin e Beogradit dhe perleshje me Umka, Stock, kodrat Banovo, Senjak, Ada Ciganlija dhe flokët Bezanijska. [Nevojshme nga citim 09 2009 ] Në 1915. transferohen të parë në frontin rus në Galicia, dhe Karpateve, ku në prill të njëjtin vit dhe ishte plagosur dhe kapur batalionit të gjithë. [1]. Trembëdhjetë muaj shërohet në Svijažsku. Në pranverë të vitit 1916. u dërgua në kampin e burgimit në qytet Suri Agatit lumit, pastaj Ardatov, dhe në kamp bien Kungur (Permskaya Guberniya), ku ai ishte për shkak të virtytit personale dhe aftësitë organizative, të burgosurve të luftës nga Austro-Hungaria zgjodhën kokë. Ai ka punuar si përkthyes në hekurudhat dhe ra në kontakt me litetaturom bolshevik. Mbrojtur të drejtat e të burgosurve dhe u përleshën me autoritetet: išiban u hodh burg, ku ai u lirua nga punëtorët e armatosur e në ditët e para të Revolucionit shkurt të 1917. Në korrik të 1917. morën pjesë në demonstratat e bolshevik, si Leninism pranuar orientimin e vet politik dhe 1920. në Omsk është bërë një anëtar i seksionit Jugosllave e Partisë Komuniste Ruse (Bolsheviks). Për dekada, historia komuniste jugosllave botuar zyrtare me të dhënat për një pjesëmarrje të madhe dhe aktive në revolucionin bolshevik Broz, por duket të jetë më afër së vërtetës është dëshmia e tij, të dhënë në kujtime të televizionit një vit apo dy para vdekjes së tij [citim i duhur prej 09 2009], në të cilën ai tha se pjesëmarrja e tij si anësore.

Burim i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]