Konferenca e Teheranit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nga e majta:Jozef Stalinit, Franklin D. Rusvelt dhe Uinston Churchill në verandën e ambasadës Sovjetike në Teheran

Konferena e Teheranit, e qujatur gjithashtu si Konferenca EUREKA gjegjesisht. Konferenca e Tre te medhenjve ishte takimi i Jozef Stalinit, Franklin D. Rusvelt dhe Uinston Churchill me 28 nëntor deri me 1 dhjetor, 1943, ne ambiente ku shumica e të cilave u zhvillua në ambasadën sovjetike në Teheran, Kjo ishte e para konference ne luften boterore midis Tre liderve te Fuqive te Medha (Bashkimi Sovjetik, Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe) në të cilat Stalini ishte i pranishëm. Konferenca te tjera pasuan me Konferencën e Kairos, Konferencen e Jaltës dhe me ate te Konferences se Potsdamit. Diskutimi u përqendrua nga kryesuesi i mbledhjes ne hapjen e një Fronti të dytë në Evropën Perëndimore. 1. Në të njëjtën kohë te nenshkronin një protokoll të veçantë, qe u ishte premtuar tre Fuqive te Medha per të njohe pavarësinë e Iranit: Rusvelt, Churchill, Stalini dhe të gjithë ranë dakord të mbështesnin qeverinë e Iranit, te shprehur si në deklaratën e mëposhtme: “Tre qeveritë kuptojnë se lufta ka shkaktuar vështirësi të veçantë ekonomike për Iranin, dhe ata janë dakord që ata do të vazhdojnë të vënë në dispozicion të qeverisë së Iranit ndihma të tillë ekonomike sa të jetë e mundur, ne sektore qe kane me shume nevoje emergjente si ne transporte, ne materiale të papërpunuara, dhe furnizime për nevojat imediate te popullit. ” (Deklarata e Tre Fuqive Lidhur me Iranin-1 dhjetor 1943) Qëllimi kryesore e konferencës ishte që të planifikojnë strategjinë përfundimtare për luftën kundër Gjermanisë naziste dhe aleatëve të saj.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konferenca e Teheranit 28 nentor – 1 dhjetor 1943 tek Proletari.com Arkivuar 19 mars 2011 tek Wayback Machine