Ministria e Mbrojtjes (Jugosllavi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Standardi i Ministrit të Mbrojtjes (1995–2006).

Gjatë historisë së Jugosllavisë, ministria e mbrojtjes e cila ishte përgjegjëse për mbrojtjen e vendit njihej me disa emra të ndryshëm. Ministria e Ushtrisë dhe Marinës ishte përgjegjëse për mbrojtjen e Mbretërisë së Jugosllavisë nga 1918 deri në 1941, Sekretariati Federal i Mbrojtjes së Popullit për Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë nga 1945 deri në 1992 dhe Ministria e Mbrojtjes (serbokroatisht: Ministarstvo odbrane Министарство одбране, sllovenisht: Ministrstvo za obrambo, maqedonisht: Министерство за одбрана) për Serbinë dhe Malin e Zi (e quajtur zyrtarisht Republika Federale e Jugosllavisë midis 1992 dhe 2003) nga 1992 deri në 2006.

Lista e ministrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

† tregon njerëzit që kanë vdekur në detyrë.

RF Jugosllave / Serbi dhe Mali i Zi (1992–2006)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas shpërbërjes së Jugosllavisë dhe shkëputjes së katër nga gjashtë republikat përbërëse në RSF Jugosllavi, dy të tjerat (Serbia dhe Mali i Zi) krijuan një federatë në vitin 1992 të quajtur Republika Federale e Jugosllavisë (FR Jugosllavi). Kjo zgjati deri në vitin 2003 kur u rikonstituua si bashkim shtetëror i quajtur Serbi dhe Mali i Zi. Në vitin 2006 të dy vendet shpallën pavarësinë dhe u ndanë.

Nr. Portreti Ministri i Mbrojtjes Mori Detyren La Detyren Koha e Sherbimit Partia Dega e Mbrojtjes
1 Milan Paniq

(lindur më 1929)

14 korrik 1992 2 mars 1993 231 ditë I pavarur asnjë
2 Pavle Bullatoviq

(1948–2000)

2 mars 1993 7 shkurt 2000 † 6 vjet, 342 ditë DPS

SNP

asnjë
3
Gjeneral i Ushtrisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dragoljub Ojdaniq

(1941–2020)

15 shkurt 2000 4 nëntor 2000 263 ditë I pavarur Forcat Tokësore
4 Sllobodan Krapoviq

(lindur më 1948)

4 nëntor 2000 29 janar 2002 1 vit, 86 ditë SNP asnjë
5 Velimir Radojeviq

(lindur më 1956)

29 janar 2002 17 mars 2003 1 vit, 47 ditë SNP asnjë
6 Boris Tadiq

(lindur më 1958)

17 mars 2003 16 prill 2004 1 vit, 30 ditë DS asnjë
7 Prvosllav Daviniq

(lindur më 1938)

16 prill 2004 21 tetor 2005 1 vit, 188 ditë G17 Plus asnjë
8 Gjeneralmajor i Sanitetit

Zoran Stankoviq

(1954–2021)

21 tetor 2005 4 qershor 2006 226 ditë I pavarur Forcat Tokësore

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]