Jump to content

Wehrmacht

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Wehrmacht

Reichskriegsflagge, flamuri i luftës dhe flamuri detar i Wehrmacht (versioni 1938–1945)
Themeluar 16 mars 1935
Disbanded 20 shtator 1945[a]
Degët
Qendra e Bazës Maybach II, Wünsdorf
Komanda
Komandanti i Lartë
Ministri i Luftës Werner von Blomberg
Shefi i Komandës së Lartë të Wehrmacht Wilhelm Keitel
Fuqia njerëzore
Ushtria mosha 18–45
Shërbimi i Detyrueshëmn 1–2 vite
Arrijnë
moshën ushtarake çdo vit
700,000 (1935)[3]
Personel aktiv 18,000,000 (total served)[4]
Shpenzimet
Buxheti
 • 19 miliardë ℛℳ (1939) (€85 miliardë më 2021)
 • 89 miliardë ℛℳ (1944) (€359 miliardë më 2021)[b]
Industria
Furnitorë të brendshëm
Furnitorë të jashtëm
Eksporte vjetore 245 milion ℛℳ(1939) (€1090 milion më 2021)[9]
Artikuj të ndyshëm
Historia Historia e Gjermanisë gjatë Luftës së Dytë Botërore
Gradat


Emblema eWehrmacht, the Balkenkreuz, një version i stilizuar i Kryqit të Hekurt i parë në përmasa të ndryshme

Wehrmacht (Shqiptimi gjermanisht: [ˈveːɐ̯maxt], fjalë për fjalë 'forcat mbrojtëse') ishte forcat e armatosura të bashkuara të Gjermanisë Naziste nga viti 1935 deri në vitin 1945. Ajo përbëhej nga Heer (ushtria), Kriegsmarine (marina) dhe Luftwaffe (forca ajrore). Emërtimi "Wehrmacht" zëvendësoi termin e përdorur më parë Reichswehr dhe ishte manifestimi i përpjekjeve të regjimit nazist për të riarmatosur Gjermaninë në një masë më të madhe sesa e lejonte Traktati i Versajës.

Pas ardhjes naziste në pushtet në vitin 1933, një nga lëvizjet më të hapura dhe më të guximshme të Adolf Hitlerit ishte krijimi i Wehrmacht, një forcë moderne e armatosur e aftë për sulm, duke përmbushur qëllimet afatgjata të regjimit nazist për të rifituar territorin e humbur si dhe për të fituar territore të reja. dhe dominon fqinjët e saj. Kjo kërkonte rivendosjen e rekrutimit dhe shpenzimet masive të investimeve dhe mbrojtjes në industrinë e armëve.[10]

Wehrmacht formoi zemrën e fuqisë politiko-ushtarake të Gjermanisë. Në fillim të Luftës së Dytë Botërore, Wehrmacht përdori taktika të armëve të kombinuara (mbështetje ajrore me mbulesë të ngushtë, tanke dhe këmbësoria) me efekt shkatërrues në atë që u bë e njohur si Blitzkrieg (luftë rrufe). Fushatat e saj në Francë (1940), Bashkimin Sovjetik (1941) dhe Afrikën e Veriut (1941/42) konsiderohen nga historianët si akte guximi.[11] Në të njëjtën kohë, përparimet e largëta e tendosën kapacitetin e Wehrmacht deri në pikën e thyerjes, duke kulmuar me humbjen e tij të parë të madhe në Betejën e Moskës (1941); nga fundi i vitit 1942, Gjermania po humbte iniciativën në të gjitha teatrot. Arti operacional gjerman nuk përputhej me aftësitë luftarake të koalicionit aleat, duke i bërë lehtësisht të dukshme dobësitë e Wehrmacht në strategji, doktrinë dhe logjistikë.[12]

Duke bashkëpunuar ngushtë me SS dhe Einsatzgruppen, forcat e armatosura gjermane kryen krime të shumta lufte (megjithë mohimet e mëvonshme dhe promovimin e mitit të Wehrmacht të pastër).[13] Shumica e krimeve të luftës ndodhën në Bashkimin Sovjetik, Poloni, Jugosllavi, Greqi dhe Itali, si pjesë e luftës së asgjësimit kundër Bashkimit Sovjetik, Holokaustit dhe luftës së sigurisë naziste.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore rreth 18 milionë burra shërbyen në Wehrmacht.[14] Në kohën kur lufta përfundoi në Evropë në maj 1945, forcat gjermane (të përbëra nga Heer, Kriegsmarine, Luftwaffe, Waffen-SS, Volkssturm dhe njësitë bashkëpunëtore të huaj) kishin humbur afërsisht 11,300,000 burra,[15] prej të cilëve u zhdukën ose u vranë gjatë luftës. Vetëm disa nga lidershipi i lartë i Wehrmacht dolën në gjyq për krime lufte, pavarësisht nga provat që sugjeronin se më shumë ishin të përfshirë në veprime të paligjshme.[16][17] Sipas Ian Kershaw, shumica e tre milionë ushtarëve të Wehrmacht që pushtuan BRSS-në morën pjesë në kryerjen e krimeve të luftës.[18]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Shpërbërja zyrtare e Wehrmacht filloi me Instrumentin Gjerman të Dorëzimit të 8 majit 1945. Ripohuar në Proklamatën Nr. 2 të Këshillit të Kontrollit Aleat më 20 shtator 1945, shpërbërja u deklarua zyrtarisht me Ligjin Nr. 34 të ACC, datë 20 gusht 1946.[1][2]
 2. ^ GDP totale: 75 miliardë (1939) & 118 miliardë (1944)[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Citate[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Allied Control Authority 1946a, f. 81.
 2. ^ Allied Control Authority 1946b, f. 63.
 3. ^ Müller 2016, f. 12.
 4. ^ Overmans 2004, f. 215.
 5. ^ Harrison 2000, f. 10.
 6. ^ Tooze 2006, f. 181.
 7. ^ Evans 2008, f. 333.
 8. ^ Department of State 2016.
 9. ^ Leitz 1998, f. 153.
 10. ^ Kitchen 1994, ff. 39–65.
 11. ^ Van Creveld 1982, f. 3.
 12. ^ Müller 2016, ff. 58–59.
 13. ^ Hartmann 2013, ff. 85–108.
 14. ^ Overmans 2004, f. 215; Müller 2016, f. 16; Wette 2006, f. 77.
 15. ^ Fritz 2011, f. 470.
 16. ^ Wette 2006, ff. 195–250.
 17. ^ USHMM n.d.
 18. ^ Kershaw 1997, f. 150.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të printuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Autoriteti i Kontrollit Aleat (1946a). "Enactments and Approved Papers of the Control Council and Coordinating Committee" (PDF) (në anglisht).
 • Autoriteti i Kontrollit Aleat (1946b). "Enactments and Approved Papers of the Control Council and Coordinating Committee" (PDF) (në anglisht).
 • Harrison, Mark (2000). The Economics of World War II: Six Great Powers in International Comparison (Studies in Macroeconomic History) (në anglisht). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-78503-7. Marrë më 9 janar 2019.
 • Müller, Rolf-Dieter (2016). Hitler's Wehrmacht, 1935–1945 (në anglisht). Lexington: University Press of Kentucky. ISBN 978-0-81316-738-1.
 • Overmans, Rüdiger (2004). Deutsche militärische Verluste im Zweiten Weltkrieg (në gjermanisht). München: Oldenbourg. ISBN 978-3-486-20028-7.
 • Tooze, Adam (2006). The Wages of Destruction: The Making and Breaking of the Nazi Economy (në anglisht). New York: Penguin. ISBN 978-0-67003-826-8.