Europa e pushtuar nga Gjermania Naziste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pushtimet Gjermane dhe të Aksit në Europë (me blu), gjatë luftës së dytë botërore.

In the middle: Adolf Hitler, background: imprisoned European nations (France, Bulgaria, Holland, Yugoslavia, Belgium, Greece, Poland, Hungary, Norway)]]'Evropa e pushtuar i referohet vendeve te Europës që u pushtuan nga ushtriapra forcat naziste Gjermani në kohë të ndryshme gjatë Luftës së Dytë Botërore ndërmjet 1939 dhe 1945.

Disa vende filluan të luftës si AleatëtUnited Kingdom ose Bashkimin Sovjetik, dhe u detyruan të dorëzohej, apo u ndrydhur dhe pushtuan pastaj. Në disa raste, qeveritë shkoi në mërgim, apo qeverive në mërgim u formuan nga disa të qytetarëve të tyre, në vendet e tjera aleate. Vende të tjera të pushtuara nga nazistët ishin zyrtarisht neutrale. Disa vende zënë ishin anëtarë të ish- fuqitë Aksi, dhe u pushtuan nga forcat gjermane në një fazë të mëvonshme të luftës.

Vendete pushtuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet e pushtuara perfshinin te gjithe ose pothuajse te gjithe :

Vendi i
pushtuar
Detaje të tiera
Flag of Albania.svg Shqipëria Pushtimi i Shqipërisë nga Gjermania
Flag of Austria.svg Austria
Flag of Belgium.svg Belgjika
Flag of the Byelorussian SSR (1937).svg Bjellorusia
Flag of the Czech Republic.svg Çekosllovakia
Flag of Denmark.svg Danimarka
Flag of Estonia.svg Estonia
Flag of France.svg Franca
Flag of Greece.svg Greqia
Flag of Guernsey.svg Guernsey
Flag of Italy.svg Italia
Flag of Jersey.svg Jersey
Flag of Latvia.svg Letonia
Flag of Lithuania.svg Lituania
Flag of Luxembourg.svg Luksemburg
Flag of Monaco.svg Monako
Flag of Netherlands.svg Hollanda
Flag of Norway.svg Norvegjia
Flag of Poland.svg Polonia
Flag of San Marino.svg San Marino
Flag of Ukrainian SSR.svg Ukraina Reichskommissariat Ukraine
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugosllavia