Jump to content

Lidhja e Komunistëve të Jugosllavisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lidhja e Komunistëve të Jugosllavisë
UdhëheqësiJosip Broz Tito
(më të shquarit, shih lista e udhëheqësve)
Themeluar20 prill 1919; 103 vjet më parë
Tretur22 janar 1990; 32 vjet më parë
Bashkimi iSSDP (në Mbretërinë e Serbisë)
SDS HiS (në Mbretërinë e Kroacisë-Sllavonisë)
SDP BiH (në Bosnje dhe Hercegovinë)
JSDS (në Karniola dhe Istria)
Pasuar ngaSK - PJ (nga dega e ushtrisë)
SRSJ (fraksioni i qendrës së majtë)
SPS (në Serbi)
SDP (në Kroaci)
SDP BiH (në Bosnje dhe Hercegovinë)
SD (në Slloveni)
LSDM (në Maqedoninë e Veriut)
DPS (në Mali i Zi)
SeliaKullat Ušće, Beograd (1965–1990)
GazetaBorba (1922–1990)
Krahu i të rinjveLidhja e Rinisë Komuniste
Lidhja e Rinisë Socialiste të Jugosllavisë
Unioni i Pionierëve të Jugosllavisë
Krahu i graveLidhja e Shoqatave të Grave të Jugosllavisë
Military wingPartizanët jugosllavë (1941–1945)
Anëtarësimi (1981)2,117,083
IdeologjiaKomunizmi
Marksizëm–Leninizmi
Titoizmi
Krahu politikKrahu i majtëe majta ekstreme
Përkatësia kombëtareFronti Popullor (1944–1953)
Aleanca Socialiste e Popullit Punues të Jugosllavisë (1953–90)
Përkatësia ndërkombëtareKominterni (1920–1943)
Kominform (1947–1948)
Ngjyrat  Red      Yellow
Parimi"Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
("Proletarë të të gjitha vendeve, bashkohuni!")
"Bratstvo i jedinstvo"
("Vllazëria dhe bashkimi")
KushtrimiInternacionale (zyrtare)
Degë të transferuara ose
gjysmë autonome
LK e Serbisë LK e Kroacisë
Lidhja e Komunistëve të Bosnjë dhe Hercegovinës
LK e Maqedonisë
LK e Sllovenisë
LK e Malit të Zi
Dega e Ushtrisë së LKJ-së
Party flag
Flamuri i Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë
Flamuri i Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë

Lidhja e Komunistëve të Jugosllavisë,[a] e njohur deri në vitin 1952 si Partia Komuniste e Jugosllavisë,[b] ishte partia themeluese dhe në pushtet e Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë (RSFJ).

Ajo u formua në vitin 1919 si partia kryesore opozitare komuniste në Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve dhe pas sukseseve të saj fillestare në zgjedhje, ajo u ndalua nga qeveria mbretërore dhe nganjëherë u shtyp ashpër dhe dhunshëm. Ai mbeti një grup i paligjshëm nëntokësor deri në Luftën e Dytë Botërore, kur, pas pushtimit të Jugosllavisë në vitin 1941, krahu ushtarak i partisë, partizanët jugosllavë, u përfshi në një luftë të përgjakshme civile dhe mundi Fuqitë e Boshtit dhe ndihmësit e tyre vendas. Pas çlirimit nga pushtimi i huaj në vitin 1945, partia konsolidoi pushtetin e saj dhe themeloi një shtet njëpartiak, i cili ekzistoi deri në shpërbërjen e Jugosllavisë në vitin 1990.

Partia, e cila u drejtua nga Josip Broz Tito nga viti 1937 deri më 1980, ishte partia e parë komuniste në pushtet në historinë e Bllokut Lindor që kundërshtoi hapur Bashkimin Sovjetik dhe kështu u përjashtua nga Kominformi në vitin 1948 në atë që njihet si Ndarja Tito-Stalin. Pas spastrimeve të brendshme të anëtarëve pro-sovjetikë, partia e quajti veten Lidhja e Komunistëve në 1952 dhe miratoi politikën e vetë-menaxhimit të punëtorëve dhe një rrugë të pavarur drejt komunizmit, të njohur si Titoizëm.

  1. ^ Serbokroatisht: Савез комуниста Југославије (CKJ), Savez komunista Jugoslavije (SKJ)
    Sllovenisht: Zveza komunistov Jugoslavije
    Maqedonisht: Сојуз на комунистите на Југославија, Sojuz na komunistite na Jugoslavija
  2. ^ Serbokroatisht: Комунистичка партија Југославије (КПЈ), Komunistička partija Jugoslavije (KPJ)
    Sllovenisht: Komunistična partija Jugoslavije
    Maqedonisht: Комунистичка партија на Југославија, Komunistička partija na Jugoslavija