Internacionale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Internacionale është kënga më e shquar socialiste (gjithashtu anarkiste, komuniste dhe social-demokratike) dhe një nga më të njohurat në botë. Teksti u shkrua fillimisht në frëngjisht nga Eugène Pottier (1816–1887), ndërsa muzika u punua nga Pierre Degeyter (1848–1932) më 1888.

Kënga është kënduar edhe si himn jozyrtar i Bashkimit Sovjetik, ndërsa sot njihet si himn i socializmit. Ishte tejet e popullarizuar gjatë diktaturës komuniste në Shqipëri; këndohej nëpër manifestime dhe transmetohej në radio si pjesë e shumë emisioneve.

Teksti në shqip[redakto | redakto tekstin burimor]

Ngrihuni ju o të munduar
ju te urët skllevër anë e mbanë
na buçet gjaku i turbulluar
s'duam padron dhe as tiran.
Botën mizore ne do ta shkat'rrojmë
që nga themelet e pastaj
me duart tona do të ndertojmë
botën e re në vend të saj.

Është lufta finale
vendimtarë mbi dhe
Internacionale
do jete botë e re.
Është lufta finale
vendimtarë mbi dhe
Internacionale
do jete botë e re.

Teksti origjinal në frëngjisht[redakto | redakto tekstin burimor]

Debout, les damnés de la terre
Debout, les forçats de la faim
La raison tonne en son cratère
C'est l'éruption de la fin
Du passé faisons table rase
Foules, esclaves, debout, debout
Le monde va changer de base
Nous ne sommes rien, soyons tout

C'est la lutte finale
Groupons-nous, et demain
L'Internationale
Sera le genre humain

vazhdon...

Përkthimi rus[redakto | redakto tekstin burimor]

Вставай, проклятьем заклейменный,
Весь мир голодных и рабов!
Кипит наш разум возмущенный
И в смертный бой вести готов.
Весь мир насилья мы разрушим
До основанья, а затем
Мы наш, мы новый мир построим, —
Кто был ничем, тот станет всем.

Это есть наш последний
И решительный бой.
С Интернационалом
Воспрянет род людской!

Transliteruar në alfabet latin:

Vstavay, proklyat'yem zakleymyonniy
Vyes' mir golodnikh i rabov
Kipit nash razum vozmuschyonniy
I v smyertniy boy vyesti gotov.
Ves' mir nasil'ya mi razrushim
Do osnovan'ya, a zatyem
Mi nash mi noviy mir postroim,
Kto bil nichyem, tot stanet vsyem!

Èto yest' nash poslyedniy
I reshityel'niy boy.
S Internatsionalom
Vospryanet rod lyudskoy.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]