Socialdemokracia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Socialdemokracia është një rrymë politike, sociale dhe ekonomike të ideologjisë që mbështet ekonomike dhe sociale ndërhyrjet për promovimin e drejtësisë shoqërore në kuadër të një kapitaliste të ekonomisë; dhe një politikë të regjimit që përfshijnë marrëveshjet kolektive të trupit, të një përkushtimi për demokracinë përfaqësuese, masat për rishpërndarjen e të ardhurave, rregulloren e ekonomisë në interes të përgjithshëm dhe mirëqenien e shtetit të dispozitave.[1][2][3] demokracia Sociale kështu ka për qëllim të krijojë kushte për kapitalizmit të të çojë më të madhe demokratike, egalitarian dhe solidaristic rezultatet; dhe është shpesh i lidhur me përbërjen e socio-ekonomik të politikave, të cilat u bënë të shquar në pjesën Veriore dhe Evropën Perëndimore—sidomos modeli Nordik në vendet Nordike—gjatë gjysmën e dytë të shekullit të 20-të.[4][5]

Demokracia sociale ka mbetur si një ideologji politike që ka një evolucionare dhe paqësor i kalimit nga kapitalizmi në socializëm duke perdorur vleren e proceseve politike në krahasim me revolucionare qasje në tranzicion lidhur me ortodokse Marxism.[5] Në fillim të viteve të pasluftës së Evropës Perëndimore, sociale, demokratike, parti e refuzuan Stalinist politike dhe ekonomike të modelit të tanishëm, atëherë në Bashkimin Sovjetik, duke iu përkushtuar veten e tyre ose për një tjetër rrugë për socializmin ose për një kompromis mes kapitalizmit dhe socializmit.[6] Në këtë periudhë, socialdemokratët e përqafuar një të përzier të ekonomisë bazuar në dominimin e pronës private, me vetëm një pakicë e domosdoshme shërbimet komunale dhe shërbimet publike prone publike. Si rezultat i kësaj, demokracia sociale u bë i lidhur me Keynesiane ekonomi, të shtetit interventionism, dhe shteti social, ndërsa braktisja e para qëllim të zëvendësimit të sistemit kapitalist (faktor tregut, pronës private dhe të pagave të punës)[4] me një cilësisht të ndryshme socialiste sistemit ekonomik.[7][8][1]

Socialedemokracia është karakterizuar nga një angazhim për politikat që synojnë frenimin e pabarazisë, shtypja e varfër grupe, dhe varfërisë;[9] , duke përfshirë mbështetjen për universalisht të arritshme publike të shërbimeve si kujdesi për të moshuarit, kujdesin e fëmijëve, arsimit, kujdesit shëndetësor, dhe punëtorët' e kompensimit.[10] sociale Të lëvizjes demokratike ka gjithashtu lidhje të forta me të punës lëvizjes dhe sindikatat, si dhe është mbështetëse e kolektiv të të drejtave të punëtorëve, si dhe masat për të zgjeruar e vendimmarrjes demokratike përtej politikës në sferën ekonomike në formën e bashkë-vendosmërinë për të punësuarit dhe të tjera ekonomike të interesuara.[13] Nga Rruga e Tretë, e cila gjoja synon të bashkohen krahut të djathtë të ekonomisë me social demokrate e politikave të mirëqenies, është një ideologji të mëdha që u zhvilluan në vitet 1990 dhe është nganjëherë i shoqëruar me social demokratike të partive, por disa analistë kanë në vend karakterizohet Mënyra e Tretë si një mënyrë efektive neoliberal lëvizjes.[11]

Zhvillimi i demokracisë sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë vonë të 19 dhe në fillim të 20 shekuj, demokracia sociale është një lëvizje që synonte të zëvendësojë pronësi private me pronësi shoqërore të mjeteve të prodhimit, duke pasur ndikime nga të dyja Marxism dhe përkrahësit e Ferdinand Lassalle. Nga 1868-1869, Marxism kishte bërë zyrtare bazat teorike të parë të partisë social demokrate të përcaktuara në Evropë, socialdemokrate e Punëtorëve të Partisë së Gjermanisë.[12]

Në fillim të shekullit të 20-të, gjerman, Social demokratike, politikani Eduard Bernstein refuzuar revolucionare dhe materialist , themelet e klasike dhe ortodokse Marxism dhe për të avancuar pozicionin e socializmit, duhet të jetë e bazuar në etike dhe morale argumente dhe duhej të arrihej përmes gradual reforma legjislative. I ndikuar nga Bernstein, pas të ndarë mes reformatorët dhe revolucionare socialistët e Dytë Ndërkombëtare, sociale, demokratike, partitë refuzuar revolucionare politikë në favor të reformën parlamentare, duke mbetur i angazhuar për socializim.[13] Në këtë periudhë, demokracia sociale u bë i lidhur me reformiste socializmit. Nën ndikimin e politikanëve si Karlo Rosselli në Itali, social demokratët filluan disassociating veten nga Marxism krejt dhe përqafuar liberal socializmi,[14] tërheqës për moralin në vend të çdo të qëndrueshme sistematike, shkencore, ose materialist këndvështrim.[15][16] demokracia Sociale bërë apel communitarian, corporatist, dhe ndonjëherë ndjenjat nacionaliste, ndërsa refuzuar ekonomike dhe teknologjike determinism në përgjithësi karakteristikë e të dyja Marxism dhe liberalizmi ekonomik.[17] Nga post-Luftës së dytë Botërore, periudhë, shumica e social demokratëve në Evropë kishte braktisur tyre ideologjike lidhje me Marxism dhe u zhvendos tyre theks në drejtim të politikës sociale të reformave në vendin e kalimit nga kapitalizmi në socializëm.[6]

E parë Ndërkombëtare të kohës, 1863-1889[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e demokracisë sociale kanë qenë të gjurmohen të 1860s, me ngritjen e parë të madh të punës të klasit të partisë në Evropë, të Përgjithshme gjermane të Punëtorëve Shoqata (ADAV) e themeluar nga Ferdinand Lassalle.[18] Në të njëjtën kohë Ndërkombëtare Workingmen Shoqata e njohur edhe si e Parë Ndërkombëtare u themelua më 1864 sjellë së bashku socialistëve të ndryshme, qëndrime, dhe në fillim lindi një konflikt në mes të Karl Marksit dhe anarchists udhëhequr nga Mikhail Bakunin mbi rolin e shtetit në socializëm, me Bakunin të hedhim poshtë çfarëdo roli për shtetin.[19] një çështje Tjetër që në momentin e Parë Ndërkombëtare ishte roli i reformism.[19]

Ferdinand Lassalle

Edhe pse Lassalle nuk ishte një Marksist, ai ishte i ndikuar nga teoritë e Marksi, dhe ai pranoi ekzistencën dhe rëndësinë luftën e klasave. Megjithatë ndryshe nga Marksi dhe Engels e Manifestit Komunist, Lassalle promovuar klasës luftë në një formë më të moderuar.[20] Ndërsa Marksi shihet shtetit negativisht si një instrument i klasës rregull që duhet të ekzistojnë vetëm përkohësisht me rritje të fuqisë së proletariatit dhe pastaj të shpërbëhen, Lassalle pranuar shtetit. Lassalle shihet shteti, si një mjet përmes të cilave punëtorët mund të rrisin interesat e tyre dhe madje edhe transformimin e shoqërisë për të krijuar një ekonomi të bazuar në punëtor-drejtuar kooperativave. Lassalle e strategjisë ishte kryesisht zgjedhor dhe reformator, me Lassalleans pretenduar që klasa punëtore të nevojshme të një partie politike, që luftoi mbi të gjitha për universale të të rriturve meshkuj të votës.[18]

E ADAV partisë gazete është quajtur Der Sozialdemokrat ("Social Demokrat"). Marksi iu përgjigj titullin "Sozialdemocrat" me neveri, Engels pasi të shkrimit", Por çfarë titulli: Sozialdemokrat!...Pse nuk i thjesht E quajnë Proletarian." Marksi dakord me Engels se "Sozialdemokrat" ishte një e keqe e titullit.[20] edhe Pse origjina e emrit "Sozialdemokrat" në fakt të zbuluara mbrapa Marksit është përkthimi gjermanisht në 1848 franceze, të partive politike, të njohur si "Partie Demokrat-Socialist" në "Partei der Sozialdemokratie," Marksi nuk e donte këtë franceze të partisë, sepse ai e shihte si të dominuar nga klasa e mesme; ai i lidhur fjala "Sozialdemokrat" me atë parti.[20] Nuk ishte Marksist fraksion brenda ADAV përfaqësuar nga Wilhelm Liebknecht i cili u bë një nga redaktorët e Vdekur Sozialdemokrat.[20]

Të ballafaquar me opozitën nga liberale kapitalistëve të tij socialiste, të politikave, Lassalle controversially u përpoq të arrinte një taktike të aleancës me konservatore aristokratike Junkers për shkak të tyre anti-borgjeze e qëndrimeve, si dhe me Prussian Kancelari Otto von Bismarck.[18] Fërkime në ADAV u ngrit mbi Lassalle politika e një qasjeje pozitive për Bismarck që kishte marrë gabimisht se Bismarck në anën tjetër do të jetë miqësor ndaj tyre. Kjo qasje u kundërshtua nga pala e Marxists, duke përfshirë Liebknecht.[20] Opozitës në ADAV të Lassalle është qasja miqësore për Bismarck qeverisë së rezultoi në Liebknecht dhënë dorëheqje nga pozita e tij si redaktor i Vdekur Sozialdemokrat dhe duke e lënë ADAV në 1865. Në 1869, Liebknecht, së bashku me Marksist August Bebel, themeloi socialdemokrate e Punëtorëve të Partisë, Gjermani (SDAP), e cila u krijua si bashkim i tre grupe: petit-borgjeze Saksone Partisë popullore (SVP), një fraksion të ADAV, dhe anëtarë të Lidhjes së gjermane Punëtorët e Shoqatave (VDA).[20]

Edhe pse SDAP nuk ishte zyrtarisht Marksist, ajo ishte parë të mëdha të punës në klasë organizatë që të jetë e udhëhequr nga Marxists dhe Marksi kishte të drejtpërdrejtë bashkëpunim me partinë. Partia miratuar qëndrime të ngjashme me ato të miratuara nga Marksi në të Parë Ndërkombëtar. Ka qenë intensive dhe rivalitet dhe antagonizmi ndërmjet SDAP dhe ADAV, me SDAP qenë shumë armiqësor ndaj Prussian qeveri, ndërsa ADAV ndoqi një reformator dhe më bashkëpunuese qasje.[18] Ky rivalitet ka arritur kulmin e saj përfshijnë të dy palëve në qëndrimet e Franco-Prussian Luftës, me SDAP shkak të refuzimit për të mbështetur Prusia e luftës përpjekje duke pretenduar se ajo është e refuzuar atë si një imperialist i luftës nga Bismarck, ndërsa ADAV mbështetur luftës.[18]

Një barricade në Paris, në Mars 1871, të ngritur nga forcat revolucionare të Komuna e Parisit

Si pasojë e humbjes së Francës në Franco-Prussian Lufta, revolucioni shpërtheu në Francë, me revolucionare të ushtrisë anëtarët e së bashku me të punës në klasë revolucionarët themelimit të Parisit Komunës.[18] Komuna E Parisit, apeloi edhe për qytetarët e Parisit, pavarësisht nga klasa, si dhe të klasës punëtore, të cilët ishin të mëdha baza e mbështetjes për qeverinë apeleve të tyre nëpërmjet retorikës militante. Në dritën e tillë militant retorika apel klasës punëtore, Komuna gjithashtu ka marrë një mbështetje të konsiderueshme nga klasa e mesme, borgjezi e Parisit, duke përfshirë edhe shitësit i konsiderojnë dhe tregtarët. Komunës, pjesërisht për shkak të saj të konsiderueshme numrin e neo-Proudhonians dhe neo-Jacobins e Komitetit Qendror, ka deklaruar se Komuna nuk ishte kundërshtuar për pronë private, por më tepër shpresë për të krijuar më të gjerë të shpërndarjes.[18] përbërjen politike të Komunës përfshihen njëzet-e-pesë neo-Jacobins, pesëmbëdhjetë deri në njëzet e neo-Proudhonians dhe protosyndicalists, nëntë apo dhjetë Blanquists, një sërë radikale të republikanëve, dhe disa Internationalists ndikuar nga Marksi.[18]

Si pasojë e rënies së Parisit Komunës në vitin 1871, Marksi vlerësoi Paris Komunës në punën e tij Të Luftës Civile në Francë (1871) për arritjet e saj, në dritën e saj të pro-borgjeze ndikon dhe e quajti atë një model të shkëlqyer të diktaturës së proletariatit në praktikë, ashtu siç ka shpërbërë aparati i borgjeze shtetit, duke përfshirë të madhe të saj, burokracia; ushtarake; dhe ekzekutive, gjyqësore dhe legjislative të institucioneve; me një pune të klasit të shtetit me të gjerë të mbështetjes popullore.[18] Mirëpo, shkatërrimi i Komunës dhe persekutimin e saj anarchist mbështetësve të kishte efektin e dobësuar ndikimin e Bakuninist anarchists e Parë Ndërkombëtare, kjo do të rezultojë në Marksi expelling e dobësuar rivale Bakuninists Ndërkombëtare një vit më vonë.[18]

Në Britani të madhe, realizimin e legalizimit të sindikatave nën Bashkimi i sindikatave të Veprojë 1871 drew Britanik sindikalistët për të besuar se kushtet e punës mund të përmirësohet përmes parlamentare do të thotë.[19]

Në Hagë Kongresi i 1872, Marksi bëri një vërejtje, të pranohet se, ndërkohë që ka vende ", ku punonjësit mund të arrijë qëllimin e tyre me mjete paqësore" në shumicën e vendeve në Kontinentin "levë e revolucionit tonë duhet të forcës".[21]

Në 1875, Marksi sulmuar Gotha Program që u bë në programin e Partisë socialdemokrate të Gjermanisë në po të njëjtin vit në e tij Kritikën e Programit Gotha.

Marksi nuk ishte optimist se Gjermania në atë kohë nuk ishte i hapur për një mjete paqësore për të arritur socializëm, sidomos pas Kancelari gjerman Otto von Bismarck kishte miratuar Anti-Socialiste Ligjet në 1878.[22] Në kohën e Anti-Socialiste Ligjet filluar të jetë hartuar, por ende nuk publikohet, në 1878, Marksi foli për mundësitë e reformave legjislative nga një qeveri e zgjedhur të përbërë të punës në klasë legjislative anëtarët, por edhe për gatishmërinë për të përdorur forcë të duhet forca duhet përdorur kundër klasës punëtore:

Engels në studimin e tij në Angli në vitin 1845 dhe në 1885 (1885) shkroi një studimi që analizoi ndryshimet në Britanike klasë të sistemit nga 1845 për 1885, në të cilën ai vlerësuan Chartist lëvizjes për të qenë përgjegjës për arritjen e zbulime të mëdha për të punuar klasë.[22] Engels deklaroi se gjatë kësaj kohe Britanisë industriale borgjezi kishte mësuar "se klasa e mesme kurrë nuk mund të marrë të plotë sociale dhe pushteti politik mbi kombin, përveç me ndihmën e klasës punëtore".[22] përveç kësaj ai ka vënë re "një gradual të ndryshojë me kalimin e marrëdhënieve midis dy klasave".[23] Ky ndryshim e përshkruan ai u shfaq në ndryshimin e ligjeve në Britani, që u ndryshimeve politike në favor të klasës punëtore që Chartist lëvizje kishte kërkuar për vitet:

Sidney Webb, një i shquar Fabian socialiste

Një i madh jo-Marxian ndikim mbi demokracia sociale erdhi nga Shoqëri Fabian e themeluar në vitin 1884 nga Frank Podmore që theksuar nevojën për një graduale evolucionare dhe reformator qasje për arritjen e socializmit.[24] E Fabian Society u themelua si një cifël grup nga Miqësia e një Jete të Re, për shkak të opozitës në kuadër të grupit të socializmit.[25] Ndryshe nga Marxism, Fabianism nuk e ka promovuar veten si një punës në klasë të udhëhequr nga lëvizja, dhe atë në masë të madhe kishte të mesme të anëtarëve të klasës.[26] E Fabian Society publikuar Fabian Ese mbi Socializmin (1889) që ishte në thelb të shkruar nga George Bernard Shaw.[25] Shaw referuar Fabians si "të gjitha Social Demokratët, me një të përbashkët confiction [sic] të domosdoshmërinë e vesting organizimin e industrisë dhe materiale, të prodhimit në një Shtet identifikohet me e gjithë popullin duke e plotë të Demokracisë".[25]

Të tjera të rëndësishme të hershme Fabians, përfshirë Sidney Webb, i cili nga 1887 deri më 1891 shkroi pjesën më të madhe të Shoqërisë politikat zyrtare.[25] Fabianism do të bëhet një ndikim të madh në Britanike punës lëvizjes.[26]

Dytë Ndërkombëtare të kohës, "reformë ose revolucion" mosmarrëveshje, 1889-1914[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Moderne sociale të lëvizjes demokratike erdhi në ekzistencë nëpërmjet një ndarje brenda lëvizjes socialiste, kjo ndarje mund të jetë përshkruar si një shkëputje të mënyrave në mes të atyre që insistuar me politike revolucionit si një parakusht për arritjen e socialiste qëllimet dhe ata që ruhen se një gradual apo të evolucionare rrugën e socializmit, ishte si të jetë e mundur dhe e dëshirueshme.[17]

Keir Hardie

Ndikimi i Shoqërisë Fabian në Britani u rrit në Britanike lëvizja socialiste në 1890s, sidomos në kuadër të Pavarur Partia e Punës (ILP) e themeluar në vitin 1893.[27] të Rëndësishme ILP anëtarët ishin të lidhur me Fabian të Shoqërisë, duke përfshirë Keir Hardie dhe Ramsay MacDonald—e ardhmja Kryeministri i britanisë së madhe.[27] Fabian ndikim në Britanike çështjet e qeverisë edhe doli, të tilla si Fabian anëtar Sidney Webb duke u zgjedhur për të marrë pjesë në shkrimin që u bë i Pakicave në Raportin e Komisioni Mbretëror të Punës.[27] Ndërsa Hardie ishte nominally një anëtar i Shoqërisë Fabian, si lider i ILP mbajtur marrëdhënie të ngushta me disa Fabians, të tilla si Shaw, ndërsa ai ishte antagoniste të tjerët të tilla si Webbs.[27] Si ILP udhëheqës, Hardie refuzuar revolucionare politikë, duke deklaruar se ai besonte së partisë taktika duhet të jenë "si kushtetuese si Fabians".[27]

Një tjetër e rëndësishme Fabian figura që u bashkua me ILP ishte Robert Blatchford i cili shkroi veprën Merrie Angli (1894) që të miratuar komunale socializmin.[27] Merrie Angli qenë një i madh publikim që shiten 750,000 kopje brenda një viti.[28]Merrie Angli Blatchford dallohen dy lloje të socializmit: një "ideal socializmit" dhe "praktik të socializmit".[29] Blatchford e praktik të socializmit, ishte e një shteti të socializmit, që të identifikuara ekzistuese shtetërore të ndërmarrjeve të tilla si Zyra postare drejtuar nga komunat si një demonstrim praktik të socializmit në veprim, ai thotë që praktik të socializmit, duhet të përfshijë zgjerimin e shtetit ndërmarrje të mjeteve të prodhimit si pronën e përbashkët të popullit.[29] , Ndërsa miratimi i shtetit socializmin, Blatchford e Merrie Angli tij dhe shkrimeve të tjera ishin të ndikuara nga anarchist komuniste William Morris, si Blatchford veten vërtetuar, dhe Morris' anarchist komuniste temat janë të pranishëm në Merrie Angli.[29]

Shaw publikuar Raportin mbi Fabian Politikave (viti 1896) që shpalli: "Fabian Society nuk sugjerojnë se Shteti duhet të monopolize industrisë si kundër ndërmarrje private apo iniciativë individuale."[30]

Zhvillimet kryesore në demokracia sociale si një e tërë, doli me ascendance e Eduard Bernstein si një përkrahës i reformiste socializmin dhe një adherent e Marxism.[31] Bernstein kishte banuar në Britani në 1880, në kohën kur Fabianism ishte që dalin, dhe besohet të ketë qenë i ndikuar fuqimisht nga Fabianism.[27] Megjithatë ai publikisht mohuar të ketë fortë Fabian ndikon në mendimi i tij.[32] Bernstein nuk e pranojnë se ai ishte i ndikuar nga Deontologjik epistemologjike skepticizëm , ndërsa ai refuzoi Hegelianism. Ai dhe mbështetësit e tij i kërkoi Partisë Social Demokrate të Gjermanisë për të bashkojë etika Kantiane me Marxian ekonomisë politike.[32] Në rolin e Deontologjik kritika brenda socializmin, Bernstein tha:

Karl Kautsky

Termi "revisionist" ishte aplikuar për Bernstein nga kritikët e tij që i referohet vetes si "ortodokse" Marxists, edhe pse Bernstein deklaroi se parimet e tij ishin në përputhje me Karl Marksis'dhe Friedrich Engels' qëndrime, sidomos në vitet e tyre më vonë, kur Marksi ishte përkrahëse që socializmit, duhet të arrihet përmes parlamentare demokratike do të thotë kudo që të jetë e mundur.[31] Bernstein e tij fraksion të revisionists kritikuar ortodokse Marxism dhe në veçanti themeluesi i saj Karl Kautsky, për të pasur parasysh Marksi e parë për nevojën e zhvillimit të kapitalizmit për të arritur socializmit, duke e zëvendësuar atë me një "ose/ose" polarizimi midis kapitalizmit dhe të socializmit; duke pretenduar se Kautsky shpërfillur Marksi e vënë theksin në rolin e demokracisë parlamentare në arritjen e socializmit; si dhe duke e kritikuar Kautsky e tij për idealizëm të shtetit socializmin.[31] Megjithatë Kautsky nuk e mohoi një rol të rëndësishëm për demokracinë në arritjen e socializmit, si ai pretendonte se, Marksi është një diktaturë e proletariatit nuk ishte një formë e qeverisjes që refuzoi demokracinë si kritikët e kishte pretenduar se ishte, por një shteti të punëve që Marksi e pritshme do të dalin duhet të proletariatit të fituar pushtetin dhe të jenë të ballafaquar me luftën e dhunshme kundërshtimet e opozitës.[19]

Bernstein kishte mbajtur të mbyllur shoqata për Marksi, por pa të metat në Marxian të menduarit dhe filluan kritikat e tilla kur ai të hetuar dhe për të sfiduar Marxian materialist i teorisë së historisë.[33] Ai e hodhi poshtë një pjesë e madhe e Marxian teori që janë bazuar mbi letër liderit të metaphysics, ai e hodhi poshtë letër liderit të dialectical perspektivë.[31] Bernstein dallohen në mes të hershme Marxism si të qenit e saj e papjekur forma: si shembulli Komunist Manifesti i shkruar nga Marksi në rininë e tyre, që ai e kundërshtoi, për atë që konsiderohet si e saj të dhunshëm Blanquist tendencat; dhe më vonë Marxism si të qenit e saj të pjekur formën që ai e mbështeti.[32]

Bernstein deklaroi se masive dhe homogjene të punës të klasit të pretenduar në Manifestit Komunist nuk ekziston, dhe se në kundërshtim me pretendimet e një proletarian shumicë të reja, klasa e mesme është në rritje sipas të kapitalizmit dhe të mos u zhdukur si Marksi kishte pretenduar. Bernstein vuri në dukje se klasa punëtore nuk ishte homogjen, por heterogjene, me ndarjet dhe fraksioneve brenda saj, duke përfshirë socialiste dhe jo-socialiste sindikatat. Marksi vetë më vonë në jetën e tij pranoi që të klasës së mesme nuk ishte zhdukur, në punën e tij, Teoritë e Tepricës Vlerë. Megjithatë, për shkak të popullaritetit të Manifestit Komunist dhe paqartësinë e Teorive të Tepërta Vlerë, Marksi e njohjes nga ky gabim nuk është mirë i njohur.[31]

Eduard Bernstein

Bernstein kritikuar Marxism e konceptit të "irreconciliable klasën e konflikteve" dhe Marxism e armiqësisë për liberalizmi.[32] Ai sfiduar Marksi është pozicion në liberalizmi duke pretenduar se, liberal demokratët dhe social demokratëve të mbajtur bazat e përbashkëta të cilat ai pretendonte se mund të shfrytëzohen për të krijuar një "socialiste republikës".[32] Ai besonte që ekonomik të klasës dallimet mes borgjezi dhe e proletariatit do të gradualisht të eliminohen me anë të reformave ligjore dhe ekonomike rishpërndarjen e programeve.[32] Bernstein refuzuar Marxian parimin e diktaturës së proletariatit, duke pretenduar se graduale të reformave demokratike do të përmirësojë të drejtat e klasës punëtore.[32] Sipas Bernstein, ndryshe nga ortodokse Marxism, demokracisë sociale nuk kanë kërkuar për të krijuar një socializëm të ndarë nga të shoqërisë borgjeze, por në vend të kësaj të kërkuar për të krijuar një zhvillim të përbashkët të bazuar në Perëndimore të humanizmit.[34] zhvillimin e socializmit nën demokracisë sociale nuk kërkojnë të shkatërrimit ekzistuese të shoqërisë dhe traditat kulturore por për të vepruar si një ndërmarrje e zgjerimit dhe rritjes.[15] për më Tepër, ai besonte se klasa e bashkëpunimit ishte e preferueshme sigurisht për të arritur socializmin, në vend se të klasës konfliktit.[33]

Bernstein përgjigjur kritikëve që ai nuk ishte shkatërruar Marxism, por pohoi se ai ishte "modernizimin Marxism" që ishte e nevojshme "për të ndarë pjesët vitale të [Marksi] teoria e vet nga pajisje të vjetëruara". Ai ka pohuar mbështetjen e tij për Marxian konceptimin e një "shkencërisht të bazuar" lëvizja socialiste dhe tha se të tilla një lëvizje e objektivave duhet të jetë e përcaktuar në përputhje me "njohuri të aftë për të objektivin e provës, që është, dije e cila i referohet, dhe përputhet me të, asgjë, por të njohurisë empirike dhe logjike". Si e tillë, Bernstein ishte shumë kundër dogmatism brenda Marksist lëvizjes.[32] Pavarësisht përqafimit të përzier të ekonomisë, Bernstein ishte skeptik dhe kritik e mirëqenies politikave shtetërore, duke besuar se ato të jenë të dobishme, por në fund të fundit mesëm kryesore social demokrate, qëllimi i të zëvendësimin e kapitalizmit me socializmin, nga frika se shtetëror të ndihmës për të papunët mund të çojë në sanksionimit e një formë të re të pauperizmi.[35]

Roza Luksemburg

Roza Luksemburgu përfaqëson revolucionare socializmin, staunchly dënuar Bernstein e revisionism dhe reformism për të qenë i bazuar në "opportunism në demokracia sociale". Ajo e krahasoi Bernstein e politikave që e mosmarrëveshjes në mes të Marxists dhe oportunist Praktiker (Pragmatists). Ajo denoncuar Bernstein e evolucionare të socializmit, për të qenë një "të vogla-borgjeze vulgarization e Marxism". Ajo pohoi se Bernstein është vjet mërgim në Britaninë e kishin bërë atë të humbasë me njohjen e situatës në Gjermani, ku ai ishte promovimin e evolucionit socializmit.[32] Luksemburgut kërkuar për të ruajtur demokracia sociale si një revolucionar Marksist fenë, duke thënë:

Të dy Kautsky dhe Luksemburgut dënuar Bernstein për tij "e meta" filozofinë e shkencës për të pasur braktisur letër liderit të dialectics për Deontologjik filozofike dualizëm. Ruse Marksist Xhorxhi Plekhanov bashkuar Kautsky dhe Luksemburgut në dënimin Bernstein për të pasur një neo-Deontologjik të filozofisë.[32] Kautsky dhe Luksemburgut pretendoi se Bernstein e empiricist pikëpamje depersonalized dhe dehistoricized sociale vëzhguesit dhe reduktimin e objekteve poshtë për të "fakteve". Luksemburg lidhur Bernstein me "etike socialistëve" që ajo identifikuar si të lidhur me borgjezi dhe Deontologjik liberalizmi.[32]

Në e tij hyrje në 1895 Marksi Klasën e Lufton në Francë, Engels tentim për të zgjidhur problemin e ndarjes mes graduale reformatorët dhe revolucionarët në Marksist lëvizjes, duke deklaruar se ai ishte në favor të shkurtër-afat taktikat e politikës elektorale, që përfshinte edhe graduale dhe evolucionare socialiste masat duke ruajtur besimin e tij se revolucionare marrja e pushtetit nga ana e proletariatit duhet të mbetet një qëllim. Në dritën e kësaj përpjekje nga Engels të bashkojë gradualism dhe revolucionit të tij përpjekje të preket vetëm dallimi i gradualism dhe revolucionit dhe kishte efektin e forcimit të pozitës Praktikers.[36] Engels deklaratave në frëngjisht gazeta Le Figaro e rritur perceptimin e publikut se Engels ishte bërë në favor të evolucionit socializmit, në të cilën ai deklaroi se "revolucionit" dhe "të ashtuquajtur socialist të shoqërisë" nuk ishte një koncept fiks, por ishte një ndryshon vazhdimisht fenomen social dhe tha se kjo e bëri "ne [socialistët] të gjithë evolucionistët".[36] Engels gjithashtu tha se do të ishte "vetëvrasje" për të folur për një revolucionar marrja e pushtetit në një kohë kur rrethana historike favorizuar një deputet i rrugës në pushtet, që ai e parashikoi mund të sjellë "demokracia sociale në pushtet sa më shpejt 1898".[36] Engels qëndrim të hapur pranimin e graduale, evolucionare, dhe parlamentare taktika ndërsa duke pretenduar se e rrethana historike, nuk ishin në favor të revolucionit, të shkaktuar konfuzion.[36] Bernstein interpretohet kjo si për të treguar se Engels ishte duke ecur drejt duke pranuar parlamentare reformiste dhe graduale qëndrime, megjithatë Bernstein injoruar që Engels' qëndrime ishin taktike si një përgjigje ndaj rrethanave të veçanta, dhe që Engels ishte ende e angazhuar për revolucionare të socializmit.[36]

Në vitin 1897, pas Bernstein mbajti një leksion në Britani të Shoqërisë Fabian të titulluar "Në Atë që Marksi me të Vërtetë të Mësuar", Bernstein shkroi një letër ortodokse Marksist Bebel në të cilin ai zbuloi Bebel se ai ndjehet në konflikt me atë që ai e kishte thënë në ligjëratë, si dhe të zbulojnë qëllimet e tij në lidhje me rishikimin e Marxism:

Çfarë Bernstein ishte kuptimi është se ai besonte se Marksi ishte e gabuar në duke supozuar se ekonomia kapitaliste do të binte si një rezultat i saj kontradikta të brendshme, si nga mesi i 1890s ka pak të dhëna të tilla kontradikta të brendshme duke shkaktuar këtij të kapitalizmit.[37]

Jean Jaurès

Mosmarrëveshja mbi politikat në favor të reformës ose revolucionit dominuar diskutimet në vitin 1899 Hanover Konferencën e Partisë Socialiste të Punëtorëve të Partisë, Gjermani (SAPD). Kjo çështje kishte bërë veçanërisht të shquar me Millerand Çështje në Francë në të cilat Alexandre Millerand e frëngjisht i Pavarur i Partisë Socialiste u bashkua me jo-qeveria socialiste e Francës e liberale e Kryeministrit Waldeck-Ruso pa kërkuar mbështetjen e partisë së tij udhëheqëse.[32] Millerand veprimet e provokoi zemërim në mesin e revolucionare socialistët në kuadër të Dytë Ndërkombëtar, duke përfshirë anarchist majtë dhe Jules Guesdes'revolucionare Marxists.[32] Në përgjigje të këtyre mosmarrëveshjeve mbi reformën ose revolucionet, në vitin 1900 në Paris, Kongresin e Dytë Ndërkombëtar të deklaruar një zgjidhje për kontestin, në të cilën Guesde kërkesave të ishin pjesërisht të pranohen në një rezolutë e hartuar nga Kautsky që deklaruan se në përgjithësi socialistët nuk duhet të marrë pjesë në një jo-qeveria socialiste, por me kusht përjashtime nga ky rregull kur është e nevojshme për të siguruar "për mbrojtjen e arritjeve të klasës punëtore".[32]

Një tjetër figurë të shquar, të cilët të ndikuar demokracia sociale, ishte francez revisionist Marksist dhe reformator socialiste Jean Jaurès. Gjatë 1904 Kongresin e Dytë Ndërkombëtar, Jaurès sfiduar ortodokse Marksist August Bebel, mentor e Kautsky, me kalimin e tij në promovimin e monolit socialiste taktika. Jaurès pohoi se nuk koherente socialiste platforma mund të jetë po aq e aplikueshme në vende të ndryshme dhe në rajone për shkak të ndryshme të sistemeve politike në to; duke theksuar se Bebel e atdheut të Gjermanisë në atë kohë ishte shumë autoritar dhe e kishin kufizuar demokraci parlamentare. Ai krahasim të kufizuar ndikimin politik të socializmit në qeveri në Gjermani për ndikim të dukshëm se socializmi kishte fituar në Francë për shkak të saj më të fortë të demokracisë parlamentare. Ai thotë se shembullin e politike dallimet në mes të Gjermanisë dhe Francës ka treguar se monolit socialiste taktika janë të pamundur, duke pasur parasysh bindjet politike të vendeve të ndryshme.[31]

Bota Luftërat, revolucionet dhe Kundërrevolucion , Depresionit të Madh 1914-1945[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa tensionet në mes të Evropës e Fuqive te medha u përshkallëzua në fund të 19 dhe në fillim të 20 shekuj, Bernstein pati frikë se Gjermania është garë armatimesh me kompetenca tjera ishte kërcënuese për mundësinë e një aktori të luftës.[32] Bernstein frikës janë realizuar me shpërthimin e Luftës së parë Botërore.[32]

Ramsay MacDonald, Kryeministrit të Mbretërisë së Bashkuar, 1924, 1929-1935

Menjëherë pas shpërthimit të Luftës I Botërore, Bernstein udhëtoi nga Gjermania për të Britanisë për t'u takuar me Britanik Punës lideri i Partisë Ramsay MacDonald. Bernstein konsiderohet shpërthimit të luftës së madhe të alarmojë, por edhe pse të dy vendet ishin në luftë me njëri-tjetrin, MacDonald nderuar Bernstein në takim.[32] Në dritën e Bernstein dhe të tjera social demokratëve' përpjekjet për të siguruar unitetin e Dytë Ndërkombëtare, kombëtare tensionet në rritje mes dy vendeve në luftën e Dytë Ndërkombëtare u shemb në 1914.[32] Anti-luftës, anëtarët e Partisë socialdemokrate e Gjermanisë (SPD) refuzon për të mbështetur financat e duke u dhënë të qeverisë gjermane për të mbështetur luftës.[32] Megjithatë, një nacionalist-revisionist fraksionit të SPD anëtarët e udhëhequr nga Friedrich Ebert, Gustav Noske, dhe Philipp Scheidemann, mbështetur luftës, duke argumentuar se Gjermania kishte të drejtën "e saj territorial mbrojtjes" nga "shkatërrimi i Tsarist despotizmit".[32] E SPD-së vendimit për mbështetjen e luftës, duke përfshirë Bernstein vendimin për të mbështetur atë, ishte ndikuar shumë nga fakti se qeveria gjermane gënjyer dhe popullit gjerman, si ajo pohoi se arsyeja e vetme Gjermani kishte shpallur luftë në Rusi ishte se Rusia ishte duke përgatitur për të pushtuar Lindjen Prusia, kur në fakt kjo nuk ishte rasti.[32] Jaurès dallim nga Franca e ndërhyrjes në luftën dhe mori një pacifist qëndrimi, por shpejt u vra në 1914.[32]

Bernstein së shpejti urrehet e luftës dhe deri në tetor 1914 ishte bindur nga qeveria gjermane e luftës fajit; dhe kontaktuar ortodokse Marxists të SPD, të bashkohen për të nxitur SPD për të marrë një anti-luftës qëndrim.[32] Kautsky në tentativë për të lënë mënjanë dallimet e tij me Bernstein dhe të bashkohen me forcat kundërshtare të luftës, dhe Kautsky vlerësoi atë për t'u bërë një firmë e anti-luftës propozuesit, duke thënë se edhe pse Bernstein më parë kishin mbështetur "qytetar" dhe "fisnik" forma të nacionalizmit të tij të kryera kundër luftës pozitën e bëri atë të "standard-mbajtës e më ndërkombëtare idenë e demokracisë sociale".[32] nacionaliste pozicion nga SPD nën udhëheqjen Ebert refuzoi të anulojë.[32]

Në Britani të madhe, British Partia e Punës u ndanë në luftë. Partia e punës udhëheqës Ramsay MacDonald ishte një nga një grusht të Britanike, Deputetë të cilët kishin denoncuar Britania e shpalljes së luftës në Gjermani. MacDonald ishte denoncuar nga pro-luftës shtypni mbi akuzat se ai ishte "pro-gjermane", dhe një pacifist, të dy akuza që ai e mohoi.[38] Në përgjigje të pro-luftës, ndjenjat e në Partinë e Punës, MacDonald dha dorëheqje nga posti i liderit të saj dhe të lidhur veten me të Pavarura Partia e Punës. Arthur Henderson u bë udhëheqësi i ri i Partisë Punës, dhe shërbeu si një kabinetit të ministrit në Kryeministri Asquith e luftës të qeverisë. Pas shkurt Revolucionit të vitit 1917 në Rusi (nuk duhet të ngatërrohet me të Revolucionit të tetorit), në të cilën Tsarist regjimit në Rusi ishte përmbysur nga Socialiste-Revolucionare të Partisë, një demokratike socialiste, lëvizja e kryesuar nga Alexander Kerensky, MacDonald vizituar ruse të Qeverisë së Përkohshme në qershor të vitit 1917, kërkojnë të bindin Rusinë për të kundërshtuar luftën dhe për të kërkuar paqe. Përpjekjet e tij për të bashkuar ruse e Qeverisë së Përkohshme, kundër luftës së ka dështuar, pasi Rusia ra përsëri në dhunë politike që rezulton në tetor të Revolucionit në të cilën Bolsheviks udhëhequr Vladimir Lenins'rritet në pushtet.[39] Pse MacDonald në mënyrë kritike, iu përgjigj Bolsheviks' dhunës politike dhe të rritet në pushtet, duke paralajmëruar për "rreziqet e anarkisë në Rusi", ai i dha mbështetje politike të regjimi Bolshevik deri në fund të luftës, sepse ai atëherë menduar se një demokratike internationalism do të mund të ringjallej.[39] Britanik Partia e Punës është bashkimi i sindikatave të lidhur anëtarësim u rritën gjatë Luftës së parë Botërore I. Henderson me ndihmën e Sidney Webb hartuar një kushtetutë të re për Britanike Partia e Punës, në të cilën ka miratuar një forcë të krahut të majtë platformë në 1918 për të siguruar që kjo nuk do të humbasin mbështetjen e ri të Partisë Komuniste, e evidentuar nga Paragrafi IV të kushtetutës së re nga Partia e Punës.[40]

Friedrich Ebert, Presidenti i Gjermanisë, 1919-1925

Përmbysjen e Tsarist regjimit në Rusi nga Kerensky e Socialist-Revolucionarët në shkurt të vitit 1917 ka ndikuar politika në Gjermani, si ajo e përfundoi legjitimim të përdorura nga Ebert dhe të tjera pro-luftës SPD anëtarët që Gjermania ishte në luftë kundër një kundërshtimet ruse qeverisë. Me përmbysjen e Car dhe revolucionare socialiste shqetësim në rritje në Rusi, ngjarje të tilla ndikuar socialistëve në Gjermani. Me rritje bukë mungesat në Gjermani në mes të luftës rationing, greva masive ka ndodhur në fillim të prillit të vitit 1917 me 300,000 grevistëve për të marrë pjesë në një grevë në Berlin. Grevistëve kërkoi bukë, liri, paqe, dhe formimin e punëtorëve këshillat si të ishte duke u bërë në Rusi. Midis publike gjermane e turbulluar, SPD krahas Progressives dhe Katolike punës lëvizjes në Reichstag të vënë përpara "Paqe Rezoluta" më 19 korrik të vitit 1917, që bëri thirrje për një kompromis të paqes për t'i dhënë fund luftës, që u miratua nga shumica e anëtarëve të Reichstag. Gjermane Lartë Komandën e kundërshtuan Paqe Rezolutë, megjithatë ajo ka kërkuar për t'i dhënë fund luftës me Rusinë, dhe e ka paraqitur Traktatin e Brest-Litovsk të Bolshevik regjimi në vitin 1918 që të rënë dakord për termat dhe Reichstag kaluar traktati, që janë përfshirë në mbështetjen e SPD, Progressives, dhe Katolike lëvizje politike.[41]

Deri në fund të 1918 e gjendjes së luftës për Gjermania kishte bërë të pashpresë, dhe Kaiser Wilhelm II ishte nën presion për të bërë paqe. Wilhelm II e emëroi një të ri të kabinetit që të përfshira SPD anëtarëve të saj. Në të njëjtën kohë Perandorake Detare të Komandës ishte e vendosur për të bërë një bartje e fundit të dalë kundër British Royal Navy, dhe më 24 tetor 1918 ai lëshoi urdhëra për Marinës gjermane të largoheshin për t'u përballur me të, ndërsa marinarët refuzuar, duke rezultuar në Kiel Kryengritje. Në Kiel Kryengritje çoi në gjermanisht Revolucionin e 1918-1919. Të ballafaquar me ushtarake dështimit të revolucionit të Kancelari, Princi Maximilian e Baden dha dorëheqjen, duke i dhënë SPD udhëheqës Ebert pozitën e Kancelari, Wihelm II abdicated gjermane fronin e menjëherë pas tij, dhe gjermane Lartë Komandën e zyrtarëve Paul von Hindenburg dhe Erich Ludendorff dha dorëheqjen, ndërsa shkak të refuzimit për t'i dhënë fund luftës për të shpëtuar fytyrën, duke e lënë Ebert qeverisë dhe SPD-shumica Reichstag të jetë e detyruar për të bërë të pashmangshme paqe me Aleatët dhe për të marrë fajin për të që e ka humbur luftën. Me abdication e Wilhelm II, Ebert deklaruar Gjermani të jetë një republikës dhe të nënshkruar un që i dha fund Luftës I Botërore, më 11 nëntor 1918.

E reja shoqërore demokratike të qeverisë në Gjermani ballafaquar me dhunën politike në Berlin, nga një lëvizje komuniste revolucionarëve të njohur si Ligë Spartakiste , të cilët kanë kërkuar për të përsëritur feat i Lenin dhe Bolsheviks në Rusi, me rrëzimin e qeverisë gjermane.[42] Tensionet mes drejtues të "Shumicës" Social Demokratëve (të udhëhequr nga Ebert) kundrejt fort i krahut të majtë elementet e Pavarur Partisë Social Demokrate (USPD) dhe komunistët gjatë Ebert refuzimit që menjëherë të reformës Ushtria gjermane, rezultoi në "janar rritje" nga ana e sapo formuar Partinë Komuniste të Gjermanisë (KPD) dhe USPD, duke rezultuar në komunistëve mobilizimin e madh të punëtorëve demonstrim. E SPD iu përgjigj duke mbajtur një counterdemonstration se ishte efektive për të treguar mbështetje për qeverinë, dhe USPD shpejt e tërhoqi mbështetjen e saj për rritje.[43] Megjithatë komunistët të vazhdueshme për revoltë, dhe në mes të 12 dhe 28 janar 1919, forcat komuniste kishin kapi kontrollin e disa ndërtesave qeveritare në Berlin. Ebert reagoi duke i kërkuar që Ministri i Mbrojtjes Gustav Noske të marrë përgjegjësinë e besnik ushtarë për të luftuar komunistët dhe sigurimi i qeverisë.[42] Ebert ishte zemëruar me komunistët' papajtueshmëri dhe tha se ai dëshironte që "të mësojë radikaleve të një mësim ata kurrë nuk do të harrojmë". Noske ishte në gjendje të bashkohen me grupet e më së shumti reaksionare ish-ushtarë, të njohur si Freikorps të cilët ishin të etur për të luftuar komunistët. Situata shpejt shkoi krejtësisht jashtë kontrollit kur rekrutuar Freikorps shkoi në një dhunshme inat kundër punëtorëve dhe vranë komunist udhëheqësit Karl Liebknecht dhe Rosa Luxemburg. Mizoritë nga qeveria e punësuar Freikorps kundër komuniste revolucionarët keq të njollosur reputacionin e SPD dhe për të forcuar besimin e forcave reaksionare. Në dritën e kësaj, SPD ishte në gjendje për të fituar numrin më të madh të vendeve në zgjedhjet parlamentare të mbajtur më 19 janar 1919 dhe Ebert u zgjodh Presidenti i Gjermanisë, por USPD në përgjigje të mizorive të kryera nga qeveria e punësuar Freikorps, refuzoi të mbështesë SPD qeverisë.[43]

Për shkak të trazirave në Berlin, ndërtimi i kushtetutës së re gjermane republikës u krijua në qytetin e Weimar, dhe është referuar si Republika Weimar. Pas themelimit të qeverisë së re, Presidenti Ebert bashkëpunoi me liberale anëtarët e tij të koalicionit qeverisës të krijojë kushtetutës, Ebert kërkuar që të fillojë një program të nationalizations të disa pjesëve të ekonomisë. Trazirat politike dhe dhunën e vazhdueshme dhe e qeverisë ka vazhduar mbështetja në ndihmën e Freikorps counterrevolutionaries për të luftuar komunist revolucionarët vazhdoi të armiqësohet potencial i krahut të majtë mbështetje për SPD. E SPD qeveria e koalicionit e pranimit të ashpër paqen kushtet e Traktatit të Versajit në qershor 1919, të zemëruar e të drejte, duke përfshirë Freikorps që më parë ka qenë i gatshëm të bashkëpunojë me qeverinë për të luftuar komunistët. Në gjermanisht zgjedhjeve parlamentare të qershorit 1919, SPD përqindjen e votave të pësuar rënie të ndjeshme. Në Mars 1920, një grup i krahut të djathtë militarists udhëhequr nga Wolfgang Kapp dhe ish-ushtarake gjermane shef të stafit të Erich Ludendorff nisur një shkurtimisht suksesshëm putsch kundër qeverisë gjermane, në atë që u bë e njohur si Kapp Putsch, megjithatë putsch të dështuar dhe të qeverisë u rivendos.[43]

Noes Zhordania (njeriu me mjekër të bardhë dhe i veshur me të bardhë hat në anën e majtë të makinës), Kryetari i sapo të pavarur të Gjeorgjisë, të marrë pjesë në një takim të refounded Dytë Ndërkombëtare në Gjeorgji, 1920

Në nivel global, pas Luftës I Botërore, disa tentime janë bërë për të ri-gjetur Dytë Ndërkombëtar që u shemb në mes ndarjeve kombëtare në luftë. Vjenë, Ndërkombëtare, e formuar në vitin 1921 në tentativë për t'i dhënë fund çarje në mes të reformiste socialistëve, duke përfshirë social demokratë; dhe revolucionare të socialistëve, duke përfshirë edhe komunistët, veçanërisht Mensheviks.[44] Megjithatë, një krizë së shpejti shpërtheu që përfshihen në vend të ri të Gjeorgjisë, të udhëhequr nga social demokratike të qeverisë drejtuar nga Presidenti Noes Zhordania, që e kishte shpallur veten të pavarur nga Rusia në vitin 1918 qeveria e të cilit kishte qenë të miratuar nga shumta sociale demokratike palëve. Në themelues takimin e Vjenës Ndërkombëtar, diskutimet ishin ndërprerë nga mbërritja e një telegram nga Zhordania i cili tha se Gjeorgjia ishte nën pushtimin nga Bolshevik në Rusi. Delegatët e ndjekin Ndërkombëtare themelues takim ishin të habitur, sidomos Bolshevik përfaqësues nga Rusia, Mecheslav Bronsky, të cilët refuzuan të besojnë këtë dhe e ka lënë takim për të kërkuar konfirmimin e kësaj, por me konfirmimin Bronsky nuk kthehej për të takimit.[44] E përgjithshme të përgjigjes së Vjenës Ndërkombëtare ishte e ndarë, Mensheviks kërkoi Ndërkombëtare, menjëherë të dënojnë Rusisë agresionit kundër Gjeorgjisë, por shumica sa e përfaqësuar nga gjermanisht delegat Alfred Henke kërkuar për të ushtruar kujdes dhe tha se delegatët duhet të presim për konfirmimin.[44] Rusisë pushtimit të Gjeorgjisë plotësisht i shkelur të jo-agresionit traktatit të nënshkruar në mes të Lenini dhe Zhordania, si dhe për shkelje të sovranitetit të Gjeorgjisë nga annexing Gjeorgji direkt në rusisht Sovjetik Federated Socialiste Republikës. Tensionet mes Bolsheviks dhe socialdemokratët u përkeqësua me Kronstadt rebelimit.[44] Trazira nga leftists kundër Bolshevik qeveria në Rusi rezultoi në Kronstadt rebelim, ruse social demokratëve të shpërndarë fletushka duke bërë thirrje për një grevë të përgjithshme kundër Bolshevik regjimit, Bolsheviks përgjigjur nga me forcë shtypjen e rebelëve.[44]

Marrëdhëniet mes sociale të lëvizjes demokratike dhe Bolshevik në Rusi zbriti në plotë antagonizmi në përgjigje ndaj ruse uria e 1921 dhe Bolsheviks' represionit të dhunshëm të opozitës për qeverinë e tyre. Të shumta sociale demokratike palët ishin të gërditesh me të Rusisë regjimi Bolshevik, veçanërisht në Gjermani e SPD dhe Holanda' socialdemokrate e Punëtorëve të Partisë (SDAP) që dënoi Bolsheviks për keq socializmin dhe ka deklaruar se Bolsheviks kishin dëbuar më e mirë e shokët tanë, të hedhur në burg dhe të vriten".[44]

Në Maj të 1923, social demokratëve të bashkuar për të gjetur e tyre ndërkombëtare, të Punës dhe Socialiste Ndërkombëtare (LSI), e themeluar në Hamburg, Gjermani. LSI ka deklaruar se të gjitha simotra partitë politike do të ruajnë autonomi të marrin vendimet e tyre në lidhje me punët e brendshme të vendeve të tyre, por që çështjet ndërkombëtare do të jetë e drejtuar nga LSI.[44] LSI adresuar çështjen e rritjes së fashizmit, duke i shpallur LSI të jetë anti-fashiste.[45] Në përgjigje të shpërthimit të Luftës Civile spanjolle në vitin 1936 në mes të zgjedhura në mënyrë demokratike Republikane qeverisë kundrejt autoritar e krahut të djathtë Nacionalistëve, të udhëhequr nga Francisco Franco me mbështetjen e Italia Fashiste dhe Gjermania Naziste, Komiteti Ekzekutiv i LSI deklaroi jo vetëm mbështetjen e saj për spanjisht Republikës , por edhe se ajo e mbështeti qeverinë spanjolle të pasur të drejtën për të blerë armë për të luftuar Franco Nacionaliste të forcave. LSI-lidhur palëve, duke përfshirë Britanik Partia e Punës deklaruar mbështetjen e tyre për spanjolle Republikës.[46] Megjithatë LSI ishte kritikuar në të majtë për të dështuar për të vënë veprimit në saj të anti-fashiste retorikë.[45]

Hjalmar Branting, Kryeministrin e Suedisë, 1920, 1921-1923, 1924-1925

E rrëzimit të tregut të aksioneve të 1929, filloi një krizë ekonomike në Shtetet e Bashkuara që në nivel global përhap dhe u bë e Depresionit të Madh tejet të ndikuar hartimin e politikave ekonomike.[47] Me rënien e standard ari dhe shfaqjen e masive e papunësisë rezultoi në shumë qeveri duke pasur parasysh nevojën për gjendjen makroekonomike ndërhyrje për të zvogëluar papunësinë, si dhe ekonomike të ndërhyrjes për të stabilizuar çmimet, një proto-Keynesianism se John Maynard Keynes veten së shpejti do publikisht tij.[47] e Shumta shoqërore demokratike të partive të deklaruar nevojën për investime të konsiderueshme në infrastrukturën ekonomike të projekteve për t'iu përgjigjur të papunësisë, si dhe krijimin e sociale kontroll mbi paratë rrjedhin. Për më tepër, sociale, demokratike, partitë deklaruar se Depresioni i Madh demonstruar nevojën për konsiderueshme makroekonomike të planifikimit, ndërsa pro-të drejtave të pronësisë kundërshtarët staunchly kundërshtuar këtë.[47] Megjithatë, nga përpjekjet sociale qeveritë demokratike për të arritur këtë ishin të pasuksesshme për shkak të pasues paqëndrueshmëria politike në vendet e tyre nga depresioni, Britanike Partia e Punës u bë brenda ndarë mbi politikat, ndërsa Gjermania e SPD qeveria nuk keni kohë për të zbatuar politika te tilla si Gjermania e politikës u kthye në të dhunshme trazira civile, në të cilin Nazistët u ngrit në pushtet në vitin 1933 dhe shkatrruan demokraci parlamentare.[47]

Një zhvillim i madh për të demokracisë sociale ishte fitoret e disa sociale demokratike, parti në Vend, veçanërisht suedeze Partisë Social Demokrate (PSA) në 1920 suedeze zgjedhjeve.[48] SAP u zgjodh një qeveri e pakicës. Ajo krijoi një Socializim Komitetit që të deklaruar mbështetje për një të përzier të ekonomisë që kombinohet më të mirë të iniciativës private me pronësi shoqërore ose kontroll, mbështetur konsiderueshme socializim "të gjitha masat e nevojshme të burimeve natyrore, ndërmarrjet industriale, institucionet e kreditit, të transportit dhe të komunikimit" rrugëve që do të jetë e bartur gradualisht të shtetit.[49] Ajo lejohet pronësi private jashtë këtyre zonave.[49]

Mohandas Gandhi takim me gratë e tekstilit punëtorëve në Britani. Gandhi ishte një udhëheqje figura të Indisë anti-koloniale dhe socialdemokrate e Indian National Congress.

Në vitin 1922 Ramsay MacDonald u kthye në udhëheqjen e Partisë Punës nga Pavarur Partia e Punës. në vitin 1924 Britanik zgjedhjeve, Partia e Punës fitoi një shumicë e vendeve dhe u zgjodh një qeveri e pakicës, por kërkohet ndihmë nga Partia Liberale të ketë shumicën në parlament. Kundërshtarët e Partisë Punës akuzuar partinë komuniste simpatinë. Kryeministri MacDonald, iu përgjigj këtyre akuzave, duke theksuar partisë angazhimin e reformiste gradualism dhe haptazi kundërshtimin radikale të krahut të tij në parti.[50] MacDonald theksoi se Punës qeveri e pakicës së parë dhe mbi të gjitha përkushtimin ishte për të mbajtur demokratike përgjegjës i qeverisë mbi të gjitha politikat e tjera. MacDonald theksuar këtë, sepse ai e dinte se çdo përpjekje për të kaluar të mëdha socialiste legjislacioni në një qeveri e pakicës statusi do të rrezikonte qeverinë e re, sepse do të ishte i kundërshtuar dhe i bllokuar nga Konservatorët dhe Liberalët, të cilët së bashku mbajtur shumicën e vendeve. Partia e Punës u ngrit në pushtet si pasojë e Britanisë në rënie të rëndë të 1921-1922, me ekonominë fillim të shërohen, Britanike, sindikatat kërkuar që pagat e tyre do të restaurohen nga shkurtimet e morën në recesion. Sindikatat shpejt u bë thellësisht të pakënaqur me MacDonald qeverisë dhe punës trazira dhe kërcënim i grevës u ngrit në sektorin e transportit, duke përfshirë doke dhe hekurudhat. MacDonald të shikuarat situatë si një krizë, në konsultim me sindikatat paraprakisht për të paralajmëruar ata se qeveria e tij do të duhet të përdorni strikebreakers nëse situata ka vazhduar. E parashikuar përplasja mes qeverisë dhe sindikatave të ishte shmangur, megjithatë situata të tjetërsuar sindikatat nga MacDonald qeverisë. MacDonald më të diskutueshme të veprimit ka pasur Britania e njohin qeverisë së Bashkimit Sovjetik në shkurt të 1924. Britanik Konservator shtyp, duke përfshirë Daily Mail përdorur këtë për të promovuar një të kuqe të trembë, duke pretenduar se e Punës së qeverisë njohja e Bashkimit Sovjetik, vërtetoi se Punës mbajtur pro-Bolshevik simpatinë.[51]

British Partia e Punës e humbën 1924 zgjedhore dhe një Konservator i qeverisë ishte zgjedhur. Edhe pse MacDonald përballur me sfida të shumëfishta të tij, udhëheqja e partisë, partia e stabilizuar nga 1927 si të aftë për të partive opozitare për të Konservatore e qeverisë. MacDonald lëshuar një re programi politik për partinë me titull Punës dhe Kombit (1928). Partia e Punës u kthye në qeveri, në vitin 1929, por së shpejti të përballen ekonomike katastrofë e rrëzimit të tregut të aksioneve të vitit 1929.[51]

SPD policymaker Rudolf Hilferding, figura të mëdha në Sopade

Në vitin 1920, SPD policymaker dhe Marksist Rudolf Hilferding propozuar të konsiderueshme ndryshimet politike në SPD, si dhe ndikimin social demokrate dhe socialiste teori. Hilferding ishte një ndikim Marxian socialiste si në të demokracisë sociale dhe jashtë tij, siç e tij libërth të titulluar Imperializmit ndikimin e Lenin të vetë ideja e imperializmit në 1910s. Para viteve 1920 Hilferding deklaruar se kapitalizmi kishte evoluar përtej asaj që kishte qenë i laissez-faire " kapitalizmit në atë që ai e quajti "të organizuar kapitalizmit". Organizuar kapitalizmi ishte i bazuar mbi beson dhe karteleve të kontrolluara nga institucionet financiare që nuk mund të bëni të holla brenda vendeve të tyre,' kufijve kombëtarë dhe kështu e nevojshme për të eksportuar të mbijetojnë, duke rezultuar në mbështetje të imperializmit.[31] Hilferding përshkruar se ndërsa në fillim të kapitalizmit të promovuar veten si të qetë dhe të bazuar në tregtinë e lirë, në epokën e organizuar kapitalizmit ishte agresiv dhe tha se "në vend të njerëzimit i erdhi ideja e fuqisë dhe pushtetit të shtetit". Ai tha se kjo do të kishte pasoja të krijimit të efektshme collectivization brenda kapitalizmit dhe kishte përgatitur rrugën për socializmin.[31]

Fillimisht Hilferding të vizionit të një socializëm zëvendësuar organizuar kapitalizmit ishte shumë Kautskyan në duke supozuar një ose/ose të perspektivës, në pritje të një përplasje katastrofike në mes të organizuar kapitalizmit me socializmin. Megjithatë, që nga 1920, Hilferding u bë një adherent për promovimin e një graduale evolucionin e kapitalizmit në socializëm. Ai më pas vlerësoi organizuar kapitalizmit për të qenë një hap në drejtim të socializmit, duke thënë: "në SPD kongresi në vitin 1927 që "të organizuar kapitalizmit" është asgjë më pak se "zëvendësimi i kapitaliste parimin e konkurrencën e lirë, duke socialiste parimin e planifikuara të prodhimit". Ai vazhdoi të thoshte se "problemi është paraqitur për brezin tonë: me ndihmën e shtetit, me ndihmën e të ndërgjegjshëm sociale drejtim, për të transformuar ekonominë e organizuar dhe udhëhequr nga kapitalistëve në një ekonomi të drejtuar nga shteti demokratik."[31]

Alva Myrdal, një figurë të shquar në suedisht Partia Social Demokrate në vitin 1930, dhe një pionier në zhvillimin e mirëqenies sociale të shtetit në Suedi

Në vitin 1930, SPD, filloi të tranzicionit larg nga revisionist Marxism drejt liberal socializmi në fillim të viteve 1930. Pas partisë u ndalua nga Nazistët në vitin 1933, SPD kanë vepruar në mërgim, përmes Sopade.[52] Në vitin 1934 në Sopade filloi të botojë materiale që tregohen se SPD ishte kthyer drejt liberal socializmi. Curt Geyer, i cili ishte një prominent i liberal socializmi brenda Sopade, ka deklaruar se Sopade përfaqësonte traditën e Weimar Republikës demokracia sociale, demokratike liberale socializmin, dhe deklaroi se Sopade kishte mbajtur të vërtetë të mandatit të vet tradicionale liberale parimet e kombinuar me politike realizëm të socializmit.[52]

E vetmja sociale qeveritë demokratike në Evropë, e cila mbeti deri në fillim të viteve 1930 ishin në Skandinavi.[47] Në vitin 1930 disa social demokrate e suedisë udhëheqjes shifrat, duke përfshirë ish-suedeze Kryeministri Rickard Sandler—ai sekretari dhe kryetari i Socializimit të Komitetit dhe Nils Karleby, ka refuzuar më herët SAP shoqëror të politikave të ndjekura në vitin 1920 për të qenë shumë ekstreme.[49] Karleby dhe Sandler zhvilluar një konceptim të ri social demokrate socializmin, modeli Nordik, i cili bëri thirrje për gradual socializimit dhe rishpërndarjen e fuqisë blerëse, ofrimin e arsimore mundësi, dhe mbështetjen e të drejtave të pronës. Nordike model do të lejonte ndërmarrje private me kusht që ajo aderon në parimin se burimet që disponon në të vërtetë, janë publike, do të thotë, dhe do të krijojë një kategori të gjerë e mirëqenies sociale të të drejtave.[49] E re SAP qeveria e 1932, zëvendësohet qeveria e mëparshme universal angazhimin për një të balancuar buxhetin me një Keynesiane të ngjashme të angazhimit, të cilat në anën tjetër ishte zëvendësuar me një të balancuar të buxhetit brenda një cikli i biznesit. Ndërsa 1921-1923 SAP qeveritë e kishte drejtuar deficite të mëdha, të reja SAP qeveria, pas një rritjeje të fuqishme në shtetin e shpenzimeve në vitin 1933, të reduktuara të Suedisë e deficitit buxhetor. Qeveria kishte planifikuar të Suedisë që të ketë buxhetin e saj deficitit eliminuar në shtatë vjet, por u deshën vetëm tre vjet për të eliminuar deficitin buxhetor dhe Suedi të mbajtur një buxhet të tepërta nga 1936 në vitin 1938. Kjo politikë ishte kritikuar, megjithatë, për shkak se edhe pse deficiti buxhetor kishte qenë eliminuar medha, papunësia ende mbetet një problem në Suedi.[47]

Lázaro Cárdenas, Presidenti i Meksikës, 1934-1940

Amerikë nga 1920 në vitin 1930, demokracia sociale ishte në rritje si një i madh force politike. Në Meksikë, disa sociale qeveritë demokratike dhe presidentët e zgjedhur që nga 1920 deri në 1930. Më të rëndësishme Meksikan sociale të qeverisë demokratike të këtë kohë ishte ai i kryesuar nga Presidenti Lázaro Cárdenas dhe Partia e Revolucionit Meksikan qeveria e të cilit iniciuar reforma agrare që thyen të madhe aristokratike pasuri dhe redistributing pronave të fshatarëve. Cárdenas ishte thellësisht e përkushtuar ndaj demokracisë sociale, por u kritikua nga e tij të krahut të majtë kundërshtarët për të qenë pro-kapitaliste për shkak të tij personale shoqata me familje e pasur, dhe për të qenë i korruptuar, për shkak të qeveria e tij është lirim nga reforma agrare e pasurive të mbajtur nga ish-Presidenti Meksikan Alvaro Obregón. Dhuna politike në Meksikë kishte bërë serioz në vitin 1920 me Cristero Luftës në të cilën e krahut të djathtë reaksionare clericals luftuar kundër krahut të majtë të qeverisë, e cila ishte duke u përpjekur të institutit të secularization e Meksikës. Për më tepër, Cardenas' qeverisje të hapur të mbështetur Spanjës Republikane të qeverisjes, ndërsa kundërshtare Francisco Francos'Nacionalistët gjatë Luftës Civile spanjolle. Gjatë Luftës Civile spanjolle, Cárdenas staunchly pohuar se Meksikë është progresiv dhe kryetarin e partisë socialiste, duke punuar me socialistët e llojeve të ndryshme—duke përfshirë edhe komunistët—dhe pranimin e refugjatëve nga Spanja, si dhe pranimi komuniste renegade Leon Trocki si refugjat pas Jozefit: për t'u vendosur hequr Trocki dhe kërkoi të tij të vrarë. Cárdenas forcuar të drejtat e Meksikës e punës lëvizjes, shtetëzuan të huaj të naftës, kompanitë, dhe controversially mbështetur fshatarët në luftën e tyre kundër pronarëve duke i lejuar ata për të formuar formacionet militare për të luftuar ushtritë private të pronarëve në vend. Cárdenas' veprimet e thellë të rëndë të krahut të djathtë reactionaries dhe kishte frikë se Meksika do të dorëzohej për luftë civile. Cardenas dha dorëheqjen si Presidenti Meksikan dhe mbështetur një kompromis kandidat që mbahet mbështetje nga interesat e biznesit, në mënyrë që për të shmangur më tej antagonizing e krahut të djathtë që mund të ketë shkaktuar një luftë civile.[53]

Luftës së ftohtë dhe Keynesianism, 1945-1979[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Luftës së dytë Botërore, një i ri i organizatës ndërkombëtare për të përfaqësuar demokracia sociale dhe demokratike socializmin, Socialiste Ndërkombëtare në vitin 1951. Në themelues Frankfurt DeklarataSocialiste Ndërkombëtare denoncuar dy kapitalizmit dhe Bolshevik komunizmit. Si për të komunizmit Bolshevik, Deklarata denoncuar atë në nenet 7, 8, 9, 10, duke thënë:

Rritja e Keynesianism në botën Perëndimore gjatë Luftës së Ftohtë ka ndikuar në zhvillimin e demokracisë sociale.[6] qëndrimi nga demokracia sociale drejt kapitalizmit ndryshuar si rezultat i rritjes së Keynesianism.[54] Kapitalizmi ishte i pranueshëm për të demokracisë sociale, vetëm nëse kapitalizmi është tipike e krizave mund të parandalohen dhe nëse masë e papunësisë mund të evitohen, Keynesianism u besohet të jetë në gjendje të sigurojë këtë.[54] socialdemokratët erdhën për të pranuar treg për arsye të efikasitetit, dhe e miratuar Keynesianism që pritej për pajtimin e demokracisë dhe kapitalizmit.[54]

Zoti Attlee, Kryeministrit të Mbretërisë së Bashkuar (1945-1951)

Pas vitit 1945 Britanik zgjedhore, Punë e qeverisë, ishte formuar nga Klementi Attlee (më vonë e njohur si Konti Attlee). Attlee menjëherë filloi një program të madh nationalizations të ekonomisë.[55] Nga viti 1945 e deri 1951 Punës të qeverisë shtetëzuan e Bankës së Anglisë, të aviacionit civil, kabllor dhe wireless, qymyr, të transportit, të energjisë elektrike, e gazit, hekuri dhe çeliku.[55] Këtë politikë të mëdha nationalizations fituar clamour nga e majta fraksion brenda Partisë Punës që pa nationalizations si të arritur transformimin e Britanisë nga një kapitalist të ekonomisë socialiste.[55] Megjithatë Punës së qeverisë nationalizations ishin staunchly dënuar nga opozita e Partisë Konservatore.[55] E Konservatorët e mbrojti ndërmarrje private dhe të akuzuarit e Punës, qeveria synon të krijojë një Sovjetike-stilin e centralizuar socialiste shtetit.[55] Megjithatë akuzave nga Konservatorët e nationalizations duke u frymëzuar nga Sovjetik-style planifikimi qendror, kjo nuk ishte rast, si i Punës së qeverisë tre Chancellors e Exchequer: Hugh Dalton, Stafford Crippsdhe Hugh Gaitskell, të gjithë kundër Sovjetik-style planifikimi qendror.[55] Fillimisht ishin të fortë të drejtpërdrejtë kontrolli nga shteti në ekonomi, që tashmë është zbatuar nga qeveria Britanike gjatë Luftës së dytë Botërore, megjithatë, pas luftës, këto kontrolle gradualisht të liruar sipas Punës të qeverisë dhe të ishin përfundimisht të ndarë në faza dhe të zëvendësohet nga Keynesiane të menaxhimit të kërkesës.[55] Në dritën e opozitës nga Konservatorët të nationalizations, të gjitha nationalizations përveç për nacionalizimin e qymyrit dhe hekurit shpejt u bë e pranuar në një konsensus kombëtar në ekonomi që zgjati deri në Taçerin epokë kur kombëtar konsensus u kthye kah mbështetjen e de-nacionalizimin dhe privatizimit.[55] Partia E Punës e humbën 1951 zgjedhore dhe një qeveri Konzervative ishte formuar.

Ka qenë e hershme të mëdha kritikët e nacionalizimin e politikës brenda Partisë Punës në vitin 1950. British social demokratike teoricien Anthony Crosland-it në Të Ardhmen e Socializmit, (1956), thuhet se socializmi do të duhej të jetë për reformimin e kapitalizmit nga brenda.[56] Crosland pretendoi që tradicionale socialiste, në programin e heqjes kapitalizmit në bazë të kapitalizmit në thelb duke shkaktuar immiseration, kishte qenë dhënë të vjetëruara nga fakti se pas luftës Keynesiane kapitalizmit kishte çuar në zgjerimin e affluence për të gjithë, duke përfshirë punësim të plotë dhe të një shteti social.[57] Crosland pohoi se rritja e tilla të pasura të shoqërisë kishte rezultuar në klasën e identitetit duke u zhdukur, dhe si rrjedhojë e socializmit, në saj tradicionale e konceptimit si atëherë mbështetur nga British Partia e Punës nuk ishte më e tërhequr mbështetje.[57] Ai pohoi se Partia e Punës ishte e lidhur në mendjen e publikut si të paturit e "një sektoriale, tradicionale, të klasës ankesë" që u përforcua nga grindjet mbi nacionalizimin.[57] Crosland-it thuhet se në mënyrë që Partia e Punës për t'u bërë electable përsëri, ajo kishte për të drop angazhimin e saj për të shtetëzimit, dhe për të ndaluar barazimin nacionalizimin me socializmin.[57] në Vend të kësaj, ai pohoi se një socialist program duhet të jetë në lidhje me mbështetjen e mirëqenies sociale, rishpërndarjen e pasurisë, dhe "duhur të vijë ndarëse mes publike dhe private sferat e përgjegjësisë".[57]

Të SPD në Gjermaninë Perëndimore në vitin 1945 miratoi të ngjashme të politikës nationalizations të Britanike Punës të qeverisë. SPD udhëheqës Kurt Schumacher ka deklaruar se SPD ishte në favor të nationalizations e kryesore industriale sektorëve të ekonomisë, të tilla si: bankat dhe krediti, të sigurimit, minierat, qymyr, hekur, metal-punues, dhe të gjithë sektorët e tjerë që janë identifikuar si monopoliste apo cartelized.[47]

India mbi bëhet shtet sovran në vitin 1947, të zgjedhur social demokrate Indian Kongresin Kombëtar të qeverisë dhe liderit të saj Jawaharlal Nehru duke u bërë Indian Kryeministrit. Nehru deklaruar "Në Evropë, ne shohim shumë vende kanë përparuar shumë në rrugën e socializmit. Unë nuk jam duke iu referuar vendet komuniste, por për ato që mund të quhet parlamentar, sociale vendet demokratike."[58] Në pushtet, Nehru qeverisë së theksuar të shtetit të udhëhequr zhvillimin kombëtar të Indisë, ai mori frymëzim nga demokracia sociale, edhe pse India e sapo formuar të Planifikimit Komisioni gjithashtu mori frymëzim nga post-1949 Kina është e politikave bujqësore.[59]

E ri sovran të shtetit të Izraelit zgjedhur socialiste Mapai partisë që kërkonin krijimin e një socialiste në ekonomi të bazuar në kooperativë të pronësisë mbi mjetet e prodhimit nëpërmjet kibbutz sistemit, ndërsa ajo është e refuzuar nacionalizimin e mjeteve të prodhimit.[60] E kibbutz janë prodhuesit kooperativave që me ndihmë e qeverisë kanë lulëzuar në Izrael.[24]

Në vitin 1959 e SPD krijuar një madhore politike të shqyrtojë me Godesberg Program në vitin 1959.[61] E Godesberg Program eliminuar të partisë mbetur Marksist-në linjë me politikat dhe SPD u bazuar mbi freiheitlicher Sozialismus (liberal socializmi).[61] Me miratimin e Godsberg Program, SPD braktisur Marksist determinism dhe classism dhe e zëvendësoi atë me një etike të socializmit, i bazuar në humanizëm, dhe theksoi se parti demokratike, pragmatik, dhe reformator.[61] E më të diskutueshëm vendimin e Godesberg Program ishte deklaratën e saj duke thënë "pronësi Private të mjeteve të prodhimit mund të kërkojë mbrojtje nga shoqëria për aq kohë sa ajo nuk e pengon vendosjen e drejtësisë sociale".[62] Kjo politikë do të thoshte miratimin e Keynesiane menaxhimit ekonomik, i mirëqenies sociale, dhe në një shkallë të planifikimit ekonomik, dhe një braktisjen e konceptimit klasik e socializmin si përfshin zëvendësimin e sistemit ekonomik kapitalist.[62] Ai ka deklaruar se SPD "nuk konsiderohet më nacionalizimin e mëdha parimin e ekonomisë socialiste, por vetëm një nga disa (dhe vetëm atëherë e fundit) do të thotë të kontrollit ekonomik e përqendrimit të pushtetit të veprimtaritë kyçe", ndërsa gjithashtu duke i futur SPD të një ekonomike qëndrimi për të promovuar "sa më shumë konkurrencë si është e mundur, sa më shumë që planifikimi sa është e nevojshme".[33] Ky vendim për të braktisur këtë tradicionale të politikës zemëruar shumë në SPD që kishin mbështetur atë.[61]

Willy Brandt, Kancelari i Gjermaninë Perëndimore, 1969-1974

Me këto ndryshime, SPD miratoi dy shtylla kryesore e çfarë do të bëhet moderne social demokratike program: të bëhet parti e një populli të partisë më tepër se një parti vetëm përfaqësimin e klasës punëtore, dhe braktisja e mbetur Marksist politikat që synojnë shkatërrimin e kapitalizmit dhe zëvendësimin e tyre me politikat që synojnë reformimin e kapitalizmit.[33] E Godesberg Programin e divorcuar, të kuptuarit e saj të socializmit nga Marxism, duke deklaruar se demokratike të socializmit në Evropë ishte "rrënjosur në të Krishterë etikës, humanizmin dhe filozofinë klasike".[33] E Godesberg Programi ka qenë i parë si përfshirjes përfundimtare të mbizotërimit të reformiste agjendën e Bernstein mbi ortodokse Marksist agjendën e Kautsky.[33]

E Godesberg Program qenë një i madh rishikimi i SPD-së politikave dhe fituar vëmendjen nga përtej Gjermanisë.[61] Në kohën e miratimit të tij, në vendet fqinje të Francës në qëndrimin e francës Seksionin e Punëtorëve Ndërkombëtare (SFIO) ishte e ndarë në Godesberg Program, ndërsa francezët e Pavarur kryetari i Partisë Socialiste (PSA) dënoi Godesberg Program si "pra, dorëheqja e Socializmit", dhe oportunist reagim të SPD-së zgjedhor mposht.[61]

Përgjigje të neoliberalism, epokën bashkëkohore, 1979 të pranishëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kriza ekonomike në botën Perëndimore gjatë në mes të fund të viteve 1970, ka rezultuar në rritje të neoliberalism dhe politikanët e zgjedhur në neoliberal platforma të tilla si Kryeministri i britanisë së madhe Margaret Taçerin dhe Presidenti amerikan Ronald Regan. Rritja e mbështetjes për neoliberalism ngritur pyetje mbi politik qëndrueshmërinë e demokracisë sociale, të tilla si sociolog Ralf Dahrendorf parashikuar "fundi i social demokrate e shekullit".[63]

Indira Gandhi, Kryeministri i Indisë, 1966-1977, 1980-1984

Në vitin 1985, një marrëveshje është bërë në mes të disa sociale demokratike, partitë e bllokut Perëndimor vendet e Belgjikë, Danimarkë, Holandë; me komuniste partitë e Bllokut Lindor vendet e Bullgarinë, Gjermaninë Lindore, Hungari; të ketë diskutimeve shumëpalëshe për tregtinë, çarmatimin bërthamor dhe çështjet e tjera.[64]

Në vitin 1989, Socialiste Ndërkombëtare miratoi të pranishëm Deklarata e Parimeve. Deklarata e Parimeve të adresuar çështjet lidhur me të "ndërkombëtarizimit të ekonomisë". Deklarata e Parimeve të përcaktuara interpretimi i saj nga natyra e socializmit. Ajo deklaroi që socialiste vlerat dhe vizionin përfshijnë "paqësore dhe demokratike botërore të shoqërisë kombinimi i lirisë, drejtësisë dhe solidaritetit". Ajo përcaktohen të drejtat dhe liritë e njeriut të mbështetur, duke deklaruar: "Socialistëve të mbrojtur të drejtën e patjetërsueshme për jetën dhe sigurinë fizike, të lirisë së besimit dhe të shprehjes së lirë të mendimit, për lirinë e asocimit dhe mbrojtjen nga tortura dhe degradimi. Socialistët janë të angazhuar për të arritur lirinë nga uria dhe të duan, të vërteta të sigurisë sociale dhe e drejta për të punuar." Megjithatë ajo sqaruar gjithashtu se ai nuk ka promovuar ndonjë të fiksuara dhe të përhershme përkufizim për socializmin, duke deklaruar: "Socialistët nuk pretendojnë të kenë plan për disa përfundimtar dhe fikse të shoqërisë të cilat nuk mund të ketë ndryshuar, reformuar ose i zhvilluar më tej. Në një lëvizje për të kryer demokratike vetëvendosje nuk do të jetë gjithmonë hapësirë për kreativitet që çdo popull dhe çdo brez duhet të vendosni e qëllimeve të veta."[65]

1989 Socialiste kongresit Ndërkombëtar ishte politikisht e rëndësishme që anëtarët e Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik gjatë reformiste udhëheqjen e Mikhail Gorbachev, mori pjesë në kongresin. SI është e re Deklaratën e Parimeve të braktisur deklaratat e mëparshme të bëra në Frankfurt Deklarata të vitit 1951 kundër Sovjetik stilin e komunizmit. Pas kongresit Sovjetik shtetit gazetës Pravda vuri në dukje se në sajë të dialogut mes bashkimit Sovjetik, Partisë Komuniste dhe SI që nga viti 1979 se "pozicionet e CPSU dhe Socialiste Ndërkombëtare për çarmatimin bërthamor çështje sot praktikisht të përputhen".[64]

Yitzhak Rabin, Kryeministri i Izraelit dhe Lider i Izraelite të Punës së Partisë, shtrëngimi i duarve me Yasser Arafat, Kryetar i Organizatës Çlirimtare Palestineze dhe themelues i Fatah, në sy të Presidentit amerikan Bill Clinton , pasi ka nënshkruar Marrëveshjeve të Oslos në vitin 1993

Shembja e Marksist–Leninist regjimet në Evropën Lindore pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, si dhe krijimin e demokracisë shumëpartiake në shumë nga këto vende, ka rezultuar në krijimin e shumta sociale demokratike palëve. Edhe pse shumë nga këto parti nuk arrijnë fillestare zgjedhor sukses, ata u bënë një pjesë e rëndësishme e strukturës politike të Evropës Lindore. Në Evropën Perëndimore, të shquar Italian të Partisë Komuniste transformuar vetë në post-komuniste, Partisë Demokratike të Majtë , në vitin 1991.[56]

Një shumë e diskutueshme të zhvillimit të demokracisë sociale që kanë ndodhur në vitet e 1990-ta, me zhvillimin e Tretë Mënyrë politika sociale dhe demokratike e pasuesve të tij. Social demokrate variant i Tretë Mënyrë ka qenë e përkrahur nga mbështetësit e saj, si një alternativë për të dy kapitalizmit dhe atë që e konsideron si format tradicionale të socializmit—duke përfshirë socializmin Marksist dhe shtetit socializmin—cila Mënyrë e Treta social demokratëve të refuzuar. Zyrtarisht avokatët etike socializmin, reformism, dhe gradualism, e cila përfshin mbrojtje të humanized versionin e kapitalizmit, një përzier të ekonomisë, të pluralizmit politik dhe demokracisë liberale.[66] krahut të Majtë kundërshtarët e Tretë Mënyrë demokracia sociale pohojnë se ai nuk është një formë e socializmit, dhe kërkesës që ai përfaqëson, socialdemokratët, të cilët iu përgjigjën të Drejtë të Re , duke pranuar kapitalizmit.[11] Mënyra E Tretë ka qenë e kritikuar fort brenda sociale të lëvizjes demokratike.[67] Mbështetësit e Tretë në Rrugën e idealeve të argumentojnë se ata përfaqësojnë thjesht një të nevojshme ose pragmatike adaptim i demokracisë sociale realitetit të botës moderne, duke vënë në dukje se sociale tradicionale të demokracisë lulëzoi gjatë mbizotëruese ndërkombëtare klimë të post-luftës Bretton Woods konsensus, e cila u shemb në vitet 1970.

Kur ai ishte një Britanik i Partisë Punës, DEPUTET, Rruga e Tretë mbështetës dhe ish-Kryeministri i britanisë Tony Blair shkroi në një Fabian pamflet në vitin 1994 në lidhje me ekzistencën e dy variante të shquar e socializmit: njëri është i bazuar në një Marksist ekonomike determinist dhe collectivist traditë që ai e refuzoi, dhe të tjera është një "etike socializmi" që ai e mbështeti, e që ishte bazuar në vlerat e "drejtësisë sociale, me vlerë të barabartë të çdo qytetari, barazinë e mundësive, të komunitetit".[68]

Zoti Giddens, një prominent i Tretë Mënyrë të politikës

Të shquar Rruga e Tretë ithtar i Anthony Giddens, Baron Giddens, pikëpamjet tradicionale socializmin si në thelb, duke u bërë të vjetëruara; megjithatë, Giddens pretendon se arsyeshme formë e socializmit, ishte e mbrojtur nga Anthony Crosland - në e tij të mëdha punë Të Ardhmen e Socializmit (1956).[69] Ai ka përshëndeti Crosland, si dhe Thomas Humphrey Marshall për promovimin e një sektori të suksesshëm socializmit.[69] Giddens pikëpamjet e atë që ai e konsideron të formës konvencionale e socializmit, që përcakton socializmin si teori e menaxhimit ekonomik të shtetit të socializmit,—si jo më të gjatë të qëndrueshme.[67] Ai e refuzon atë që ai e konsideron të lartë-poshtë socializmi, si dhe refuzimin neoliberalism,[66] dhe kritikon konvencionale për socializmin e saj të përbashkëta të avokimit që të qenët i shoqërueshëm e të prodhimit, si e arritur nga planifikimi qendror, mund të kapërcyer irrationalities e kapitalizmit. Giddens pretendon se kjo e drejtë ", nuk mund të jetë i mbrojtur". Ai thotë se me rënien e legjitimitetit të centralizuar, socializimi i prodhimit, "[w]ith shkatërrimin e saj, radikal shpresat për nga socializmi janë si të vdekur si e Vjetër Konservatorizmi që u kundërshtuan". Giddens thotë se edhe pse nuk kanë qenë ithtarët e tregut të socializmit, të cilët kanë refuzuar të tilla qendrore planifikuar socializmin, si dhe janë rezistente ndaj kapitalizmit, "[t]këtu janë arsye të mira, sipas mendimit tim, për të argumentuar se tregu i socializmit nuk është një mundësi reale". Giddens bën të qartë se Rruga e Tretë, si ai parashikon atë, nuk është tregut socialiste, me argumentin se "[n]uk ka asnjë Mënyrë e Treta e këtij lloji, dhe me këtë realizimin historinë e socializmit, si avant-gardës së teorisë politike vjen në një bashkëpunim të ngushtë".[69] Giddens pretendon se Rruga e Tretë është e lidhur me trashëgiminë e reformiste revisionist socializmin, duke thënë: "rruga e Tretë politika qëndron në traditat e social demokratike revisionism që shënon përsëri për Eduard Bernstein dhe Karl Kautsky."[70]

Romano Prodi, dy herë Kryeministër i Italisë, ish - Presidentin e Komisionit Evropian, dhe themelues i të atit të Partisë Demokratike

Giddens lavdëron Crosland e Një të Ardhme të Socializmit, për të pranojmë se socializmi nuk mund të përkufizohet vetëm në kushtet e një refuzim i kapitalizmit, sepse nëse kapitalizmi bëri fund dhe u zëvendësua me socializmin, atëherë socializmit, nuk do të kishte asnjë qëllim, me mungesë të kapitalizmit.[69] Nga Crosland analizën, Giddens propozon një përshkrim të socializmit:

Pali Cammack ka dënuar Mënyra e Tretë si konceptuar nga Zoti Giddens si një të plotë sulm mbi bazat e demokracisë sociale dhe socializmin, në të cilën Giddens ka kërkuar për të zëvendësuar ato me të kapitalizmit. Cammack pretendon se Giddens i kushton shumë energji në kritikuar konvencionale demokracia sociale dhe konvencionale të socializmit—të tilla si Giddens pretendojnë se konvencionale socializmin ka "vdekur", sepse Marksi është vizion i ri ekonomia me pasuri të përhapur në një mënyrë të barabartë nuk është e mundur—, ndërsa në të njëjtën kohë duke e bërë asnjë kritikë të kapitalizmit. Si e tillë, Cammack dënon Giddens tij dhe Rruga e Tretë për të qenë anti-social-demokratike, anti-socialiste, dhe pro-kapitaliste që Giddens disguises në retorikë për të bërë tërheqës brenda demokracisë sociale.[67]

British politike teoricien Robert Corfe që ishte në të kaluarën social demokratike propozuesit të re të socializmit, pa klasa-bazuar në paragjykime, ka kritikuar të dy Marksist classists dhe Rruga e Tretë ithtarët brenda Partisë Punës.[71] Corfe ka denoncuar Mënyra e Tretë si zhvilluar nga Giddens për "intelektuale zbrazëti dhe ideologjike e varfërisë".[71] Corfe ka despondently vërejtur dhe ranë dakord me ish afatgjatë Britanik Partia e Punës DEPUTET Alice Mahons'deklaratë në të cilën ajo tha: "e Punës është parti e bankave, nuk punëtorëve. Partia e ka humbur shpirtin e saj, dhe atë e ka zëvendësuar atë është e ashpër, stil Amerikan politika." Corfe pretendon se dështimi për të zhvilluar një të ri të socializmit, ka rezultuar në atë që ai e konsideron "vdekja e një socializmi" që la sociale të kapitalizmit si e vetmja alternative të realizueshme.[71]

Oskar Lafontaine, bashkë-themeluesi i Gjermanisë, parti politike E Majtë. Lafontaine kishte qenë kryetar i SPD, por dha dorëheqjen dhe të lënë të partisë nga opozita të SPD-së në miratimin e Tretë Mënyrë pozicione.

Ish-kryetari i SPD Oskar Lafontaine dënuar pastaj-SPD udhëheqës dhe Kancelari gjerman Gerhard Schröder e tij e Tretë në Rrugën e politikave, duke thënë se SPD nën Schröder e ka miratuar "një ndryshim rrënjësor të drejtimit drejt një politikë të neoliberalism".[72] Pas duke dhënë dorëheqjen nga SPD, Lafontaine bashkë-themeluar Të Majtë në vitin 2007.[73] E Majtë u themelua nga një bashkim i Partisë Demokratike të Socializmit (PDS) dhe të Punës dhe Drejtësisë Sociale – Zgjedhore Alternative (WASG), ajo e një fraksioni nga SPD. Në të Majtë ka qenë e diskutueshme për shkak se si një pasardhës të drejtpërdrejtë të PDS, ajo është gjithashtu një pasardhës të drejtpërdrejtë të ish - Gjermanisë Lindores'pushtet Marksist–Leninist Socialiste, Partia për bashkim (SED) që transformohet në PDS pas përfundimit të Luftës së Ftohtë. Megjithatë PDS nuk ka vazhduar të SED-së politikave, ashtu si e PDS miratuar politikat për të apeluar tek demokratike të socialistëve, e gjelbra, feminists, dhe pacifists.[74] Lafontaine, tha në një intervistë se ai mbështet llojin e demokracisë sociale ndjekur nga Willy Brandt , por pohon se krijimi i Majtë ishte e nevojshme sepse "ish-socialiste dhe social demokrate partitë" e kishte pranuar në mënyrë efektive neoliberalism.[73] E Majtë u rrit në forcën dhe në 2009 gjermane zgjedhjeve parlamentare fituar 11 për qind të votave, ndërsa SPD fituar 23 për qind të votave.[74]

Lafontaine ka theksuar se themelimi i Majtë në Gjermani ka rezultuar në qoftëse në vende të tjera, ku disa të Majtë parti u themelua në Greqi, Portugali, Holandë dhe Sirisë.[73] Lafontaine pretendon se një de facto Britanik Majtë lëvizjes ekziston, identifikimin Britanik Gjelbër të Partisë MEP Caroline Lucas si e mbajnë vlera të ngjajshme.[73]

Jack Layton, ish-udhëheqësi i Ri i Partisë Demokratike në Kanada nga 2003-2011, të udhëhequr partinë që të bëhet i dytë më i madh Kanadez të partive politike për herë të parë në historinë e saj.

Të tjerët kanë pretenduar se demokracia sociale ka nevojë për të lëvizur të kaluarën, Mënyra e Tretë, të tilla si Olaf Cramme dhe Patrick Diamanti në librin e tyre , Pasi Mënyra e Tretë: e Ardhmja e Demokracisë Sociale në Evropë (2012).[75] Cramme dhe Diamant të kuptojnë se Rruga e Tretë u ngrit si një përpjekje për të thyer tradicionale dyluftim brenda demokracia sociale mes ndërhyrja e shtetit dhe të tregjeve në ekonomi, megjithatë ata pretendojnë se e krizës globale financiare e viteve të fundit të viteve 2000 kërkon që demokracia sociale duhet të rimendojmë saj ekonomisë politike. Cramme dhe Diamanti vini re se optimizmi në planifikimin ekonomik mes socialistëve ishte e fortë në fillim të mes-shekullit të njëzetë, por rënë me rritjen e neoliberal të drejtë që të dy sulmuan planifikimit ekonomik dhe të lidhur e majtë me planifikimin ekonomik. Ata pretendojnë se kjo formuan themelin e "Drejta e morale kurth", në të cilën neoliberal të drejtë sulmet mbi ekonomike të politikave të planifikimit nga ana e majtë, që provokon një mbrojtje të tillë të planifikimit nga ana e majtë, ndërsa duke u moralisht është e nevojshme, dhe përfundon me të drejtë atëherë qorton sigurime të tilla si duke qenë në thelb ekonomikisht jokompetente duke paraqitur veten si kampion ekonomik të kompetencës.[75] Cramme dhe Diamant të shtetit që demokracia sociale ka pesë strategjitë e ndryshme që të dy për të adresuar krizën ekonomike në tregjet globale momentin që ai mund të miratojë, në përgjigje të tregut konform tregut complimenting, tregut të rezistonin, të tregut të zëvendësuar, dhe për të transformuar tregun.[75]

Cramme dhe Diamant të identifikuar të tregut konform si qenie e barabartë për historike social demokratike policymaker Filipi Snowdens'dëshira për një shumë të moderuar socialiste agjende të bazuar mbi të gjitha mbi fiskal, si Snowden insistuar se socializmi kishte për të ndërtuar mbi fiskal apo tjetër ajo nuk do të arrihet.[75]

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga një fakt socialiste pikëpamja, sociale, reforma demokratike është një dështim pasi ajo shërben për të krijuar të thotë të reja për forcimin e sistemit kapitalist, që bie ndesh me socialiste, qëllimi i të zëvendësimin e kapitalizmit me sistemin socialist.[76]

Socialiste kritikët shpesh të kritikojmë demokracia sociale, për arsye se ai nuk arrin të adresojë sistematike çështjet e natyrshme për të kapitalizmit, me arsyetimin se ameliorative programet sociale dhe interventionism gjeneruar çështjet dhe kundërshtitë e tyre, kështu që kufizon efikasitetin e sistemit kapitalist. Amerikane demokratike socialiste filozofi David Schweickart kontrastesh shoqërore të demokracisë, me socializmin demokratik me anë të përcaktimit të ish si një përpjekje për forcimin e shtetit social dhe të fundit si një alternative ekonomik të sistemit të kapitalizmit. Sipas Schweickart, demokratike socialiste kritikë e social demokracisë është se kapitalizmi nuk mund të jetë kurrë aq "humanized", dhe se çdo përpjekje për të shtypur e saj ekonomike kontradikta do të shkaktojë vetëm tyre për të dalë diku tjetër. Për shembull, përpjekjet për të zvogëluar papunësinë shumë do të rezultojë në inflacion, dhe shumë punë të sigurisë do të gërryejnë punës, të disiplinës.[77] , Në dallim nga demokracia sociale, demokratike socialistët mbrojnë një post-kapitaliste të sistemit ekonomik të bazuar në të dyja tregut të socializmit, të kombinuara me punëtorët e vetë-menaxhimit, ose në një formë të dashamirës-planifikimin ekonomik.[78]

Marxian socialistët argumentojnë se sociale demokratike politikave të mirëqenies nuk mund të zgjidhin çështjet themelore strukturore e kapitalizmit, të tilla si luhatjeve ciklike, të shfrytëzimit dhe tjetërsimi. Në përputhje me rrethanat, sociale, demokratike, të programeve të destinuara për të ameliorate e kushteve të jetesës në kapitalizëm—të tilla si përfitimet e papunësisë dhe tatimi mbi fitimet—krijon më tej kontradiktat me kufizimin e mëtejshëm të efikasitetit të sistemit kapitalist nëpërmjet ulur stimujt për mësohet për të investuar më tej prodhimin.[79] mirëqenies shërben vetëm për të legjitimizuar dhe zgjasin exploitative dhe kundërshtim të ngarkuar të sistemit të kapitalizmit të shoqërisë për dëm. Kritikët e bashkëkohore demokracia sociale, të tilla si Jona Hinnfors, argumentojnë se kur demokracia sociale braktisur Marxism ajo gjithashtu braktisën socializmin dhe ka bërë një liberal kapitalist lëvizjes,[80] në mënyrë efektive duke e bërë social demokratëve të ngjashme me jo-socialiste palët si shtetet e bashkuara, Partinë Demokratike.

Tregu i socializmit, është gjithashtu kritik social demokrate mirëqenies shteteve. Ndërsa një qëllim të përbashkët e të dy koncepteve është për të arritur më të madh social dhe barazisë ekonomike, të tregut të socializmit, e bën këtë nga ndryshimet në ndërmarrje të pronësisë dhe menaxhimit, ndërsa demokracia sociale përpjekjet për të bërë kështu nga subvencionet dhe tatimet në pronë private të ndërmarrjeve për të financuar programet e mirëqenies. Frank Roosevelt dhe David Belkin kritikojnë demokracia sociale për mbajtjen e një prone-posedimi i klasës kapitaliste që ka interes aktiv në ndryshimin social demokrate e politikave të mirëqenies dhe një proporcional sasinë e energjisë si një klasë për të ndikuar në politikat qeveritare.[81] E ekonomistëve John Roemer dhe Pranab Bardhan pah se demokracia sociale kërkon një bazë të fortë të punës lëvizjes për të mbështetur saj të rëndë rishpërndarjen përmes taksave, dhe se ajo është ideale për të menduar të tillë rishpërndarja mund të kryhet në vendet e tjera me më të dobët të punës dhe lëvizjet e tyre. Ata theksohet se edhe në vendet Skandinave demokracia sociale ka qenë në rënie e sipër si lëvizja e punës dobësuar.[82]

Jozef: për t'u vendosur ishte një kritik i zëshëm i reformiste demokracia sociale, më vonë coining termi "sociale fashizmit" për të përshkruar demokracia sociale në vitet 1930, për shkak se në këtë periudhë demokracia sociale përqafuar një të ngjashme corporatist ekonomike modeli në model të mbështetur nga fashizmi. Kjo pikëpamje u miratua nga qeveria Komuniste Ndërkombëtare.

Ka kritikë [attribution të nevojshme] që pohojnë se demokracia sociale braktisën socializmin në vitet 1930 nga miratimi i Keynesiane mirëqenies kapitalizmit.[154] demokratike socialiste politike teoricien Michael Harrington argumenton se demokracia sociale historikisht mbështetur Keynesianism si pjesë e një "social demokratike kompromisi" mes kapitalizmit dhe socializmit. Ky kompromis krijuar mirëqenie shtetet; kështu, Harrington pretendon se, edhe pse ky kompromis nuk e lejojnë për të menjëhershme krijimin e socializmit, atë të "njohur noncapitalist, dhe madje edhe anticapitalist, parimet e njeriut duhet mbi të dhe mbi imperativat e fitimit".[31] Më së fundi, socialdemokratët në favor të Mënyra e Tretë kanë qenë të akuzuar miratuar kapitalizmit, duke përfshirë anti-Rruga e Tretë social demokratëve të cilët e kanë akuzuar Rruga e Tretë mbështetësit të tilla si Zoti Giddens e të qenit anti-social demokrate dhe anti-socialiste në praktikë.[67]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Heywood 2012.
 2. ^ Miller 1998, p. 827: "The idea of social democracy is now used to describe a society the economy of which is predominantly capitalist, but where the state acts to regulate the economy in the general interest, provides welfare services outside of it and attempts to alter the distribution of income and wealth in the name of social justice."
 3. ^ Badie, Berg-Schlosser & Morlino 2011.
 4. ^ a b Weisskopf 1992.
 5. ^ Social democracy.
 6. ^ a b c Adams 1993.
 7. ^ Miller 1998, p. 827: "In the second, mainly post-war, phase, social democrats came to believe that their ideals and values could be achieved by reforming capitalism rather than abolishing it.
 8. ^ Jones 2001.
 9. ^ Hoefer 2013.
 10. ^ Meyer & Hinchman 2007.
 11. ^ a b Romano 2006.
 12. ^ Schorske 1993.
 13. ^ Miller 1998, p. 827: "In this (first) phase, therefore, the final aim of social democracy was to replace private ownership of industry with state or social ownership, but the means were to be those of parliamentary democracy."
 14. ^ Bronner 1999.
 15. ^ a b Wright 1999.
 16. ^ Heywood 2012, p. 128: "The theoretical basis for social democracy has been provided more by moral or religious beliefs, rather than by scientific analysis.
 17. ^ a b Berman 2008.
 18. ^ a b c d e f g h i j Bookchin 1998.
 19. ^ a b c d Ishay 2008.
 20. ^ a b c d e f Aspalter 2001.
 21. ^ Johnson, Walker & Gray 2014.
 22. ^ a b c Hollander 2011.
 23. ^ Engels, Friedrich (1885). England in 1845 and in 1885. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ a b Busky 2000.
 25. ^ a b c d Britain 2005.
 26. ^ a b Clapson 2009.
 27. ^ a b c d e f g McBriar 1962.
 28. ^ Ward 1998.
 29. ^ a b c Thompson 2006.
 30. ^ Blaazer 2002.
 31. ^ a b c d e f g h i j Harrington 2011.
 32. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Steger 1997.
 33. ^ a b c d e f Berman 2006.
 34. ^ Wright 1999, p. 86.
 35. ^ Jackson 2008.
 36. ^ a b c d e Steger 1999.
 37. ^ Bernstein 2004.
 38. ^ Tucker & Roberts.
 39. ^ a b Morgan 1987.
 40. ^ Rubinstein 2006.
 41. ^ Chickering.
 42. ^ a b Childs 2000.
 43. ^ a b c Berman 1998.
 44. ^ a b c d e f g Naarden 2002.
 45. ^ a b Ceplair 1987.
 46. ^ Alpert.
 47. ^ a b c d e f g Notermans 2000.
 48. ^ Sejersted 2011.
 49. ^ a b c d Macfarlane 1996.
 50. ^ Morgan 2006.
 51. ^ a b Jeffreys 1999.
 52. ^ a b Edinger 1956.
 53. ^ Hart 1986.
 54. ^ a b c Merkel etj. 2008.
 55. ^ a b c d e f g h Matthijs 2011.
 56. ^ a b Lamb & Docherty 2006.
 57. ^ a b c d e Ellis 2004.
 58. ^ Agrawal & Aggarwal 1989.
 59. ^ Berger 2004.
 60. ^ Janowsky 1959.
 61. ^ a b c d e f Orlow 2000.
 62. ^ a b Adams 2001.
 63. ^ Diamond 2012.
 64. ^ a b Van Oudenaren 1991.
 65. ^ Declaration of Principles.
 66. ^ a b N.D. Arora.
 67. ^ a b c d Cammack 2004.
 68. ^ Tansey & Jackson 2008.
 69. ^ a b c d Giddens 1998.
 70. ^ Giddens 2003.
 71. ^ a b c Corfe 2010.
 72. ^ Barrientos & Powell 2004.
 73. ^ a b c d Lafontaine 2009.
 74. ^ a b Hudson 2012.
 75. ^ a b c d Gamble 2012.
 76. ^ Clarke 1981.
 77. ^ Schweickart 2007.
 78. ^ Schweickart 2007: "Virtually all [democratic] socialists have distanced themselves from the economic model long synonymous with socialism (i.e., the Soviet model of a nonmarket, centrally planned economy) […] Some have endorsed the concept of market socialism, a postcapitalist economy that retains market competition but socializes the means of production and, in some versions, extends democracy to the workplace.
 79. ^ Ticktin 1998.
 80. ^ Hinnfors 2006.
 81. ^ Weisskopf 1994.
 82. ^ Bardhan & Roemer 1992.