Kominterni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Komintern)
Jump to navigation Jump to search

Komintern nga gjermanishtja Kommunistische Internationale, shqip Ndërkombëtare komuniste. Gjuha zyrtare gjermanishtja. Komintern-i identifikohet edhe si Ndërkombëtarja e Tretë. Kreu aktivitetin e saj gjatë viteve 1919-1943. U themelua nga bolshevikët rusë pas dështimit të Ndërkombëtares së dytë për shkak të mbështetjeve që secila parti komuniste apo social-demokrate i dha qeverive përkatëse në luftën e parë botërore. Komintern-i u themelua në Moskë më mars 1919 me qëllimin për të përkrahur qeverinë sovietike, dhe për të favorizuar përhapjen e partive komuniste në të gjithë botën dhe për të përhapur revolucionin botëror.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]