Ndërkombëtarja e dytë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Delegatat ne Shtutgart

Ndërkombëtarja e dytë është një organizatë e themeluar më 1889Paris nga partitë socialiste e laburiste evropiane. Qëllimi i saj ishte koordinimi i partive kombëtare të lidhura me lëvizjen e klasës puntore, dhe parashtronte reforma në fushën ekonomike, në legjislacionin social dhe ishte kundër politikës ushtarake.

Ishte trashgimtarja e Ndërkombëtares së parë, dhe ishte e udhëhequr nga Partia Social-Demokrate Gjermane.

Hyri në krizë dhe u shkri pas përkrahjes që partia social-demokrate gjermane i dha luftës së parë botërore në kundërshtim me politikën e mohimit të luftave imperialiste e borgjeze.

Ndër vendimet më të rendësishme që mbahen mend nga kjo organizatë është ajo e 1 majit Dita ndërkombëtare e puntorëve dhe qe sindakatat të jenë të pavaruara nga partitë politike.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]