Jump to content

Ndërkombëtarja e parë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema

Ndërkombëtarja e parë ose Shoqata ndërkombëtare e punëtorëve ishte një organizatë që kishte për qëllim të krijonte lidhje me të gjitha grupet politike të majta, dhe organizatave të punëtorëve. U themelua në Londër1864, bazuar mbi takimin e para dy viteve të delegacioneve të punëtorëve francez dhe anglez.

Objektivat e saj ishin përmirësimi i kushteve të punëtorëve dhe reduktimi i orëve të punës në 8 orë në ditë. Pjesë e kësaj organizate ishin grupe punëtorësh anlgez, anarkistë, socialistë francez, republikanë italianë dhe ndër personazhet që më pas do të shkruanin historinë ishte edhe Karl Marks. Pikërisht mosmarrëveshjet dhe përplasjet midis Marks dhe liderit të anarkistëve Michail Bakunin, çuan deri në përjashtimin e anarkistëve nga Ndërkombëtarja.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]