Bank of England

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Banka e Anglisë

Bank of England (zyrtarisht Governor and Company of the Bank of England) (shqip: Guvernatori dhe Kompania e Bankës së Anglië, ose Banka e Anglisë) është një institucion shtetëror[1] dhe banka qendrore e Britanisë së Madhe. Shumë banka qendrore të mëdha në botë janë bazuar në modelin e Bankës së Anglisë. Prej vitit 1946 ajo ka qenë institucion shtetëror.[2] U themelua më 1694 për të vepruar si banka e qeverisë së Mbretërisë së Anglisë, dhe edhe dot shërben si banka e qeverisë britanike. Banka zotëron një monopol[3] në shtypjen e kartëmonedhaveAngli dhe Uells, megjithëse jo në Skoci ose Irlandë veriore. Komitetit të Politikave Monetare të Bankës i është dorëzuar përgjegjësia (ndonjëherë e quajtur pavarësi) për menagjimin e politikave monetare të vendit. Thesari ka fuqi të rezervuara t'i japë urdhëra komitetit "nëse janë të nevojshme për interes publik dhe në rrethana ekstreme ekonomike" por urdhërat e tilla duhet të pranohen nga parlamenti brenda 28 ditëve [4]

Qendra e bankës ndodhet në distriktin kryesor financiar të Londrës, Qytetin e Londrës, në Threadneedle Street, prej vitit 1734. Shpesh njihet me metonimin The Old Lady of Threadneedle Street (Zonja e vjetër e Threadneedle Street) ose thjesht The Old Lady (Zonja e Vjetër). Governatori i Bankës së Anglisë momentalisht është Mervyn King, i cili mori përsipër më 30 qershor 2003 nga Sir Edward George. Përveç zyrave në Londër, Banka e Anglisë ka zyra sekondare në King Street në Leeds.

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime të dhënash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bank of England: Relationship with Parliament. Bank of England. Retrieved on 2007-12-21
  2. ^ Bank of England: Relationship with Parliament. Bank of England. Retrieved on 2007-12-21
  3. ^ "These are the rules of big business. They have superseded the teachings of our parents and are reducible to a simple maxim: Get a monopoly; let Society work for you: and remember that the best of all business is politics, for a legislative grant, franchise, subsidy or tax exemption is worth more than a Kimberly or Comstock lode, since it does not require any labor, either mental or physical, lot its exploitation" Fredrick C Howe, Confessions of a Monopolist (Chicago: Public Publishing, 1906), p. 157.
  4. ^ http://www.opsi.gov.uk/acts/acts1998/ukpga_19980011_en_3#pt2-pb4-l1g19 Act of Parliament gives devolved responsibilty to the MPC with reserve powers for thr Treasury