Lidhja e Komunistëve të Serbisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lidhja e Komunistëve të Serbisë
Serbokroatisht: Savez komunista Srbije, Савез комуниста Србије
UdhëheqësiKryetari i Lidhjes së Komunistëve të Serbisë
Themeluar8 maj 1945
Tretur17 korrik 1990
Paraprirë ngaKomiteti Krahinor për Serbinë i Partisë Komuniste të Jugosllavisë
Pasuar ngaSPS
SeliaBeograd, RS Serbia, Jugosllavia
IdeologjiaKomunizëm
Titoizëm (pas vitit 1948)
Krahu politikKrahu i majtë deri Ekstremi i majtë
NgjyratE kuqe
Party flag

Dega serbe e Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë
Flamuri i Serbisë brenda Jugosllavisë
Kulla Ušće, ish-selia e Lidhjes së Komunistëve të Serbisë në Beograd

Lidhja e Komunistëve të Serbisë (serbo-kroatisht: Savez komunista Srbije / Савез комуниста Србије, SKS), e themeluar si Partia Komuniste e Serbisë (serbo-kroatisht: Komunistička partija Srbije / Комунистичка партија Србије, KPS) në vitin 1945, ishte dega serbe e Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë, partia e vetme ligjore e Jugosllavisë nga viti 1945 deri në vitin 1990. Ajo ndryshoi emrin e saj nga SHPK në SKS në 1952. Sipas një kushtetute të re të ratifikuar në vitin 1974, pushteti më i madh iu transferua degëve të ndryshme të nivelit të republikës. Në fund të viteve 1980, partia u mor nga një fraksion që miratoi Sllobodan Millosheviqin të bëhej udhëheqës i partisë. Millosheviqi qetësoi nacionalistët në Serbi duke premtuar uljen e nivelit të autonomisë brenda krahinave autonome të Kosovës dhe Vojvodinës. Kjo politikë rriti tensionet etnike me republikat dhe kombësitë e tjera. Gjatë fillimit të viteve 1990, tensionet në rritje etnike midis republikave të Jugosllavisë çuan në shpërbërjen e partisë federale.

Më 27 korrik 1990, ajo u bashkua me disa parti më të vogla për të formuar Partinë Socialiste të Serbisë.[1]

Gjatë ekzistencës së saj Lidhja e Komunistëve të Kosovës dhe Lidhja e Komunistëve të Vojvodinës u lidhën me të si "pjesë përbërëse".[2]

Udhëheqësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Blagoje Neshkoviq (1941 – 1948)
 2. Petar Stamboliq (1948 – March 1957)
 3. Jovan Veselinov (March 1957 – 4 November 1966)
 4. Dobrivoje Radosavljeviq (4 November 1966 – February 1968)
 5. Petar Stamboliq (February 1968 – November 1968)
 6. Marko Nikeziq (November 1968 – 26 October 1972)
 7. Tihomir Vllashkaliq (26 October 1972 – May 1982)
 8. Dushan Çkrebiq (May 1982 – 17 May 1984)
 9. Ivan Stamboliq (17 May 1984 – May 1986)
 10. Sllobodan Millosheviq (May 1986 – 24 May 1989)
 11. Bogdan Trifunović (24 May 1989 – 16 July 1990)

Kongreset[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • I. (Founding) Congress – 8–12 maj 1945
 • II. Congress – 17–21 janar 1949
 • III. Congress – 26–29 prill 1954
 • IV. Congress – 4–6 qershor 1959
 • V. Congress – 11–14 maj 1965
 • VI. Congress – 21–23 nëntor 1968
 • VII. Congress – 23–25 prill 1974
 • VIII. Congress – 29–31 maj 1978
 • IX. Congress – 1982
 • X. Congress – maj 1986
 • XI. Congress – dhjetor 1989
 • XII. (Extraordinary) Congress – korrik 1990

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Yugoslavia The Old Demons Arise, TIME Magazine, August 06, 1990
 2. ^ William B Simons & Stephen Write (Ed.). The Party Statutes of the Communist World. The Hague: Martinus Nijhoff Publishers. 1984. p. 489.