Jump to content

Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë
maqedonisht: Сојуз на комунистите на Македонија
UdhëheqësiPresidenti i Lidhjes së Komunistëve të Maqedonisë
Themeluar19 Mars 1943
Tretur20 Prill 1991
Paraprirë ngaKomiteti Rajonal i Komunistëve të Maqedonisë
Pasuar ngaSDSM
SeliaShkup, RS e Maqedonisë, RSF e Jugosllavisë
IdeologjiaKomunizmi
Marksizëm-Leninizmi
Titoizmi
Krahu politikE majtë deri e majtë ekstreme
Party flag

Dega maqedonase e Lidhjes së Komunistëve të Maqedonisë

Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë ( Maqedonisht: Сојуз на комунистите на Македонија (СКМ) ; Sojuz na komunistite na Makedonija, SKM ) ishte dega maqedonase e Lidhjes në pushtet të Komunistëve të Jugosllavisë gjatë periudhës 1943 – 1990. Ajo u formua në bazë të Komitetit Rajonal të Komunistëve në Maqedoni nën emrin Partia Komuniste e Maqedonisë (KPM); Komunistička partija na Makedonija, KPM ) gjatë Luftës antifashiste Nacionalçlirimtare të Maqedonisë në Luftën e Dytë Botërore . Organizata e mbajti këtë emër deri në prill 1952.

Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë ishte partia politike në pushtet në Republikën Socialiste të Maqedonisë . Pasardhësja e saj pas futjes së pluralizmit politik në 1990 ishte partia socialiste Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë – Partia për Ndryshim Demokratik ( Maqedonisht: Сојуз на комунистите на Македонија - Партија за демократска преобразба [СКМ-ПДП]; Sojuz na Komunistite na Makedonija – Partija za Demokratska Preobrazba, [SKM-PDP]) e udhëhequr nga Petar Gošev, e cila mori pjesë në zgjedhjet e para demokratike në të njëjtin vit. Në Kongresin e saj të 11-të më 20 Prill 1991, partia u reformua, duke ndryshuar ideologjinë e saj nga socializëm në socialdemokraci (të ngjashme me vendet e tjera të ish-bllokut komunist) dhe duke u rithemeluar si Bashkimi Social Demokrat i Maqedonisë . Kishte një pakicë të vogël e cila ruante emrin e vjetër dhe u konstitua si një njësi politike e veçantë. Kjo organizatë është themeluar në vitin 1992 me emrin Lidhja e Komunistëve të Maqedonisë - Lëvizja për Liri .

Galeri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtuesit e partisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri zyrtar i zyrës u ndryshua në maj të vitit 1982 nga Sekretar i KQKryetar i Kryesisë së KQ të Lidhjes së Komunistëve të Maqedonisë .

  1. Lazar Koliševski (shtator 1944 – korrik 1963)
  2. Krste Crvenkovski (korrik 1963 – mars 1969)
  3. Angel Čemerski (mars 1969 - maj 1982)
  4. Krste Markovski (maj 1982 – 5 maj 1984)
  5. Milan Pançevski (5 maj 1984 - qershor 1986)
  6. Jakov Lazaroski (qershor 1986 – 1989)
  7. Petar Gošev (1989 – 20 prill 1991)