Brionet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pozita gjeografike e Brioneve

Brionet janë ishuj dhe park nacional në detin Adriatik, në pjesën kroate të Adriatikut. Gjënden në perëndim të bregdetit të Istrës dhe përbëhen nga 14 ishuj me një sipërfaqe 36.3 km2. Dy ishujt më të mëdhenj jan Brionet e Mëdha 7 km2 dhe Brionet e Vogla 1.7 km2. Brionet jan të banuara që herët. Në mijëvjeçarin e parë para Krishtit në Brijone ishte fisi ilir Histri, nga i cili fis, më vonë, merrë emrin gadishulli I Istrisë. Ma vonë vijnë Keltët, Romakët dhe në shekullin e VI-të Kroatët.
Falë bukurive natyrore Brionet në vitin 1983 u shpallën park nacional.