Jump to content

Distrikti i Brçkos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
i vetmi simbol i Distriktit të Brçkos e njiherit eshe simboli i B dhe H
Pozita gjeografike

Distrikti i Brçkos ( zyrtarisht: Brčko distrikt BiH) është distrikt në B dhe H, i cili formalisht është nën drejtimin e të dy etniteteve por faktikisht ka shkallë të lartë të autonomisë dhe organet e veta drejtuese. Qendër administrative të distriktit është qyteti Brçko. Distrikti i Brçkos zyrtarisht është vendosur më 8 mars të vitit 2000, një vit më vonë pas vedimit të fundit të arbitrit ndërkombëtar për Brçko ( regjioni i cili mbeti kontestues ndërmjet dy etniteteve pas nënshkrimit të marrveshjes së Dejtonit.Distrikti i Brçkos është shpallur në tërë teritorin e komunës së Brçkos që ka pasur nga periudha e paraluftës, i cili teritor sipas marrveshjes së Dejtonit 48% i takon Republikës Serbe (duke llogaritë edhe vet qytetin e Brçkos) ndërsa 52% federatës së B dhe H.

Para luftës komuna e Brçkos ka pasur 87.332 banorë (sipas regj. të vitit 1991), 45% boshnjak, 25% kroat, 21% serb, 6% jugosllav dhe 3% të tjerë.Siapas ish kryetarit të komunës Brank Dmajanit , popullsia e sotme përbëhet nga 40% serb, 39% boshnjak dhe 20% kroat. Distrikti i Brçkos përfshinë një territor prej 493 km2 dhe ka rreth 80.000 banorë. Ndërsa qyteti i Brçkos ka 38.479 banorë.Lidhje të Jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]