Bakeliti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Historia e Bakelitit

Struktura e Bakelitit
Sinteza e salicylaldehyde paraardhësi i Bakelitit.

Bakeliti është material i parë plastik tërësisht sintetik i përbërë nga fenoli dhe formaldeidi.

Atë e ka shpikur Leo H. Bakeland me prejardhje nga Belgjika, mirëpo, edhe nje zbulues tjetër anglez, Sir James Swinurne, pothuajse njëkohësisht ka zbuluar edhe një material te ngjajshëm si Bakelandi. Dhe këa të dy filluan biznesin me bakelit në Britani në vitin 1920
Vëtite dhe perdorimi

Bakeliti është rezistent ndaj lagështisë, acideve dhe alkaleve, është një izolator i shkëlqyeshëm elektrik, i qëndrueshëm ndaj ujit dhe nxehtësisë, por nuk është fare elastik.

Nga ky material prodhohen çelsat, pullat, tabakët, helemetat e shpellave, dorezat e ombrellave dhe prizat elektrike