Barazia shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tubim pro barazisë martesore në San Francisko, SHBA.

Barazia shoqërore është një gjendje në të cilën të gjithë individët brenda një shoqërie specifike kanë të drejta, liri dhe status të barabartë, ndoshta duke përfshirë të drejtat civile, lirinë e shprehjes, autonominë dhe aksesin e barabartë në disa të mira publike dhe shërbime sociale.

Barazia sociale kërkon mungesën e kufijve të klasës ose kastës shoqërore të zbatuar me ligj dhe mungesën e diskriminimit të motivuar nga një pjesë e patjetërsueshme e identitetit të një individi.[1] Për shembull, mbrojtësit e barazisë sociale besojnë në barazinë para ligjit për të gjithë individët, pavarësisht nga gjinia, gjinia, përkatësia etnike, mosha, orientimi seksual, origjina, kasta ose klasa, të ardhurat ose pasuria, gjuha, feja, bindjet, opinionet, shëndeti ose paaftësia.[2][3]

Barazia sociale lidhet me mundësitë e barabarta.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Blackford, Russell (20 korrik 2006), "Genetic enhancement and the point of social equality", Institute for Ethics and Emerging Technologies {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gosepath, Stefan (2021), "Equality", përmbledhur nga Zalta, Edward N. (red.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy (bot. Summer 2021), Metaphysics Research Lab, Stanford University, marrë më 6 korrik 2021 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Gruen, Lori (2021), "The Moral Status of Animals", përmbledhur nga Zalta, Edward N. (red.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy (bot. Summer 2021), Metaphysics Research Lab, Stanford University, marrë më 6 korrik 2021 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)