Jump to content

Bashkimi Polako-Lituanez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pikturë që përkujton bashkimin polako-lituanez; rr. 1861. Motoja thotë “Bashkimi i përjetshëm”.

Bashkimi Polako-Lituanez ishte një marrëdhënie e krijuar nga një sërë aktesh dhe aleancash midis Kurorës së Mbretërisë së Polonisë dhe Dukatit të Madh të Lituanisë që zgjati për periudha të gjata kohore nga viti 1385 dhe çoi në krijimin e Komonuelthit Polako-Lituanez, ose "Republika e Dy Kombeve", në vitin 1569 dhe përfundimisht në krijimin e një shteti unitar në vitin 1791.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjarjet e rëndësishme historike përfshijnë:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Catholic Encyclopedia - Poland
  2. ^ Sedlar, Jean W. (1994). East Central Europe in the Middle Ages, 1000–1500. History of East Central Europe (në anglisht). Vëll. 3. University of Washington Press. fq. 388. ISBN 0-295-97290-4.
  3. ^ Andrzej Chwalba; Krzysztof Zamorski, red. (2020). The Polish-Lithuanian Commonwealth: History, Memory, Legacy (në anglisht). Taylor & Francis. ISBN 9781000203998.