Dukati i Madh i Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dukati i Madh i Lituanisë
rr. 1236–17951
Flag of Lituania
Pamja e supozuar e flamurit mbretëror (ushtarak) me dizajn që rrjedh nga një stemë e shekullit të 16-të[1][2]
Dukati i Madh i Lituanisë në kulmin e fuqisë së tij në shekullin e 15-të me territorin e pretenduar të treguar në të gjelbër të hapur
Dukati i Madh i Lituanisë në kulmin e fuqisë së tij në shekullin e 15-të me territorin e pretenduar të treguar në të gjelbër të hapur
Gjendja
Kryeqyteti
Gjuhët e zakonshmeLituanisht, Rutenisht, Polonisht, Latinisht, Gjermanisht, Jidish , Tatarisht, Karaim (shih § Gjuhët)
Besimi
Qeveria
Lloji i qeverisjes
Duka i Madh 
• 1236–1263 (nga viti 1251 si Mbret)
Mindaugas (i pari)
• 1764–1795
Stanisław August Poniatowski (last)
KuvendiSeimas
• Privy Council
Këshilli i Lordëve
Historia 
• Përforcimi filloi
Vitet 1180
1251–1263
14 gusht 1385
1 korrik 1569
24 tetor 1795
Sipërfaqja
1260[3]200,000 km2 (77,000 sq mi)
1430[3]930,000 km2 (360,000 sq mi)
1572[3]320,000 km2 (120,000 sq mi)
1791[3]250,000 km2 (97,000 sq mi)
1793[3]132,000 km2 (51,000 sq mi)
Popullsia
• 1260[3]
400,000
• 1430[3]
2,500,000
• 1572[3]
1,700,000
• 1791[3]
2,500,000
• 1793[3]
1,800,000
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Mbretëria e Lituanisë
Mbretëria e Prusisë
Perandoria Ruse
Galicia Perëndimore
1. Kushtetuta e pasuksesshme e 3 majit 1791 parashikonte një shtet unitar ku Dukati i Madh do të shfuqizohej; megjithatë, një shtesë në Kushtetutë, e njohur si Garancia Reciproke e Dy Kombeve, rivendosi Lituaninë më 20 tetor 1791.[4]

Dukati i Madh i Lituanisë ishte një shtet evropian që ekzistonte nga shekulli i 13-të[5] deri në vitin 1795,[6] kur territori u nda midis Perandorisë Ruse, Mbretërisë së Prusisë dhe Perandorisë Habsburge të Austrisë. Shteti u themelua nga lituanezët, të cilët në atë kohë ishin një komb politeist i lindur nga disa fise të bashkuara baltike nga Aukštaitija.[7][8][9]

Dukati i Madh u zgjerua për të përfshirë pjesë të mëdha të ish-Rusit të Kievit dhe shteteve të tjera fqinje, duke përfshirë atë që tani është Bjellorusia, Lituania, pjesa më e madhe e Ukrainës, si dhe pjesë të Letonisë, Moldavisë, Polonisë dhe Rusisë. Në masën më të madhe, në shekullin e 15-të, ishte shteti më i madh në Evropë.[10] Ishte një shtet [[Shteti shumëkombësh|multietnik dhe multikonfesional, me diversitet të madh në gjuhë, fe dhe trashëgimi kulturore.

Konsolidimi i tokave lituaneze filloi në fund të shekullit të 13-të. Mindaugas, sundimtari i parë i Dukatit të Madh, u kurorëzua si Mbreti i Lituanisë në vitin 1253. Shteti pagan ishte në shënjestër të një kryqëzate fetare nga Kalorësit Teutonikë dhe Urdhri Livonian, por mbijetoi. Zgjerimi i saj i shpejtë territorial filloi vonë në mbretërimin e Gediminas,[11] dhe vazhdoi nën diarkinë dhe bashkëudhëheqjen e djemve të tij, Algirdas dhe Kęstutis.[12] Djali i Algirdas Jogaila nënshkroi Bashkimin e Krewo më 1386, duke sjellë dy ndryshime të mëdha në historinë e Dukatit të Madh të Lituanisë: konvertimin në krishterim të shtetit të fundit pagan të Evropës,[13] dhe krijimin e një bashkimi dinastik midis Dukatit të Madh të Lituanisë dhe Kurorës së Mbretërisë së Polonisë.[14]

Mbretërimi i Vytautasit të Madh, birit të Kęstutis, shënoi si zgjerimin më të madh territorial të Dukatit të Madh ashtu edhe humbjen e Kalorësve Teutonikë në Betejën e Grunwald më 1410. Ajo shënoi gjithashtu ngritjen e fisnikërisë lituaneze. Pas vdekjes së Vytautas, marrëdhëniet e Lituanisë me Mbretërinë e Polonisë u përkeqësuan shumë.[15] Fisnikët lituanez, duke përfshirë familjen Radvila, u përpoqën të prishnin bashkimin personal me Poloninë.[16] Megjithatë, luftërat e pasuksesshme me Dukatin e Madh të Moskës e detyruan bashkimin të mbetet i paprekur.

Përfundimisht, Bashkimi i Lublinit i vitit 1569 krijoi një shtet të ri, Komonuelthin Polako-Lituanez. Në Federatë, Dukati i Madh i Lituanisë ruajti veçorinë e tij politike dhe kishte ministri, ligje, ushtri dhe thesar të veçantë.[17] Federata u ndërpre me miratimin e Kushtetutës së 3 majit 1791, kur supozohej të bëhej një vend i vetëm, Komonuelth, nën një monark, një parlament dhe pa autonomi lituaneze. Menjëherë pas kësaj, karakteri unitar i shtetit u konfirmua me miratimin e Garancisë Reciproke të Dy Kombeve.

Sidoqoftë, Komonuelthi i sapo reformuar u pushtua nga Rusia më 1792 dhe u nda midis shteteve fqinje. Një shtet i cunguar (qytetet kryesore të të cilit ishin Kraków, Varshava dhe Vilnius) mbeti që ishte nominalisht i pavarur. Pas kryengritjes së Kościuszko, territori u nda plotësisht midis Perandorisë Ruse, Mbretërisë së Prusisë dhe Austrisë më 1795.

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lituania dhe ndarjet e saj administrative në shekullin e 17-të

Struktura administrative e Dukatit të Madh të Lituanisë (1413–1564).[18]

Voivodeship (Palatinatus) Themeluar
Vilnius 1413
Trakai 1413
Samogitian eldership 1413
Kiev 1471
Polotsk 1504
Naugardukas 1507
Smolensk 1508
Vitebsk 1511
Podlaskie 1514
Brest Litovsk 1566
Minsk 1566
Mstislavl 1569
Volhyn 1564–1566
Bratslav 1564
Dukati i Livonias 1561

Feja dhe kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krishterimi dhe paganizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas pagëzimit më 1252 dhe kurorëzimit të mbretit Mindaugas më 1253, Lituania u njoh si një shtet i krishterë deri më 1260, kur Mindaugas mbështeti një kryengritje në Courland dhe (sipas urdhrit gjerman) hoqi dorë nga krishterimi. Deri në vitin 1387, fisnikët lituanez pohonin fenë e tyre, e cila ishte politeiste.[19] Lituanezët etnikë ishin shumë të përkushtuar ndaj besimit të tyre. Besimet pagane duhej të rrënjoseshin thellë për t'i mbijetuar presionit të fortë nga misionarët dhe fuqitë e huaja. Deri në shekullin e 17-të, kishte relike të besimit të vjetër të raportuara nga priftërinjtë aktivë jezuitë kundër reformatorëve, si ushqimi i žaltys me qumësht ose sjellja e ushqimit në varret e paraardhësve. Tokat e Bjellorusisë dhe Ukrainës së sotme, si dhe dukët (princat) vendas në këto rajone, ishin në mënyrë të vendosur të krishterë ortodoksë (greke katolike pas Bashkimit të Brestit). Ndërsa besimet pagane në Lituani ishin mjaft të forta për t'i mbijetuar presionit të shekujve nga urdhrat ushtarakë dhe misionarët, ata përfundimisht u dorëzuan. Një eparki e veçantë metropolitane ortodokse lindore u krijua diku midis viteve 1315 dhe 1317 nga Patriarku i Kostandinopojës Gjon XIII. Pas Luftërave Galicia-Volhynia që ndanë Mbretërinë e Galicia-Volhynia midis Dukatit të Madh të Lituanisë dhe Mbretërisë së Polonisë, më 1355 Metropolia e Halych u likuidua dhe eparkitë e saj u transferuan në metropolet e Lituanisë dhe Volynisë.[20]

Në vitin 1387, Lituania u konvertuakatolicizëm, ndërsa shumica e tokave ruteniane qëndruan ortodokse, megjithatë, më 22 shkurt 1387, Duka Suprem Jogaila ndaloi martesat katolike me ortodoksë dhe kërkoi që ata ortodoksë që më parë ishin martuar me katolikët të konvertoheshin në katolicizëm.[21] Në një moment, megjithatë, Papa Aleksandri VI e qortoi Dukën e Madhe për mbajtjen e jo-katolikëve si këshilltarë.[22] Rrjedhimisht, vetëm në vitin 1563 Duka i Madh Sigismund II Augustus lëshoi një privilegj që barazonte të drejtat e ortodoksëve dhe katolikëve në Lituani dhe hoqi të gjitha kufizimet e mëparshme për ortodoksët.[23] Pati një përpjekje për të polarizuar të krishterët ortodoksë pas Bashkimit të Brestit më 1596, me të cilin disa të krishterë ortodoksë pranuan autoritetin papal dhe katekizmin katolik, por ruajtën liturgjinë e tyre. Vendi u bë gjithashtu një nga qendrat kryesore të reformës.[24]

Në gjysmën e dytë të shekullit të 16-të, kalvinizmi u përhap në Lituani, i mbështetur nga familjet e [Radziwiłł]], Chodkiewicz, Sapieha, Dorohostajski dhe të tjerë. Në vitet 1580, shumica e senatorëve nga Lituania ishin unitarianë kalvinistë ose socinianë (Jan Kiszka).[25]

Në vitin 1579, Stephen Báthory, Mbreti i Polonisë dhe Duka i Madh i Lituanisë, themeloi Universitetin e Vilniusit, një nga universitetet më të vjetra në Evropën Veriore. Për shkak të punës së jezuitëve gjatë Kundër-Reformimit, universiteti shpejt u zhvillua në një nga qendrat më të rëndësishme shkencore dhe kulturore të rajonit dhe qendra më e shquar shkencore e Dukatit të Madh të Lituanisë.[26] Puna e jezuitëve si dhe konvertimet nga familjet senatoriale lituaneze e kthyen valën dhe në vitet 1670 kalvinizmi humbi rëndësinë e tij të mëparshme edhe pse ruante ende njëfarë ndikimi midis fshatarëve etnikisht lituanez dhe disa fisnikërisë së mesme.

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Islami në Lituani, ndryshe nga shumë vende të tjera të Evropës veriore dhe perëndimore, ka një histori të gjatë duke filluar nga shekulli i 14-të.[27] Grupe të vogla të tatarëve lituanezë myslimanë migruan në tokat etnike lituaneze, kryesisht nën sundimin e Dukës së Madhe Vytautas (fillimi i shekullit të 15-të). Në Lituani, ndryshe nga shumë shoqëri të tjera evropiane në atë kohë, ekzistonte liria fetare. Tatarët lituanez u lejuan të vendoseshin në vende të caktuara, si Trakai dhe Kaunas.[28] Keturiasdešimt Totorių është një nga vendbanimet më të vjetra tatar në Dukatin e Madh të Lituanisë. Pas një fushate të suksesshme ushtarake të Gadishullit të Krimesë më 1397, Vytautas solli të burgosurit e parë të luftës tatarë të KrimesëTrakai dhe vende të ndryshme në Dukatin e Trakai, duke përfshirë lokalitete pranë lumit Vokë në jug të Vilnius. Xhamia e parë në këtë fshat është përmendur për herë të parë në vitin 1558. Në fshat kishte 42 familje tatare në vitin 1630.[29]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "History of the national coat of arms". Seimas (në anglisht). Marrë më 8 korrik 2021.
 2. ^ Herby Rzeczypospolitej Polskiej i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Orły, Pogonie, województwa, książęta, kardynałowie, prymasi, hetmani, kanclerze, marszałkowie (në polonisht). Jagiellonian Library. 1875–1900. fq. 6, 30, 32, 58, 84, 130, 160, 264, 282, 300. Marrë më 21 gusht 2021.
 3. ^ a b c d e Vaitekūnas, Stasys. "Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gyventojai". Universal Lithuanian Encyclopedia (në lituanisht). Marrë më 19 shtator 2021.
 4. ^ Tumelis, Juozas. "Abiejų Tautų tarpusavio įžadas". Vle.lt (në lituanisht). Marrë më 9 prill 2021.
 5. ^ Baranauskas, Tomas (2000). "Lietuvos valstybės ištakos" [Shteti Lituanez] (në lituanisht). Vilnius: viduramziu.istorija.net. Arkivuar nga origjinali më 29 shtator 2016. Marrë më 20 korrik 2016.
 6. ^ Sužiedėlis, Saulius (2011). Historical dictionary of Lithuania (në anglisht) (bot. 2nd). Lanham, Md.: Scarecrow Press. fq. 119. ISBN 978-0-8108-4914-3.
 7. ^ Rowell S.C. Lithuania Ascending: A pagan empire within east-central Europe, 1295–1345. Cambridge, 1994. p. 289–290
 8. ^ Ch. Allmand, The New Cambridge Medieval History. Cambridge, 1998, p. 731.
 9. ^ Encyclopædia Britannica. Grand Duchy of Lithuania
 10. ^ R. Bideleux. A History of Eastern Europe: Crisis and Change. Routledge, 1998. p. 122
 11. ^ Rowell, Lithuania Ascending, p. 289.
 12. ^ Z. Kiaupa. "Algirdas ir LDK rytų politika." Gimtoji istorija 2: Nuo 7 iki 12 klasės (Lietuvos istorijos vadovėlis). CD. (2003). Elektroninės leidybos namai: Vilnius.
 13. ^ Kowalska-Pietrzak, Anna (2015). "History of Poland During the Middle Ages" (PDF). Core (në anglisht).
 14. ^ N. Davies. Europe: A History. Oxford, 1996, p. 392.
 15. ^ J. Kiaupienė. Gediminaičiai ir Jogailaičiai prie Vytauto palikimo. Gimtoji istorija 2: Nuo 7 iki 12 klasės (Lietuvos istorijos vadovėlis). CD. (2003) Elektroninės leidybos namai: Vilnius.
 16. ^ J. Kiaupienë, "Valdžios krizës pabaiga ir Kazimieras Jogailaitis." Gimtoji istorija 2: Nuo 7 iki 12 klasės (Lietuvos istorijos vadovėlis). CD. (2003). Elektroninės leidybos namai: Vilnius.
 17. ^ D. Stone. The Polish-Lithuanian state: 1386–1795. University of Washington Press, 2001, p. 63.
 18. ^ "Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės administracinis teritorinis suskirstymas". vle.lt (në lituanisht). Marrë më 9 qershor 2020.
 19. ^ Vardys, Vytas Stanley. "Christianity in Lithuania". Lituanus.org (në anglisht). Lituanus. Marrë më 14 maj 2021.
 20. ^ Halych metropoly.
 21. ^ Gudavičius, Edvardas; Jučas, Mečislovas; Matulevičius, Algirdas. "Jogaila". Visuotinė lietuvių enciklopedija (në lituanisht). Marrë më 19 maj 2021.
 22. ^ von Pastor, Ludwig (1899). The History of the Popes, from the Close of the Middle Ages (në anglisht). Vëll. 6. fq. 146. Marrë më 18 korrik 2016. ...he wrote to the Grand Duke of Lithuania, admonishing him to do everything in his power to persuade his consort to 'abjure the Russian religion, and accept the Christian Faith.'
 23. ^ "1563 06 07 "Vilniaus privilegija" sulygino Lietuvos DK stačiatikių ir katalikų teises". DELFI (në lituanisht). Lithuanian Institute of History. Marrë më 14 maj 2021.
 24. ^ Wisner, Henryk. "The Reformation and National Culture: Lithuania" (PDF). rcin.org.pl (në anglisht). Digital Repository of the Scientific Institutes (Poland). Marrë më 14 maj 2021.
 25. ^ Slavenas, Maria Gražina. "The Reformation in the Grand Duchy of Lithuania". Lituanus.org (në anglisht). State University of New York. Arkivuar nga origjinali më 5 prill 2023. Marrë më 14 maj 2021.
 26. ^ Vilniaus Universitetas. History of Vilnius University. Retrieved on 2007.04.16
 27. ^ Górak-Sosnowska, Katarzyna. (2011). Muslims in Poland and Eastern Europe : widening the European discourse on Islam (në anglisht). University of Warsaw. Faculty of Oriental Studies. fq. 207–208. ISBN 978-8390322957. OCLC 804006764.
 28. ^ Shirin Akiner (2009). Religious Language of a Belarusian Tatar Kitab: A Cultural Monument of Islam in Europe : with a Latin-script Transliteration of the British Library Tatar Belarusian Kitab (OR 13020) on CD-ROM (në anglisht). Otto Harrassowitz Verlag. fq. 51–. ISBN 978-3-447-03027-4.
 29. ^ Hussain, Tharik (2016-01-01). "The amazing survival of the Baltic Muslims". BBC News (në anglishte britanike). Marrë më 2021-10-26.