Jump to content

Akti i Pavarësisë së Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akti i Pavarësisë
së Lituanisë
Origjinali i dokumentit i shkruar me dorë
Ratifikuar16 shkurt 1918
VendndodhjaRough draft: House of the Signatories
Autor(ët)Jonas Vileišis, Petras Klimas, Mykolas Biržiška, Steponas Kairys
Nënshkruesit20 përfaqësuesë të Këshillit të Lituanisë
QëllimiPër të shpallur ndarjen nga Perandoria Ruse

Akti i Pavarësisë së Lituanisë (Lituanisht: ietuvos Nepriklausomybės Aktas) ose Akti i 16 shkurtit,[1] edhe Rezoluta për Pavarësinë Lituaneze (Lituanisht: Lietuvos Nepriklausomybės Nutarimas)[a] u nënshkrua nga Këshilli i Lituanisë më 16 shkurt 1918, duke shpallur rivendosjen e një shteti të pavarur të Lituanisë, të qeverisur nga parimet demokratike, me kryeqytet Vilnius. Akti u nënshkrua nga njëzet përfaqësuesit e Këshillit, i cili kryesohej nga Jonas Basanavičius. Akti i 16 shkurtit ishte rezultat i një sërë rezolutash mbi këtë çështje, duke përfshirë një të nxjerrë nga Konferenca e Vilniusit dhe Aktin e 8 Janarit. Rruga drejt Aktit ishte e gjatë dhe komplekse, sepse Perandoria Gjermane ushtroi presion mbi Këshillin për të formojnë një aleancë. Këshilli duhej të manovronte me kujdes midis gjermanëve, trupat e të cilëve ishin të pranishëm në Lituani, dhe kërkesave të popullit lituanez.

Efektet e menjëhershme të shpalljes së rivendosjes së pavarësisë së Lituanisë ishin të kufizuara. Publikimi i Aktit u ndalua nga autoritetet gjermane dhe teksti u shpërnda dhe u shtyp në mënyrë të paligjshme. Puna e Këshillit u pengua dhe gjermanët mbetën në kontroll mbi Lituaninë.[2] Situata ndryshoi vetëm kur Gjermania humbi Luftën e Parë Botërore në vjeshtën e vitit 1918. Në nëntor 1918 u formua Kabineti i parë i Lituanisë dhe Këshilli i Lituanisë fitoi kontrollin mbi territorin e Lituanisë.[3] Lituania e pavarur, edhe pse së shpejti do të luftonte Luftërat e Pavarësisë, u bë realitet.

Akti lakonik është baza ligjore për ekzistencën e Lituanisë moderne, si gjatë periudhës ndërmjet luftërave ashtu edhe që nga viti 1990.[4] Akti formuloi parimet bazë kushtetuese që ishin dhe vazhdonin të ndiqnin nga të gjitha Kushtetutat e Lituanisë. Vetë Akti ishte një element kyç në themelin e rivendosjes së pavarësisë së Lituanisë në vitin 1990..[5] Lituania, duke u shkëputur nga Bashkimi Sovjetik, theksoi se ajo thjesht po rithemelonte shtetin e pavarur që ekzistonte midis luftërave botërore dhe se Akti nuk e humbi kurrë fuqinë e tij ligjore.[6]

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

20 anëtarët origjinalë të Këshillit të Lituanisë pas nënshkrimit të Aktit të 16 shkurtit 1918

Pas ndarjes së fundit të Komonuelthit Polako-Lituanez më 1795, Lituania u aneksua nga Perandoria Ruse.[7] Gjatë shekullit të 19-të, lituanezët dhe polakët u përpoqën të rivendosnin pavarësinë e tyre. Lituanezët u rebeluan gjatë Kryengritjes së Nëntorit të vitit 1830 dhe Kryengritjes së Janarit të vitit 1863, por mundësia e tyre e parë reale u shfaq kur Rusia dhe Gjermania u dobësuan gjatë Luftës së Parë Botërore.[8]

Në vitin 1915, Gjermania pushtoi pjesët perëndimore të Perandorisë Ruse. Pas Revolucionit Rus të vitit 1917, Gjermania konceptoi strategjinë gjeopolitike të Mitteleuropa - një rrjet rajonal shtetesh kukull që do të shërbente si një zonë tampon - dhe ra dakord të lejonte Konferencën e Vilniusit, duke shpresuar se do të shpallte se kombi lituanez donte të shkëputej nga Rusia dhe të krijojë një marrëdhënie më të ngushtë me Gjermaninë.[2] Megjithatë, kjo strategji dështoi; Konferenca, e mbajtur më 18–23 shtator 1917, miratoi një rezolutë që duhej të krijohej një Lituani e pavarur dhe se një marrëdhënie më e ngushtë me Gjermaninë do të kushtëzohej me njohjen formale të shtetit të ri nga Gjermania.[9] Më 21 shtator, 214 pjesëmarrësit në konferencë zgjodhën një këshill 20 anëtarësh të Lituanisë për të kodifikuar këtë rezolutë.[10] Autoritetet gjermane nuk lejuan që ajo rezolutë të publikohej, por e lejuan Këshillin të vazhdonte.[2] Konferenca e Vilniusit vendosi gjithashtu që një asamble kushtetuese të zgjidhet "në përputhje me parimet demokratike nga të gjithë banorët e Lituanisë".

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Dokumenti i nënshkruar në fakt titullohet thjesht Nutarimas, që do të thotë "vendim" ose "rezolutë" dhe "shpall rivendosjen e shtetit të pavarur të Lituanisë".

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Didžiąja ar mažąja rašyti žodį „aktas“ dokumento, kuriuo atkurta Lietuvos Nepriklausomybė, pavadinime? Arkivuar 16 nëntor 2022 tek Wayback Machine, State Commission on the Lithuanian language
 2. ^ a b c Sužiedėlis, Simas, red. (1970–1978). "Council of Lithuania". Encyclopedia Lituanica (në anglisht). Vëll. I. Boston, Massachusetts: Juozas Kapočius. fq. 581–585. LCCN 74-114275.
 3. ^ Vardys, Vytas Stanley; Judith B. Sedaitis (1997). Lithuania: The Rebel Nation. Westview Series on the Post-Soviet Republics (në anglisht). Boulder, CO: Westview Press. fq. 22–23. ISBN 0-8133-1839-4.
 4. ^ Maksimaitis, Mindaugas (2005). Lietuvos valstybės konstitucijų istorija (XX a. pirmoji pusė) (në lituanisht). Vilnius: Justitia. fq. 36–44. ISBN 9955-616-09-1.
 5. ^ Tyla, Antanas (2005-03-06). "Vasario 16-osios Akto reikšmė lietuvių tautos politinei raidai". Voruta (në lituanisht). ISSN 1392-0677. Arkivuar nga origjinali më 2014-09-06. Marrë më 2007-01-30.
 6. ^ "Supreme Council – Reconstituent Seimas 1990–1992" (në anglisht). Seimas. 2002. Arkivuar nga origjinali më 2011-05-17. Marrë më 2007-01-30.
 7. ^ Grenoble, Lenore (2003). Language Policy in the Soviet Union (në anglisht). Vëll. 3. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers. fq. 104. ISBN 1-4020-1298-5. Arkivuar nga origjinali më 2016-06-17.
 8. ^ Colin Nicolson (15 korrik 2014). Longman Companion to the First World War: Europe 1914–1918 (në anglisht). Routledge. fq. 239. ISBN 978-1-317-88826-0. Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2016.
 9. ^ Kulikauskienė, Lina (2002). "1917 metų Lietuvos Taryba". Gimtoji istorija. Nuo 7 iki 12 klasės (në lituanisht). Vilnius: Elektroninės leidybos namai. ISBN 9986-9216-9-4.
 10. ^ Jusaitis, Jonas (shkurt 2002). "Kelio į Vasario 16-tąją pradžia ir vyriausybės sudarymas". Patriotas (në lituanisht). 2 (37). ISSN 1648-1232. Arkivuar nga origjinali më 2007-05-06. Marrë më 2007-01-29.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]