Jump to content

Qarqet e Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qarqet e Lituanisë

Territori i Lituanisë është i ndarë në 10 qarqe (lituanisht: njëjës apskritis, shumës apskritys), të gjitha të emërtuara sipas kryeqyteteve të tyre. Qarqet ndahen në 60 komuna (lituanisht: njëjës savivaldybė, shumës savivaldybės): 9 komuna-qytete, 43 komuna-qarqe dhe 8 komuna. Më pas, çdo komunë ndahet në pleqësi (lituanisht: njëjës seniūnija, shumës seniūnijos). Kjo ndarje u krijua më 1994 dhe u modifikua pak në vitin 2000.

Deri në vitin 2010, qarqet administroheshin nga guvernatorët e qarqeve (lituanisht: njëjës - apskrities viršininkas, shumës - apskrities viršininkai) të emëruar nga qeveria qendrore në Vilnius. Detyra e tyre parësore ishte të siguronin që komunat t'u binden ligjeve dhe Kushtetutës së Lituanisë. Ata nuk kishin kompetenca të mëdha, dhe kështu u sugjerua që 10 qarqe janë shumë për Lituaninë pasi dy qarqet më të vogla administrojnë vetëm katër komuna. Prandaj, më 1 korrik 2010, administratat e qarqeve u hoqën, por vetë qarqet mbahen për qëllime statistikore dhe raportuese.[1]

Apskritys moderne nuk duhet të ngatërrohen me apskritys që ekzistonin në Lituaninë e pavarur gjatë periudhës së ndërmjetme. Në atë kohë Lituania kishte një ndarje administrative me dy nivele: apskritys që ndaheshin në valsčius. Lituania tani ka një ndarje me tre hapa: qarqe, komuna dhe pleqësi (apskritys, savivaldybės, dhe seniūnijos).

Lista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

# Qarku
(media help)
Kryeqyteti Sipërfaqja
in km2 (rank)
Populllsia (2023)[2] Dendësia
(per km2)
GDP (nominal)
(miliard euro)[3]
GDP (per capita)
(EUR)
Paga mesatare mujore bruto
(euro)[4]
HDI
(2021)
[5]
Komunat
1 Qarku Alytus
(listeninfo)

Alytus 5,418 (6) 135,367 25 1.6 11,500 1,582 0.841
2 Qarku Kaunas
(listeninfo)

Kaunas 8,086 (3) 580,333 70 11.6 20,400 1,930 0.882
3 Qarku Klaipėda
(listeninfo)

Klaipėda 5,222 (7) 336,104 61 6.0 18,400 1,802 0.876
4 Qarku Marijampolė
(listeninfo)

Marijampolė 4,466 (8) 135,891 31 1.6 11,800 1,575 0.830
5 Qarku Panevėžys
(listeninfo)

Panevėžys 7,878 (4) 211,652 27 3.0 14,100 1,638 0.847
6 Qarku Šiauliai
(listeninfo)

Šiauliai 8,537 (2) 261,764 31 3.9 15,000 1,649 0.847
7 Qarku Tauragė
(listeninfo)

Tauragė 4,349 (9) 90,652 21 1.1 10,900 1,586 0.817
8 Qarku Telšiai
(listeninfo)

Telšiai 4,350 (10) 131,431 30 1.8 13,500 1,724 0.847
9 Qarku Utena
(listeninfo)

Utena 7,191 (5) 125,462 18 1.4 11,200 1,548 0.831
10 Qarku Vilnius
(listeninfo)

Vilnius 9,730 (1) 851,346 84 24.2 29,800 2,191 0.913

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Dėl apskričių viršininkų administracijų likvidavimo" (në lituanisht). Seimas of the Republic of Lithuania. Marrë më 21 gusht 2011.
  2. ^ Resident population at the beginning of the year
  3. ^ "BENDRASIS VIDAUS PRODUKTAS PAGAL APSKRITIS 2021 M." (në lituanisht). Statistics Lithuania. 25 nëntor 2016. Marrë më 22 nëntor 2018.
  4. ^ Darbo užmokestis regionuose, apskrityse ir savivaldybėse
  5. ^ "Sub-national HDI - Area Database - Global Data Lab". hdi.globaldatalab.org (në anglisht). Marrë më 2018-09-13.