Jump to content

Flamuri i Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Lituanisë
Flamuri i Lituanisë Sovjetike

Flamuri i Lituanisë është një trengjyrësh horizontal me ngjyrë të verdhë, të gjelbër dhe të kuqe. Flamuri u adoptua më 20 mars 1989, pothuajse dy vjet pas ri-themelimit të pavarsië nga Bashkimi Sovjetik. Para ri-adoptimit, flamuri ishte përdorur nga viti 1918 deri më 1940, kur Lituania u okupua dhe u aneksua nga Bashkimi Sovjetik. Ky flamur kishte ngjyra më të çelta. Pas një okupimi nga Gjermania Naziste (1941–1945), nga viti 1945 deri më 1989, Flamuri Sovjetik i Lituanisë përbëhej nga një flamur sovjetik i kuq me emrin e republikës, pastaj u ndërua me flamurin e kuq me vija të bardha dhe të gjelbra në pjesën e poshtme. Ndryshimi i fundit tek flamuri i tanishëm ndodhi më 2004 kur proporcionet e flamurit u ndërruan nga 1:2 tek 3:5.