Flamuri i Irlandës Veriore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Irlandës Veriore

Flamuri i Irlandës Veriore nuk ka aktualisht një flamur zyrtar. Në vend të kësaj, përdoret Union Jack.

Nga 1953-1973 në Irlandën e Veriut, flamuri zyrtar ka qënë Dora e Kuqe e Ulsterit. Ky flamur përbëhej nga Kryqi i kuq i Xhorxhit në një fushë të bardhë (si flamuri i Anglisë) me një yll gjashtëcepësh të theksuar në mes. Brenda yllit ndodhet një dorë e kuqe e drejtuar drejt një kurore mbretërore. Ky flamur është i bazuar në flamurin tradicional të krahinës së Ulsterit. Sfond nuk ishte mjaft i sigurt, por e verdhë dhe dora e kuqe ishte në një shenjë të bardhë në mes.

Duke qenë se ky flamur është i lidhur me sindikalizëm (Irlandë), nuk ka gjasa që të kthehet në përdorim, ndonëse do të përdoret nëCommonwealth Games. Nacionalistët irlandezë dhe republikanët përdorin flamurin e Irlandës. Ata nuk e konsiderojnë Irlandën e Veriut si një entitet të veçantë politik dhe për këtë nuk shohin asnjë arsye për të përdorur këtë flamur.

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]