Jump to content

Lituanezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lituanezët janë një grup etnik baltik. Ata janë vendas në Lituani, ku ka rreth 2,378,118 njerëz. Dy milionë të tjerë përbëjnë diasporën lituaneze, e gjetur kryesisht në vende të tilla si Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Brazili, Rusia dhe Kanadaja. Gjuha e tyre amtare është lituanishtja, një nga vetëm dy anëtarët e mbijetuar të familjes së gjuhëve baltike së bashku me letonishten. Sipas regjistrimit të kryer në vitin 2021, 84.6% e popullsisë së Lituanisë e identifikuan veten si lituanezë, 6.5% si polakë, 5% si rusë, 1% si bjellorusë dhe 1.1% si anëtarë të grupeve të tjera etnike. Shumica e lituanezëve i përkasin Kishës Katolike, ndërsa lietuvininkai-t që jetonin në pjesën veriore të Prusisë Lindore përpara Luftës së Dytë Botërore, ishin kryesisht luteranë.