Monarkia e trashëguar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Monarkia e trashëguar është një formë qeverisjeje dhe pasardhëse e pushtetit në të cilën froni kalon nga një anëtar i një familjeje sunduese tek një anëtar tjetër i së njëjtës familje. Një seri sundimtarësh nga e njëjta familje do të përbënin një dinasti.

Monarkia është historikisht lloji më i zakonshëm i monarkisë dhe mbetet forma dominuese në monarkitë ekzistuese. Ai ka avantazhet e vazhdimësisë së përqendrimit të pushtetit dhe pasurisë dhe parashikueshmërisë se kush mund të presë të kontrollojë mjetet e qeverisjes dhe patronazhit. Me kusht që një monark të jetë kompetent, jo shtypës dhe të ketë një dinjitet të përshtatshëm, ai mund të ofrojë gjithashtu faktorët stabilizues të dashurisë popullore dhe besnikërisë ndaj një familjeje sunduese.[1] Gjykimi i asaj që përbën shtypëse, dinjitoze dhe popullore tenton të mbetet në kompetencën e monarkut.[1] Një disavantazh i madh i monarkisë trashëgimore lind kur trashëgimtari i dukshëm mund të jetë fizikisht ose temperamentalisht i papërshtatshëm për të sunduar.[2] Disavantazhe të tjera përfshijnë paaftësinë e një populli për të zgjedhur kreun e shtetit të tij, shpërndarjen e kockëzuar të pasurisë dhe pushtetit në një spektër të gjerë të shoqërisë dhe vazhdimin e strukturave të vjetruara fetare dhe social-ekonomike kryesisht për të mirën e monarkëve, familjeve të tyre dhe mbështetësit.[3]

Në shumicën e monarkive të trashëguara ekzistuese, rendi tipik i trashëgimisë përdor një formë të parësisë, por ekzistojnë metoda të tjera si vjetërsia dhe tanistria (në të cilat një trashëgimtar i dukshëm emërohet nga kandidatët e kualifikuar).

Hulumtimet tregojnë se regjimet trashëgimore, në veçanti primogjeniteti, janë më të qëndrueshme se format e sundimit autoritar me marrëveshje alternative të trashëgimisë.[4][5][6][7][8][9]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Sharma, Urmila Sharma & S. K. (2000). Principles and Theory of Political Science (në anglisht). Atlantic Publishers & Dist. fq. 412. ISBN 9788171569380. Marrë më 18 shkurt 2018.
  2. ^ Flesch, Carl F. (2006). Who's Not Who and Other Matters (në anglisht). Pegasus Elliot Mackenzie Pu. fq. 69. ISBN 9781843862444.
  3. ^ Robertson, Geoffrey (25 shtator 2008). "A hereditary head of state and a system based on sexism and religious discrimination have no place in the 21st century". The Guardian (në anglisht). Marrë më 18 shkurt 2018.
  4. ^ Kurrild-Klitgaard, Peter (2000). "The constitutional economics of autocratic succession". Public Choice (në anglisht). 103 (1/2): 63–84. doi:10.1023/A:1005078532251. ISSN 0048-5829. S2CID 154097838.
  5. ^ Kurrild-Klitgaard, Peter (2004). "Autocratic succession". Encyclopedia of Public Choice (në anglisht). 103: 358–362. doi:10.1007/978-0-306-47828-4_39. ISBN 978-0-306-47828-4.
  6. ^ Kokkonen, Andrej; Sundell, Anders (maj 2014). "Delivering Stability—Primogeniture and Autocratic Survival in European Monarchies 1000–1800". American Political Science Review (në anglisht). 108 (2): 438–453. doi:10.1017/S000305541400015X. hdl:2077/38982. ISSN 0003-0554. S2CID 53132563.
  7. ^ Acharya, Avidit; Lee, Alexander (2019-11-01). "Path Dependence in European Development: Medieval Politics, Conflict, and State Building". Comparative Political Studies (në anglisht). 52 (13–14): 2171–2206. doi:10.1177/0010414019830716. ISSN 0010-4140. S2CID 29515121.
  8. ^ Kokkonen, Andrej; Sundell, Anders (2019-06-11). "Leader Succession and Civil War". Comparative Political Studies (në anglisht). 53 (3–4): 434–468. doi:10.1177/0010414019852712. ISSN 0010-4140. S2CID 197804359.
  9. ^ "Tracking the "Arab Spring": Why the Modest Harvest?". Journal of Democracy (në anglisht). Marrë më 2019-10-27.