Jump to content

Froni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Froni i monarkut dhe bashkëshortit të tij / saj në Senatin e Kanadasë

Një fron është selia e një personi të fuqishëm ose dinjitoz, veçanërisht vendi i zënë nga një sovran në raste shtetesh; ose selinë e zënë nga një Papë ose peshkopi në raste ceremoniale.

Kur përdoret në një kuptim politik ose qeveritar, froni zakonisht i referohet një civilizimi, kombi, fisi ose një grupi tjetër të caktuar politik, i cili është i organizuar ose qeveriset nën një sistem autoritar. Gjatë gjithë pjesës më të madhe të historisë njerëzore, shoqëritë kanë qenë të qeverisura nën sisteme autoritare, në veçanti sisteme diktatoriale ose autokratike, duke rezultuar në një larmi fronesh që janë përdorur nga krerët e shtetit. Këto kanë qenë nga stole në vende të tilla si në Afrikë te karriget e zbukuruara dhe modelet e stolave ​​në Evropë dhe Azi, përkatësisht. Shpesh, por jo gjithmonë, një fron është i lidhur me një ideologji filozofike ose fetare të mbajtur nga kombi ose njerëzit në fjalë, i cili shërben një rol të dyfishtë në bashkimin e njerëzve nën monarkun mbretërues dhe lidhjen e monarkut mbi fron me paraardhësit e tij ose të saj, i cili u ul në fron më parë. Prandaj, shumë frone zakonisht konsiderohen se janë ndërtuar ose fabrikuar nga materiale të rralla ose të vështira për t'u gjetur që mund të jenë të vlefshme ose të rëndësishme për tokën në fjalë. Në varësi të madhësisë së fronit në fjalë, ai mund të jetë i madh dhe ornisht i dizajnuar si një instrument i vendosur i fuqisë së një kombi, ose mund të jetë një karrige simbolike me pak ose aspak materiale të çmuara të përfshira në dizajn.

Krishterizëm, praktika në kisha e të pasurit një peshkop ose një zyrtar fetar i rangut më të lartë ulur në një karrige të veçantë, e cila në kishë referuar nga burimet e shkruara si një "fron", ose "Katedër" (latinisht për karrige) dhe ka për qëllim të lejojë zyrtarë të tillë fetarë të rangut të lartë një vend që të ulen në vendin e tyre të adhurimit. Përdorimi tjetër për fronin i referohet një besimi midis shumë prej feve monoteiste dhe politeiste të botës se hyjni ose hyjnitë që ata adhurojnë janë ulur në fron. Besime të tilla kthehen në kohërat e lashta, dhe mund të shihen në veprat artistike dhe tekstet që mbijetojnë, të cilat diskutojnë idenë e perëndive të lashtë (siç janë Dymbëdhjetë Olimpët) të ulur në fron. Në fetë më të mëdha AbrahamikeJudaizmit, Krishterimit dhe Islamit, Froni i Zotit dëshmohet në shkrime dhe mësime fetare, megjithëse origjina, natyra dhe ideja e Fronit të Zotit në këto fe ndryshojnë sipas ideologjisë fetare të dhënë të praktikuar.

Në perëndim, një fron identifikohet më së shumti si vendi në të cilin një person që mban titullin Mbret, Mbretëreshë, Perandor ose Perandoreshë ulet në një komb duke përdorur një sistem politik monarkie, megjithëse ekzistojnë disa përjashtime, veçanërisht në lidhje me zyrtarët fetarë siç janë Papa dhe peshkopët e sekteve të ndryshme të besimit të krishterë. Ndryshimi i baticave gjeo-politike ka rezultuar në shembjen e disa qeverive diktatoriale dhe autokratike, të cilat nga ana e tyre kanë lënë bosh një numër karrigesh froni, megjithatë rëndësia e një karrige froni është e tillë që shumë prej këtyre froneve - siç është Froni i Dragoit të Kinës - mbijetojnë sot si shembuj historikë të qeverisë së mëparshme të kombit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]