Jump to content

Baza detare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anije patrullimi tip Kronshtadt i Shqipërisë duke lundruar në Bazën Pashaliman

Një bazë detare, bazë e marinës ose bazë ushtarake është një bazë ushtarake, ku luftanijet dhe anijet detare ankorohen kur nuk kanë mision në det ose kanë nevojë të rimbushen. Anijet gjithashtu mund t'i nënshtrohen riparimeve. Disa baza detare janë shtëpi të përkohshme për avionët që zakonisht qëndrojnë në anije, por po i nënshtrohen mirëmbajtjes ndërsa anija është në port.

Shtetet e Bashkuara, Urdhri i Përgjithshëm i Departamentit të Marinës së Shteteve të Bashkuara, Nr. 135, i lëshuar më 1911 si një udhëzues zyrtar për terminologjinë detare, përshkruan një stacion detar si "çdo institucion për ndërtimin, prodhimin, ankorimin, riparimin, furnizimin ose trajnimin nën kontroll të Marinës.Mund të përfshijë edhe disa stabilimente”. Një bazë detare, nga ana tjetër, ishte "një pikë nga e cila mund të kryheshin operacionet detare".[1]

Në shumicën e vendeve, bazat detare janë emërtuar dhe identifikuar shprehimisht si të tilla.

Një veçori e Marinës Mbretërore dhe e disa marinave të tjera që ndjekin nga afër traditat detare britanike është koncepti i fregatës së gurit: një bazë detare në tokë që quhet si një anije. Disa objekte shpesh ishin vendosur fillimisht në hulk si një masë e kursimit të kostos dhe më vonë u zhvendosën në tokë, por mbajtën emrat e tyre tradicionalë.

  1. ^ Strauss, Michael J. (2009). The leasing of Guantanamo Bay (në anglisht). Westport, Conn.: Praeger Security International. fq. 65. ISBN 9780313377839.