Bell AH-1Z Viper

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bell USMC AH-1 Viper

Bell AH-1Z Viper është një helikopter sulmues me dy motorë, i bazuar në AH-1W SuperCobra, i projektuar dhe prodhuar nga prodhuesi amerikan i hapësirës ajrore Bell Helicopter. Është një nga anëtarët e fundit të familjes profilike Bell Huey.

AH-1Z u zhvillua gjatë viteve 1990 dhe 2000 si pjesë e programit të përmirësimit H-1 në emër të Trupave Detare të Shteteve të Bashkuara (USMC). Në thelb është një modernizim i AH-1W-ve ekzistues të shërbimit dhe fillimisht ishte menduar të ishte një program rindërtimi përpara se të bëheshin porositë e mëvonshme për helikopterë të ri. Helikopteri i shërbimeve AH-1Z dhe Bell UH-1Y Venom ndajnë një bom të përbashkët, motorë, sistem të rotorit, sistem lëvizës, arkitekturë avionike, softuer, kontrolle dhe ekrane për mbi 84% komponentë identikë. Për më tepër, ai përmban një sistem të përbërë të rotorit kryesor me katër tehe, pa kushineta, transmetim të përmirësuar dhe një sistem të ri të shikimit të objektivit midis përmirësimeve të tjera. Më 8 dhjetor 2000, AH-1Z kreu fluturimin e tij të parë; prodhimi fillestar me normë të ulët filloi në tetor 2003.

Më 30 shtator 2010, USMC deklaroi se AH-1Z kishte arritur gatishmërinë luftarake; ai zëvendësoi plotësisht AH-1W Super Cobra-n e mëparshme gjatë tetorit 2020. Lloji përbën një element kyç të grupit të punës të Elementit Luftarak të Aviacionit (ACE) që mbështet të gjitha fazat e operacioneve ekspeditare të USMC. Që nga prezantimi i tij, USMC ka ndjekur përmirësime të ndryshme, si instalimi i lidhjes së të dhënave Link 16 dhe pajisja e tij me raketën e përbashkët ajër-tokë AGM-179A (JAGM). Për më tepër, klientë të shumtë të eksportit janë kërkuar për AH-1Z, ai ka konkurruar rregullisht me Boeing AH-64 Apache për porosi. Klienti i parë i eksportit ishte Forca Ajrore Mbretërore e Bahreinit, e ka porositur edhe Forca Ajrore Çeke. Në një moment, Pakistani ishte vendosur të operonte AH-1Z-të e tij, por dërgesat u bllokuan për shkak të faktorëve politikë.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Bell AH-1Z Viper", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-06, marrë më 2022-12-22