Bennu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një përshkrim i Bennu me një disk dielli në kokë, nga varri i Irynefer në Deir el-Medina.

Bennu është një hyjni e Egjiptit të lashtë e lidhur me Diellin, krijimin dhe rilindjen. Ai mund të ketë qenë frymëzimi origjinal për legjendat e feniksit që u zhvilluan në mitologjinë greke.

Rolet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas mitologjisë egjiptiane, Bennu ishte një qenie e vetë-krijuar që thuhet se ka luajtur një rol në krijimin e botës. Thuhej se ai ishte ba i Ra dhe se kishte mundësuar veprimet krijuese të Atum. Thuhej se hyjnia fluturoi mbi ujërat e Nunit që ekzistonin para krijimit, duke zbritur në një shkëmb dhe duke lëshuar një thirrje që përcaktonte natyrën e krijimit. Ai gjithashtu ishte një simbol i rilindjes dhe, për këtë arsye, ishte i lidhur me Osiris.

Disa nga titujt e Bennu ishin "Ai që erdhi në jetë nga Vetë", dhe "Zoti i Jubilenjve"; epiteti i fundit i referohej besimit se Bennu ripërtërihej periodikisht, siç mendohej se bënte dielli. Emri i tij lidhet me foljen egjiptiane wbn, që do të thotë "të ngrihesh në shkëlqim" ose "të shkëlqesh".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]