Jump to content

Betoni i asfaltit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një makinë që shtron betonin e asfaltit, e ushqyer nga një kamion mbeturinash.

Betoni i asfaltit (zakonisht i quajtur asfalt ose mbulesë e zezë) është një material i përbërë që përdoret zakonisht për sipërfaqen e rrugëve, parkingjeve, aeroporteve dhe bërthamës së argjinaturës, digave. Përzierjet e asfaltit janë përdorur në ndërtimin e trotuareve që nga fillimi i shekullit të 20-të. Ai përbëhet nga agregat mineral i lidhur së bashku me bitum (i njohur gjithashtu si asfalt), i shtruar në shtresa dhe i ngjeshur. Procesi u rafinua dhe u përmirësua nga shpikësi belgo-amerikan Edward De Smedt.

Termat beton asfalt (ose asfaltik), beton bituminoz asfalt dhe përzierje bituminoze zakonisht përdoren vetëm në dokumentet inxhinierike dhe ndërtimore, të cilat e përkufizojnë betonin si çdo material të përbërë i përbërë nga agregat mineral i ngjitur me një lidhës. Shkurtesa, AC, përdoret ndonjëherë për betonin e asfaltit, por gjithashtu mund të tregojë përmbajtjen e asfaltit ose çimento asfalti, duke iu referuar pjesës së lëngshme të asfaltit të materialit të përbërë.