Jump to content

Biberoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Biberon

Biberon është një thithje gome, plastike ose silikoni e dhënë një foshnje për të thithur. Në pamjen e saj standarde ka një thimth, mburojë goje dhe dorezë. Mburoja e gojës dhe / ose doreza është mjaft e madhe për të shmangur rrezikun që fëmija të mbytet në të ose ta gëlltisë atë.

Studiuesit kanë zbuluar se përdorimi i një biberoni shoqërohet me një ulje të konsiderueshme të rrezikut të sindromës së papritur të vdekjes së foshnjës.[1][2] Ata janë të ndarë në lidhje me atë nëse kjo është arsye e mjaftueshme për të preferuar përdorimin e biberonit. Disa argumentojnë se duhet të rekomandohen biberonët mbi fuqinë e një lidheje, ashtu si rekomandohet gjumi në shpinë.[3][4]

Biberonët gjithashtu janë zbuluar se zvogëlojnë të qajtutrit e foshnjeve gjatë procedurave të dhimbshme siç është shpimi i venave.[5][6]

Disa prindër preferojnë përdorimin e një biberoni tek fëmija që thith gishtin e madh apo gishtat tjerë.

Zakonisht raportohet në mënyrë anekdotale që përdorimi i biberonit ndërmjet përdoruesve stimulues ndihmon në uljen e bruksizmit dhe kështu parandalon dëmtimin e dhëmbëve. Dihet gjithashtu që ndihmon foshnjat të flejnë dhe gjithashtu i mban foshnjat qetësi.

Foshnjat mund të përdorin biberon ose gishtat për ta qetësuar veten e tyre.

Ka efekte negative nga përdorimi i një biberoni gjatë gjidhënies për foshnje të shëndetshme. Akademia Amerikane e Pediatrëve (AAP) sugjeron që të shmangni biberonin për muajin e parë. Futja e një biberoni mund të çojë në foshnjën në thithje joefektive në gji dhe shkaktimin e "konfuzionit të thithkës". Foshnjat do të heqin thithjen e tyre në biberon në vend që të ushqehen me gji ose të rehatojnë infermierinë në gji, gjë që është e mirë për zhvillimin e trurit të foshnjës dhe furnizimin e nënës. Provat tek foshnjat e parakohshme ose foshnjat që nuk janë të shëndetshme mungojnë, por tregojnë se mund të ketë përfitime.[7] Mund të ketë përfitime klinike për foshnjat e parakohshme, të tilla si duke i ndihmuar ata të përparojnë nga ushqimi i tubit në shishe.[8]

Foshnjat që përdorin biberon mund të kenë më shumë infeksione në vesh.[9] Efektiviteti i shmangies së përdorimit të një biberoni për të parandaluar infeksionet e veshit nuk dihet.[10]

Edhe pse zakonisht besohet se përdorimi i një biberoni do të çojë në probleme dentare, nëse biberoni përdoret për më pak se rreth tre vjet, nuk duket se çon në dëme afatgjatë.[9] Sidoqoftë, përdorimi i zgjatur i një biberoni ose një zakon tjetër të thithjes jo-ushqyese (siç është thithja e gishtit ose batanijes) është zbuluar se çon në keqtrajtimin e dhëmbëve, domethënë dhëmbët që rrinë jashtë ose nuk plotësohen siç duhet kur kafshojnë së bashku.[11][12] Ky është një problem i zakonshëm dhe trajtimi dentar (ortondika) për ta korrigjuar atë mund të zgjasë shumë dhe mund të jetë i shtrenjtë. Një përmbledhje e provave nga Cochrane zbuloi se protezat ortodontike ose ndërhyrja psikologjike (të tilla si përforcimi pozitiv ose negativ) ishin efektive për t'i ndihmuar fëmijët të ndalonin zakonet e thithjes aty ku ishte e nevojshme.[13] Një protezë ortodontike që përdorte një model të grazhdit palatal duket se ka qenë më efektiv sesa një dizajn harku palatal.

Duket se nuk ka asnjë provë të fortë që përdorimi i një biberoni vonon zhvillimin e të folurit duke parandaluar që foshnjat të praktikojnë aftësitë e tyre të të folurit.[9]

 1. ^ Report in ''Science Daily''. Sciencedaily.com (2005-12-08). Retrieved on 2013-04-14.
 2. ^ Li, De-Kun; Willinger, Marian; Petitti, Diana B.; Odouli, Roxana; Liu, Liyan; Hoffman, Howard J. (2005-12-09). "Use of a dummy (pacifier) during sleep and risk of sudden infant death syndrome (SIDS): population based case-control study". BMJ (në anglisht). 332 (7532): 18–22. doi:10.1136/bmj.38671.640475.55. ISSN 0959-8138. PMC 1325127. PMID 16339767.
 3. ^ Do Pacifiers Reduce the Risk of Sudden Infant Death Syndrome? A Meta-analysis. Pediatrics.aappublications.org. Retrieved on 2013-04-14.
 4. ^ The Changing Concept of Sudden Infant Death Syndrome. Aappolicy.aappublications.org. Retrieved on 2013-04-14.
 5. ^ Blass EM, Watt LB (1999). "Suckling- and sucrose-induced analgesia in human newborns". Pain (në anglisht). 83 (3): 611–23. doi:10.1016/s0304-3959(99)00166-9. PMID 10568870.
 6. ^ Curtis SJ, Jou H, Ali S, Vandermeer B, Klassen T (2007). "A randomized controlled trial of sucrose and/or pacifier as analgesia for infants receiving venipuncture in a pediatric emergency department". BMC Pediatrics (në anglisht). 7: 27. doi:10.1186/1471-2431-7-27. PMC 1950500. PMID 17640375.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 7. ^ Jaafar, Sharifah Halimah; Ho, Jacqueline J.; Jahanfar, Shayesteh; Angolkar, Mubashir (2016-08-30). "Effect of restricted pacifier use in breastfeeding term infants for increasing duration of breastfeeding". The Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht) (8): CD007202. doi:10.1002/14651858.CD007202.pub4. ISSN 1469-493X. PMID 27572944.
 8. ^ Foster, Jann P.; Psaila, Kim; Patterson, Tiffany (2016-10-04). "Non-nutritive sucking for increasing physiologic stability and nutrition in preterm infants". The Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht). 10: CD001071. doi:10.1002/14651858.CD001071.pub3. ISSN 1469-493X. PMC 6458048. PMID 27699765.
 9. ^ a b c Nelson, AM (dhjetor 2012). "A comprehensive review of evidence and current recommendations related to pacifier usage". Journal of Pediatric Nursing (në anglisht). 27 (6): 690–9. doi:10.1016/j.pedn.2012.01.004. PMID 22342261.
 10. ^ Institute for Quality and Efficiency in Health (IQWiG). "Middle ear infections: prevention" (në anglisht). Institute for Quality and Efficiency in Health (IQWiG). Marrë më 4 qershor 2013.
 11. ^ Vázquez-Nava F, Quezada-Castillo JA, Oviedo-Treviño S, etj. (2006). "Association between allergic rhinitis, bottle feeding, non‐nutritive sucking habits, and malocclusion in the primary dentition". Archives of Disease in Childhood (në anglisht). 91 (10): 836–840. doi:10.1136/adc.2005.088484. PMC 2066013. PMID 16769710.
 12. ^ Paroo Mistry; Moles David R; O'Neill Julian; Noar Joseph (2010). "The occlusal effects of digit sucking habits amongst school children in Northamptonshire (UK)". Journal of Orthodontics (në anglisht). 37 (2): 87–92. doi:10.1179/14653121042939. PMID 20567031.
 13. ^ Borrie FRP, Bearn DR, Innes NPT, Iheozor-Ejiofor Z. Interventions for the cessation of non-nutritive sucking habits in children" Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 3. Art. No.: CD008694. doi:10.1002/14651858.CD008694.pub2