Jump to content

Biblioteca Nacional de España

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Biblioteca Nacional de España ( Biblioteka Kombëtare e Spanjës ) është një bibliotekë e madhe publike, më e madhja në Spanjë dhe një nga më të mëdhatë në botë. Ndodhet në Madrid, në Paseo de Recoletos .

Si bibliotekë kombëtare e vendit, ajo është qendra përgjegjëse për identifikimin, ruajtjen dhe shpërndarjen e informacionit në lidhje me trashëgiminë dokumentare të Spanjës dhe aspiron të jetë një pikë referimi thelbësore për kërkimin mbi kulturën spanjolle. Në përputhje me Statutin e Shoqatës, të miratuar me Dekretin Mbretëror 1581/1991 (RD 1581/1991) të 31 tetorit 1991, funksionet e tij kryesore janë:

Biblioteka u themelua nga Mbreti Filip V në 1711 si Biblioteka Publike e Pallatit (Biblioteca Pública de Palacio). Patenta e Letrave Mbretërore që ai dha, paraardhësi i kërkesës aktuale të depozitës ligjore, e bëri të detyrueshme për printerët që të dorëzonin në bibliotekë një kopje të çdo libri të shtypur në Spanjë. Në 1836, statusi i bibliotekës si pronë e Kurorës u revokua dhe pronësia iu transferua Ministrisë së Qeverisjes (Ministerio de la Gobernación). Në të njëjtën kohë, ajo mori emrin Biblioteca Nacional.

Gjatë shekullit të 19-të, konfiskimet, blerjet dhe dhurimet i mundësuan Biblioteca Nacional të merrte shumicën e librave antikë dhe të vlefshëm që mban aktualisht. Në 1892 ndërtesa u përdor për të pritur Ekspozitën Historike Amerikane . Më 16 mars 1896, Biblioteca Nacional u hap për publikun në të njëjtën ndërtesë në të cilën ndodhet aktualisht dhe përfshinte një Sallë Leximi të gjerë në katin kryesor të projektuar për të mbajtur 320 lexues. Në vitin 1931 Salla e Leximit u riorganizua, duke i siguruar asaj një koleksion të madh të veprave të referencës, dhe Dhoma e Përgjithshme e Leximit u krijua për t'u kujdesur për studentët, punëtorët dhe lexuesit e përgjithshëm.

Gjatë Luftës Civile Spanjolle, afër 500,000 vëllime u mblodhën nga Komiteti i Konfiskimit (Junta de Incautación) dhe u ruajtën në Biblioteca Nacional për të mbrojtur veprat e artit dhe librat e mbajtur deri atëherë në institucionet fetare, pallate dhe shtëpi private. Gjatë shekullit të 20-të, ndërtesës iu bënë modifikime të shumta për t'i përshtatur dhomat dhe depot e saj me koleksionet e saj vazhdimisht në zgjerim, me vëllimin në rritje të materialit të marrë pas modifikimit të kërkesës për Depozita Ligjore në 1958, [1] [2] dhe vepra të shumta të blera nga biblioteka. Ndër këto punime ndërtimore, disa nga ndryshimet më të rëndësishme ishin ndryshimet e bëra në vitin 1955 për të trefishuar kapacitetin e depove të bibliotekës dhe ato që filluan në vitin 1986 dhe përfunduan në vitin 2000, gjë që çoi në krijimin e ndërtesës së re në Alcalá de Henares dhe rimodelimi i plotë i ndërtesës në Paseo de Recoletos, Madrid. [1]

Në vitin 1986, kur institucionet kryesore bibliografike të Spanjës - Biblioteka Kombëtare e Gazetave (Hemeroteca Nacional), Instituti Bibliografik Spanjoll (Instituto Bibliográfico Hispánico) dhe Qendra për Thesaret Dokumentare dhe Bibliografike (Centro del Tesoro Documental y Bibliográcoráficoporcaporaco) - u vendosën., biblioteka u krijua si Depoja Shtetërore e Kujtesës Kulturore të Spanjës (Centro Estatal Depositario de la Memoria Cultural Española), duke e bërë të gjithë prodhimin bibliografik të Spanjës në çdo media të disponueshme për Sistemin e Bibliotekave Spanjolle dhe studiuesit kombëtarë e ndërkombëtarë dhe institucionet kulturore dhe arsimore. Në vitin 1990 u bë Ent Autonom pranë Ministrisë së Kulturës (Ministerio de Cultura).

Ambientet e Madridit ndahen me Muzeun Arkeologjik Kombëtar .

Biblioteca Nacional është institucioni më i lartë bibliotekar i Spanjës dhe është drejtuesi i Sistemit të Bibliotekave Spanjolle.

 • Përpiloni, katalogoni dhe ruani arkivat bibliografike të prodhuara në çdo gjuhë të shtetit spanjoll, ose në ndonjë gjuhë tjetër, për qëllime kërkimi, kulture dhe informacioni.
 • Promovoni kërkimin përmes studimit, huazimit dhe riprodhimit të arkivit të tij bibliografik.
 • Shpërndani informacion mbi produktin bibliografik të Spanjës bazuar në hyrjet e marra përmes kërkesës ligjore për depozitim.

Koleksioni i bibliotekës përbëhet nga më shumë se 26,000,000 artikuj, duke përfshirë 15,000,000 libra dhe materiale të tjera të shtypura, 4500,000 materiale grafike, 600,000 regjistrime të zërit, 510,000 rezultate muzikore, më shumë se 500,000 mikroforma, 500,000 harta, 143,000 gazeta dhe seriale, 90,000 audiovise, 90,000 dokumente elektronike, dhe 30.000 dorëshkrime.

Drejtoresha aktuale e Biblioteca Nacional është Ana Santos Aramburo, e emëruar në vitin 2013. Ish drejtorët përfshijnë paraardhësit e saj Glòria Pérez-Salmerón (2010–2013) dhe Milagros del Corral (2007-2010) si dhe historianin Juan Pablo Fusi (1996–2000) dhe autoren Rosa Regàs (2004–2007).

Duke pasur parasysh rolin e saj si depozitë ligjore për të gjithë Spanjën, që nga viti 1991 ajo ka mbajtur pjesën më të madhe të koleksionit të tejmbushur në një vend dytësor në Alcalá de Henares, afër Madridit .

Biblioteca Nacional ofron akses në koleksionet e saj nëpërmjet shërbimeve të mëposhtme të bibliotekës:

 • Udhëzime dhe informacione të përgjithshme për institucionin dhe bibliotekat e tjera.
 • Informacion bibliografik rreth koleksionit të tij dhe atyre që mbahen nga biblioteka të tjera ose sisteme bibliotekare.
 • Qasje në katalogun e tij të automatizuar, i cili aktualisht përmban afër 3,000,000 regjistrime bibliografike që përfshijnë të gjitha koleksionet e tij.
 • Konsultimi arkivor në dhomat e leximit të bibliotekës.
 • Huatë ndërbibliotekare.
 • Riprodhimi i arkivit.

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Biblioteca Nacional de España.
 1. ^ a b "Cronología. National Library of Spain". 2014-08-11. Arkivuar nga origjinali më 6 dhjetor 2021. Marrë më 5 maj 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Depósito legal". Biblioteca Nacional de España (në spanjisht). 2009-01-27. Arkivuar nga origjinali më 21 prill 2022. Marrë më 2022-04-15.