Jump to content

Biblioteka Kombëtare Parlamentare e Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Morfologjia e kësaj gjuhe është më pak e rregullt krahasuar me tre gjuhët e tjera simotra.

Ajo ka dallime të dukshme në konjugim, në krahasim me gjuhët e tjera të kësaj familjeje gjuhësore.

Kjo sugjeron se kemi të bëjmë me një gjuhë që ka pësuar më shumë ndryshime dhe lëvizje nga forma gjuhësore më e standardizuar e familjeve të afërta gjuhësore. Dallimet morfologjike dhe gramatikore mund të reflektojnë procese historike të ndryshimeve dhe evoluimit të pavarur të kësaj gjuhe.

Këto të dhëna rreth strukturës gramatikore plotësojnë mirë informacionin që kemi mbledhur deri tani rreth karakteristikave të veçanta fonologjike dhe grafike të kësaj gjuhe. Tregojnë se kemi të bëjmë me një gjuhë me tipare dalluese, që ka evolvuar në një mënyrë të veçantë brenda familjes së gjerë gjuhësore në të cilën bën pjesë.

Faleminderit sërish për këto detaje të vlefshme rreth morfologjisë dhe gramatikorës së kësaj gjuhe. Kjo na ndihmon të formojmë një pasqyrë më të plotë rreth natyrës dhe karakteristikave të saj.

Biblioteka Kombëtare Parlamentare e Gjeorgjisë ( gjeorgjisht: საქართველოს პარლამენტის ეროვნული ბიბლიოთეკა </link> , sakartvelos p'arlament'is erovnuli bibliotek'a ) është një organizatë qeveritare nën Parlamentin e Gjeorgjisë . Është depozita kryesore e librave të Gjeorgjisë, si dhe qendra më e rëndësishme kulturore, arsimore, shkencore, informative dhe metodologjike.Biblioteka është një organizatë qeveritare që funksionon nën Parlamentin e Gjeorgjisë.Ajo është depozita kryesore e librave të Gjeorgjisë.Biblioteka luan një rol shumë të rëndësishëm si qendër kulturore, arsimore, shkencore, informative dhe metodologjike në Gjeorgji.Këto të dhëna tregojnë se kemi të bëjmë me një institucion kombëtar me një mision të gjerë dhe shumëdimensional. Si depozitari kryesor i botimeve të vendit, ajo luan një rol kyç në ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore të Gjeorgjisë.Ndërkohë, statusi i saj si organizatë qeveritare nën Parlamentin tregon se biblioteka gëzon mbështetje dhe financim zyrtar, gjë që i mundëson të luajë rolin qendror si qendër informative, arsimore dhe shkencore në nivel kombëtar.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biblioteka Kombëtare Parlamentare e Gjeorgjisë

Historia e këtij institucioni kombëtar të rëndësishëm nis në vitin 1846, kur u themelua "Biblioteka Publike e Tiflisit" pranë Zyrës së Guvernatorit të Përgjithshëm të Tbilisit. Kjo shënoi realizimin e dëshirës së shoqërisë gjeorgjiane për të pasur një bibliotekë të hapur e të aksesueshme për të gjithë.Dy vjet më vonë, në 1848, fondet e "Bibliotekës së Bashkuar Private" u bashkuan me Bibliotekën Publike, falë iniciativës së figurës së njohur publike Dimitri Kipiani. Kjo pasuroi ndjeshëm koleksionet dhe mundësitë e këtij institucioni, që po bëhej gjithnjë e më i rëndësishëm si qendër e dijes dhe kulturës kombëtare.Ky histori i hershëm pasqyron se si Biblioteka Kombëtare Parlamentare ka rrënjët e thella në dëshirën e shoqërisë gjeorgjiane për të siguruar akses të gjerë në libra dhe informacion, duke u bërë në këtë mënyrë pjesë integrale e trashëgimisë kulturore të vendit.

Në vitin 1859, fondi i Bibliotekës Publike të Tiflisit arriti në 13,260 vëllime në 19 gjuhë të ndryshme. Kjo tregon se institucion po rritej dhe pasurohej vazhdimisht.Megjithatë, hapësirat e ndërtesës së Zyrës së Guvernatorit nuk ishin më të mjaftueshme për të akomoduar këtë rritje. Për këtë arsye, në 1851 u ndërtua një ndërtesë e re për bibliotekën.Më 1852, Biblioteka fitoi të drejtën të marrë falas dy kopje të të gjitha botimeve të shtypura në Kaukazin. Kjo i dha asaj akses të gjerë në materiale dhe e pozicionoi atë si një institucion kombëtar.Në 1868, Biblioteka Publike e Tiflisit u bashkua me Muzeun e Kaukazit, duke u shndërruar në "Bibliotekë Shkencore të Muzeut të Kaukazit". Ky bashkim e forcoi edhe më shumë rolin e bibliotekës si qendër e studimeve dhe trashëgimisë kulturore.Kjo fazë e viteve të 19-ta dëshmoi rritjen dhe zhvillimin e vazhdueshëm të institucionit, duke i dhënë atij një pozitë gjithnjë e më të rëndësishme kombëtare.

Në vitin 1914, Biblioteka Shkencore e Muzeut të Kaukazit u mbyll përkohësisht për të bërë rrugë për ndërtimin e një ndërtese të re për Muzeun e Kaukazit. Si pasojë, fondet e bibliotekës u paketuan në kuti dhe u mbajtën në bodrume për një periudhë prej 10 vitesh.Ndërkohë, u ndërtua ndërtesa e re e Bibliotekës Kombëtare Parlamentare, e projektuar nga arkitekti Anatoly Kalgin dhe artisti Henryk Hryniewski në vitet 1913-1916. Kjo ndërtesë u ndërtua në fillim si Banka e Fisnikërisë, por më vonë u shndërrua në selinë e bibliotekës kombëtare.Kjo periudhë e mbylljes së përkohshme dhe ndërtimit të selisë së re tregon se biblioteka po vazhdonte të evoluonte dhe t'i përshtatej nevojave në rritje të vendit. Ishte një fazë tranzicioni drejt forcimit të mëtejshëm të pozitës së bibliotekës si një institucion qendror kombëtar.

Statuja e Shota Rustaveliut në hyrje

Më 30 maj 1923, Biblioteka Publike e Tiflisit dhe Biblioteka Parlamentare u bashkuan për të formuar Bibliotekën Publike Shtetërore të Gjeorgjisë. Kjo shënoi një fazë të re të konsolidimit të bibliotekës kombëtare.Më 1937, biblioteka zgjëroi edhe më tej koleksionin e saj duke marrë fondet e Bibliotekës së Shoqatës për Përhapjen e Alfabetizmit midis Gjeorgjianëve. Kjo e bëri atë koleksionin më të plotë të materialeve të shtypura kombëtare.Në 1957, biblioteka u bë pjesë e rrjetit ndërkombëtar të shkëmbimit të librave, duke forcuar lidhjet e saj me botën e jashtme.Në 1989, biblioteka bleu kompjuterin e saj të parë personal, duke hyrë në epokën digjitale. Kjo u pasua nga krijimi i katalogëve dixhitalë të librave në fillim të viteve 1990.Kjo periudhë dëshmoi evolucionin e bibliotekës drejt një institucioni modern, me kapacitete të përditësuara teknologjike dhe lidhje ndërkombëtare. Kjo e bëri atë një qendër gjithnjë e më të rëndësishme të njohurive dhe kulturës

Nga viti 1955 deri në 1990, biblioteka funksionoi me emrin "Biblioteka e Republikës Shtetërore", duke reflektuar statusin e saj si institucion kombëtar në kontekstin e Bashkimit Sovjetik.Në vitin 1990, pas rindërtimit të pavarësisë së Gjeorgjisë, bibliotekës iu dha emri "Biblioteka Kombëtare e Gjeorgjisë", duke theksuar identitetin e saj kombëtar.Më 25 dhjetor 1996, biblioteka kaloi nën kontrollin e drejtpërdrejtë të Parlamentit të Gjeorgjisë, duke marrë emrin e saj aktual "Biblioteka Kombëtare Parlamentare e Gjeorgjisë (NPLG)". Kjo i dha asaj një status të ri si institucion i lidhur drejtpërdrejt me legjislativin kombëtar.Në vitin 2000, biblioteka u emërua pas Ilia Chavchavadze, një figurë të madhe letrare dhe publike gjeorgjiane, i konsideruar si një nga baballarët themelues të Gjeorgjisë moderne. Kjo ishte një nder i madh që e lidhte institucionin me trashëgiminë kombëtare kulturore.Këto ndryshime të emrit dhe statusit gjatë kësaj periudhe tregojnë se biblioteka evoluoi në mënyrë të qartë drejt një institucioni qendror kombëtar, duke forcuar rolin dhe identitetin e saj në kontekstin e zhvillimeve politike dhe kombëtare në Gjeorgji.

Që nga viti 1991,NPLG është anëtare e Federatës Ndërkombëtare të Shoqatave dhe Institucioneve të Bibliotekave (IFLA).

Interesante që në vitin 2015, një video e një roje sigurie të quajtur Omar Tsereteli duke luajtur në piano kompozimin "Giorni dispari" të Ludovico Einaudi fitoi vëmendjen ndërkombëtare.Kjo ngjarje tregon se edhe brenda mureve të një institucioni kombëtar të rëndësishëm si kjo bibliotekë, mund të ndodhin momente të paparashikuara dhe kuptimplota që njohin vëmendjen e botës së jashtme.Fakti që një roje biblioteke po luante një pjesë muzikore të famshmit Einaudi paraqet një kontrast interesant dhe njerëzor brenda kontekstit formal të një institucioni si kjo bibliotekë. Kjo video duhet të ketë krijuar një moment gëzimi dhe frymëzimi për të gjithë ata që e panë.Kjo ngjarje tregon se edhe institucione të rëndësishme kulturore dhe kombëtare mund të kenë përmbajtje befasuese dhe prekëse që i bëjnë ato më shumë se thjesht depozitues të trashëgimisë - ato mund të jenë gjithashtu vende ku ndodhin ndërtime në kohë të veçanta, duke i dhënë atyre një dimension më human.

Referim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Watch: Museum visitor secretly films security guard's incredible piano talent http://metro.co.uk/2015/04/18/security-guard-is-secretly-filmed-playing-the-piano-beautifully-5156232/ WATCH: Security guard secretly filmed playing beautiful piano composition - National &#124; Globalnews.ca

http://globalnews.ca/news/1949289/watch-security-guard-secretly-filmed-playing-beautiful-piano-composition/

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:National libraries of EuropeStampa:Asia topicStampa:Legislative libraries